Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Puterea vindecătoare

– Utilizată în scopuri terapeutice, căldura ame­liorează inflamația și durerile, întărește ca­pa­ci­tatea de autoapărare a organismului, com­bate stă­rile depresive și ajută chiar la tratarea cance­rului –

Foto: Shutterstock – 3

Când iarna își amintește că face parte din calendar și se întoarce din când în când printre noi, deși ne bucurăm la vederea zăpezii, căutăm repede tot ce ne poate dărui un strop de căldură: ne amintim de puloverele moi și groase de lână păstrate în dulap, ne cufundăm cu plăcere în cada umplută cu apă fierbinte sau ne ghemuim pe canapea înfășurați într-un pled, cu o cană de ceai aburind alături. Ritualurile de acest tip, menite să alunge frigul, ne ofe­ră un confort fizic și totodată sufle­tesc. Căci pentru noi, oa­menii, căldura constituie o expe­riență pri­mordială, trăită încă înainte de a veni pe lume. În pe­rioada de viață intrauterină, copi­lul crește și se dez­voltă în pân­tecele mamei plu­tind în lichidul amniotic care îl ferește de șocuri, învăluindu-l într-o temperatură confortabilă, de 37°C. Datorită condițiilor de care am beneficiat în etapa noastră de existență pre­natală, căldura ne va prilejui mereu o senzație plăcută, ce su­gerează intimitate afectuoasă și protecție.

Însă, dincolo de crearea unei am­bianțe agreabile, căldura are și alte efecte pozitive: ea poate alina suferințe. Iar aceasta nu este o simplă constatare empirică desprinsă din practica vieții de fiecare zi, ci o observație științifică susținută de un număr tot mai mare de studii. În prezent, căldura figurează ca o componentă stabilă și în protocoalele tera­peutice ale bolilor maligne.

Remediu cu tradiție milenară

Încă din timpuri străvechi, oamenii și-au dat seama că organismul lor are de profitat de pe urma aportului de căldură din exterior. Pretutindeni unde au existat izvoare termale populațiile din zonă au găsit o modalitate de a le utiliza ca leac pentru su­ferințele trupești. Celții, grecii și romanii au con­struit în jurul    izvoarelor cu apă caldă orașe întregi cu băi termale. Iar cărturarii Antichității au recu­noscut însemnătatea căldurii ca mijloc eficient de combatere a bolilor. Într-un comentariu asupra naturii umane, filosoful grec Parmenide din Elea (540 – 480 î.Hr.) a inclus o afirmație surprin­ză­toare: „Dați-mi puterea să stârnesc fierbințeală în trupul unui om și îi voi vindeca toate bete­șugurile.” Această convingere a fost împărtășită și de Hipo­crate, „părintele medicinei”, care declara, la rândul său, un secol mai târziu: „Cel pe care nu-l tămă­duiește căldura nu poate fi ajutat nicicum”.

În zilele noastre, terapia prin căldură deține în practica medicală un loc stabil, pe care și l-a dobândit în timp și îl merită pe deplin. În clinicile de fizioterapie și recuperare se uti­lizează frecvent diverse proce­duri termoterapeutice locale, cu aju­torul cărora se ameliorează simptomele neplăcute prezente în anumite zone ale corpului. Sunt bine cunoscute, de pildă, împachetările calde cu nămol sau parafină, masajele cu rola fierbinte și utili­zarea lămpilor cu infraroșu. Înainte de a se aplica pe piele, nămolul se încălzește la 40-45°C, iar parafina la 50-55°C. Apoi se întind pe suprafața de corp afectată, într-un strat cu grosimea de 1-3 centimetri, fiind lăsate să acționeze în jur de 30 de minute, după care se îndepărtează cu apă călduță. Lămpile cu infraroșu emit ra­dia­ții ce pătrund în pro­funzimea țesutului cutanat, unde se trans­formă în căldură, dilatând va­sele de sânge, activând fluxul sangvin și limfatic și accelerând eliminarea toxinelor. O ședință de tratament durează în medie 15-30 de minute, în funcție de problemele pacientului. O ma­nevră mult mai simplă, care se poate executa fără dificultate și la domiciliu, este masajul cu rola fierbinte. Un prosop se înmoaie în apă înfierbântată, până la limita de suportabilitate a pielii, iar după aceea este foarte bine stors, rulat cât mai strâns și în­trebuințat ca instrument de fric­ționare a corpului. Deși aflată la îndemâna oricui, metoda are totuși un caracter mai complet decât celealte două descrise anterior, deoarece combină tratamentul termic cu hidroterapia și tehnica ma­sajului.

Mai puțin cunoscută este hipertermia totală, care constă în determinarea unei creșteri a tempe­raturii la nivelul întregului corp, până la 38,5°C, maximum 40,5°C. Pen­tru a ob­ține această febră artifi­cială in­du­să în scopuri tera­peu­tice, pacientul va face o baie ge­ne­­rală sau va suporta o expu­nere controlată la radiațiile in­fra­roșii.

La ce boli ne poate ajuta hipertermia?

Supraîncălzirea corpului ca demers terapeutic este între­buințată pentru a combate bo­lile inflamatorii cronice, cum sunt cele autoimune și reuma­tologice, dar și sindromul de colon iritabil, hiper­tensiunea arterială rezistentă la tratament sau bore­lioza (infecție bacteriană transmisă prin mușcătura de căpușe). „Rezultate deosebit de bune avem în calmarea durerilor cronice provocate de fibro­mial­gie. Am înregistrat de asemenea succese impor­tante, tratând sindromul post-Covid cu ajuto­rul hipertermiei moderate totale, în cadrul unui con­cept terapeutic integrativ”, spun medicii ger­mani. Numeroase studii clinice apărute în ultimul timp aduc dovezi științifice de necontestat, ce vin să confirme efectele hipertermiei. Cercetările se des­fășoară acum contracronometru. Specialiștii sunt deja convinși de eficiența termoterapiei în artroza genunchiului, iar pacienții cu fibromialgie răspund mai bine la tratamentele cu căldură decât la cele medicamentoase.

Dar acțiunea benefică a procedurilor termote­rapeutice pare să se extindă și asupra altor domenii medicale. Echipa de cercetare condusă de dr. Clemens Janssen, de la Universitatea din Madison (SUA), a descoperit că o hipertermie totală mode­rată reușește să îmbunătățească substanțial starea persoanelor care suferă de tulburări depresive. Efectul obținut la primele experimente a depășit așteptările specialiștilor. Ei continuă să lucreze pentru a stabili dacă acest rezultat a fost unul con­junctural sau poate fi reprodus în alte situații și la alte categorii de pacienți depresivi, dacă va fi realizabil în depresiile cronice și, mai ales, dacă se va menține pe termen lung. „Această metodă va ameliora calitatea vieții multor bolnavi, în cazul când se va dovedi că este într-adevăr atât de bună cum ne permite să presupunem studiul Janssen”, declară în prezent specialiștii din Europa.     

Cum acționează hipertermia totală?

Supraîncălzirea corpului produce numeroase efecte pozitive, chiar dacă știința n-a izbutit deo­camdată să clarifice în detaliu mecanismele prin care ele iau naștere. Căldura acționează asupra țe­su­turilor moi, în special a mușchilor, inclusiv a stra­turilor musculare profunde, dar și a tuturor siste­melor de organe, ca și a proceselor metabolice. În­treaga musculatură se relaxează, sunt eliminate contracturile, se reduc inflamațiile și crește elasti­citatea țesuturilor, așadar mușchii, tendoanele și ligamentele pot să se întindă mai ușor. Are loc o vasodilatație care permite îmbunătățirea irigației sangvine, deci o mai bună aprovizionare a celulelor cu oxigen și nutrienți. Se constată o reechilibrare și stimulare a sistemului imunitar, o activare a metabolismului și îndeosebi accelerarea arderii glucidelor și lipidelor, totodată și o îmbunătățire a funcționalității glandelor endocrine. Ficatul este revitalizat și susținut în munca sa de detoxifiere a organismului. Influența căldurii asupra termina­țiilor nervoase reduce durerile, ceea ce reprezintă un ajutor enorm pentru anumiți pacienți, de pildă pentru cei cu nevralgii, discopatii sau artroze. În concluzie: termoterapia declanșează în organism o multitudine de procese de reglare și autovin­decare, eficiente chiar și în cazul unor tumori ma­ligne.

Căldura, ca armă contra cancerului

Hipertermia este considerată astăzi unul din principalii piloni ai tratamentelor oncologice. Cu ajutorul undelor electromaganetice, se realizează o creștere controlată a temperaturii până la 40-43°C, limitată exact la acele zone unde sunt localizate tumorile. Supraîncălzirea distruge mare parte din celulele canceroase, deoarece ele sunt mai sensibile la căldură decât cele normale. În același timp, vasodilatația intervenită în proximitatea tumorii contribuie la succesul chimioterapiei, facilitând accesul la formațiunea malignă a medicamentelor citostatice introduse în fluxul sangvin. Cercetările continuă, rezultatele sunt promițătoare. Oncoter­mia se utilizează în cancerele pulmonare, limfatice și mamare, în cele de prostată, stomac, intestin, ficat și pancreas. În foarte multe cazuri, se produce fie o remisie completă a tumorilor, fie o prelun­gire a speranței de viață a pacienților.

Proceduri termoterapeutice aplicabile și acasă

Plasturi pentru ceafă și spate

De obicei, simțim instinctiv dacă ne ajută sau nu căldura. Ea se dovedește extrem de utilă mai ales contra durerilor de ceafă și spate. Musculatura con­trac­tată se destinde, iar acti­varea receptorilor termici îi trece în plan secund pe cei ai durerii. Există chiar și studii care atestă faptul că utilizarea consecventă a plasturilor ter­mici este mai eficientă decât analgezicele în tratarea dure­ri­lor acute din zona lombară. Și cremele cu efect termic, preparate cu ingrediente natu­rale, încălzesc și relaxează mușchii din zonele du­reroase, atenuând astfel simptomele chinuitoare.

Cataplasmă cu cartofi

Dacă însă nu doriți să faceți un drum până la farmacie, puteți recurge la o cataplasmă cu cartofi. Fierbeți doi sau trei cartofi în coajă, iar când au devenit sufi­cient de moi, înfă­șurați-i într-un șervet de bucă­tărie, zdrobiți-i și puneți șerve­tul pe zona dure­roasă. Dar, mai înainte, verifi­cați temperatura cataplasmei, căci ea trebuie să transmită o căldură plăcută, iar nu să pro­voace arsuri. Cartofii înma­gazi­nează căldura și o păs­trează pen­tru mult timp. Acesta este un leac tradițional, folo­sitor la durerile de piept, de burtă, de cap, gene­rate de stres.

Dureri de gât și bronșită acută – comprese cu lămâie

Luați o lămâie și crestați-o adânc cu cuțitul de mai mute ori, apoi puneți-o într-un vas, acoperiți-o cu apă caldă și pre­sați-o cu putere, astfel încât să iasă în apă nu numai zeama din miezul ei, ci și ule­iurile eterice conți­nu­te în coajă. În­mu­iați în vas un șer­vet de bumbac, stoar­ceți-l bine și așezați-l în jurul gâtului.

Dureri abdominale și menstruale: buiotă cu apă caldă

Indiferent dacă durerile sunt cauzate de tulburări digestive sau de apro­pierea menstruației, pu­­teți conta pe ajutorul unei sticle cu apă cal­dă. Însă nu uitați că ea se aplică pe corp întot­deauna în­velită într-un prosop. Este o măsură de pre­vedere im­por­tan­tă în special pentru diabe­tici, fiindcă mulți din­tre ei suferă de poli­neuropatie și, în con­secință, având nervii periferici afectați, pot să nu simtă arsurile apărute pe piele. O alternativă lipsită de riscuri ar fi perna umplută cu boabe de cereale (grâu, secară, amarant), sâmburi (de cireșe sau stru­guri) ori se­mințe (de in sau rapiță). Perna se ține în cuptorul în­călzit la 60°C, până ajunge la tempe­ra­tura dorită. Ea reține căldura un timp mai înde­lungat decât apa din buiotă.

Saună portabilă

O soluție comodă de termoterapie la domiciliu este și sauna montată în apartament (o găsiți în comerț și în varianta „saună portabilă”). Folosită cu regularitate, ea consolidează capacitatea de auto­apărare a organismului împotriva infecțiilor. În opinia specialiștilor, opt sau zece ședințe de saună, înainte de sezonul virozelor, ar reprezenta o profi­laxie excelentă.

Mereu înfrigurați? Iată cum vă puteți încălzi

Foto: 123RF

* Carențe alimentare  – Oboseala și sen­zația permanentă de frig indică un aport deficitar de vitamina B12. Cei ce nu-și pot acoperi prin ali­mentație necesarul zilnic de 4 micrograme au la dispoziție alternativa de a-și administra un supli­ment: ex. Vitamina B12 lichidă (Marnys), Methyl B12 (Jarrow Formulas), Vitamina B12 cu afine sălbatice (Puori). Dacă, privind în oglindă, obser­vați o paloare accentuată a feței, este posibil să vă confruntați și cu o lipsă de fier, care trebuie com­pensată: ex. Feronix (Herbagetica), Fier orga­nic (Hypericum), Liquid Iron Vegan Friendly (Swe­dish Nutra). În cazul când aveți mai ales mâi­nile și picioarele reci, probabil că există o irigație sangvină deficitară, cauza fiind aprovi­zionarea nesatisfăcătoare a organismului cu Mag­neziu: ex. Triplu complex de magneziu (Swanson), Neuro-Mag (LifeExten­sion), Lipozomal Magneziu (Hy­perna­tura). Persoanele care se bănuiesc că suferă de asemenea carențe ar trebui să-și verifice presu­punerea făcând câteva analize de sânge.

* Un ajutor eficient: condi­men­tele    – Ghimbirul, scorțișoara, piperul negru, piperul roșu, chimionul și curcuma nu au doar meritul de a da mân­cărurilor un gust mai bun, ci gene­rează totodată și căldură, alungând sen­zația neplăcută de răceală din corp. Fo­losiți-le cu încredere.

*  Râdeți și iar râdeți – Pe lângă faptul că ne susține psihic, râsul ajută efectiv contra frigu­lui. Un studiu realizat la Universitatea din Zürich a evidențiat un detaliu uimitor: dintre participanții la teste, cei ce tocmai vizionaseră o comedie cinematografică și se amuzaseră copios au reușit să-și țină mai multă vreme mâinile într-un vas cu apă rece ca gheața. În schimb, ceilalți, care nu avuseseră prilejul să râdă, au suportat mai greu temperatura scăzută a apei.

* Faceți mișcare    – Când mercurul coboa­ră în termometre, cu greu ne mai dăm duși de acasă și tindem să devenim leneși. Din păcate, vom constata curând că nu cuibăritul pe canapea sub un pled moale este soluția cea mai bună, fiind­că ne vom zgribuli și mai abitir. Pentru a ne simți mai bine, avem ne­voie să activăm energic flu­xul sangvin. Varianta ideală ar fi un antre­na­ment de forță, căci el în­căl­zește instanta­neu, iar în timp dezvoltă musculatura care ne va pro­teja apoi contra frigului, chiar și în momentele de repaus. E­xercițiul fizic în aer liber este mai obositor în lunile de iarnă, dar spo­rește re­zistența sistemului nostru imunitar.

* O baie la pi­cioare  –    Înainte de a vă băga în pat, ți­neți picioarele cam 20 de minute într-un lighean cu apă încăl­zită la aproximativ 33°C. Din când în când, mai adăugați puțină apă fierbinte, astfel încât tempera­tura din lighean să urce treptat până la maximum 40°C. Chiar dacă o ase­me­nea baie vi se pare un obicei bătrânesc, n-o dis­prețuiți: ea încălzește tot corpul (și cu deo­sebire picioarele veșnic reci), dar vă dă și o mână de ajutor contra infecțiilor urinare, atât ca terapie în fazele acute, cât și ca prevenție.

* Avantajul materialelor naturale – Îm­brăcămintea confecționată din lână ține cel mai bine de cald și, în același timp, permite corpului să respire. Cele mai călduroase sunt fibrele de cașmir și alpaca.

* Umpleți-vă casa cu muzică – Ascul­tați melodii care, în mintea dvs., evocă splen­doa­rea verii, soarele și atmosfera de vacanță, chiar dacă afară suflă crivățul. Subconștientul nostru reacționează la amintirile asociate cu relaxarea și căldura binefăcătoare.        

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian