Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

Polipii uterini sunt niște excrescențe la nivelul uterului (endometru), care provin din țesutul care îl căptușește. Dimensiunea și numărul lor variază de la caz la caz, cei mai mulți fiind benigni (necanceroși) și care nu produc simptome, uneori tratamentul nefiind necesar.
Cauza apariției polipilor uterini nu este cunoscută, însă pot avea legătură cu schimbările hormonale lunare. În fiecare lună, nivelul de estrogen crește și scade, influențând țesutul endometrial. Există mai mulți factori de risc pentru formarea polipilor uterini, cum ar fi vârsta, obezitatea, hipertensiunea arterială, unele medicamente pentru tratarea cancerului de sân (tamoxifen). Deși, în general, polipii sunt asimptomatici, mai ales dacă sunt mici, cel mai frecvent semn este reprezentat de sângerare, menstruațiile neregulate, abundente, sângerările între menstre, sângerarea vaginală în perioada menopauzei, probleme de fertilitate etc. Acestea sunt semne care ar trebui să vă conducă la consultarea unui medic specialist. Dacă suspiciunea existenței polipilor uterini se confirmă prin diferite metode (ecografie transvaginală, histerosonografie, histeroscopie etc.) sau dacă prin biopsie endometrică se suspicionează un proces patologic malign, atunci este indicat chiuretajul, care presupune prelevarea unui fragment de polip, cu ajutorul unui instrument medical (chiureta), același instrument putând fi folosit și pentru îndepărtarea completă a polipului (polipilor).
Dacă nu prezintă simptome și nu este canceros, polipul uterin nu are nevoie de tratament, așteptându-se retragerea lui, însă dacă persoana în cauză se află la menopauză și există un risc crescut de cancer uterin, medicul poate recomanda îndepărtarea polipului.
Tratamentul hormonal medicamentos vă poate ajuta să vă mențineți nivelul hormonilor din organism. Acest tip de tratament poate micșora polipul și ameliora simptomele, precum sângerarea abundentă. Nu există anumite metode prin care pot fi preveniți polipii uterini, însă este foarte important să mergeți la medicul ginecolog în mod regulat, în special dacă aveți factori de risc. Totodată, este important să mențineți un stil de viață sănătos și prin acesta să vă controlați permanent eventuala tendință de îngrășare.
Tratament naturist
Având în vedere că atât polipii, cât și fibroamele uterine, se dezvoltă pe fondul hiperestrogeniei relative, vă recomand următoarele remedii naturiste:
Extractul de mlădițe de Zmeur (reechilibrant al axului hipotalamo-hipofizo-gonadic), indicat în fibrom uterin, chist ovarian, polipi uterini, dismenoree, metroragie, menoragie; Indole-3-carbinol; Vitex; Extractul din muguri de Arin alb (cu acțiune antiflogistică și tropism pe aparatul genital feminin), indicat în prolaps și fibrom uterin, polipi uterini, meno-metroragii etc. Superforte ovulin – prin compoziția sa deosebit de complexă, contribuie semnificativ la reglarea nivelului hormonal, previne și acționează benefic asupra simptomelor precoce ale afectării aparatului genital feminin, având efecte pozitive în infecții, inflamații, chisturi, fibroame și POLIPI, la nivelul endometrului.
Pentru a nu risca un proces de malignizare al polipului, în cazul în care medicul ginecolog nu propune excizarea acestuia, puteți lua produse antitumorale, cum ar fi Cordyceps, Agaricus blazei și Artemisinin. Precizez că Artemisinin-ul este unul dintre cele mai puternice inhibitoare ale transformării formațiunilor benigne în formațiuni maligne.
Dacă aveți nelămuriri cu privire la modul de administrare și durata tratamentului, contactați-mă telefonic!
Să auzim numai de bine!
Farm. primar Ion Bobaru – Farmacia „Faltis”, Brăila, În slujba brăilenilor și nu numai din 1897, Tel. 0239/61.59.31, 0749/04.26.61, e-mail: [email protected]
„Mi se descuamează pielea de pe mâini” (Răspuns pentru AURA – Norvegia, F. AS nr. 1552)

Cele câteva simptome pe care le descrieți dvs. sunt specifice dishidrozei. Dar un diagnostic precis numai un medic poate să dea.
Cauzele care pot provoca dishidroza sunt de cele mai multe ori idiopatice, adică sunt necunoscute. Pot fi de vină: agenți alergeni, solvenți organici, săpunuri puternice, detergenți, condiții de muncă inadecvate (în special la persoanele care stau mult timp cu mâinile în apă), factori climatici (umiditatea atmosferică ridicată, insuficiența expunerii la soare); factori stresanți, cum ar fi oboseala sau lipsa somnului.
Intern – se pot folosi suplimente terapeutice naturale, bogate în acizi grași nesaturați. Trăind în Norvegia, aveți posibilitatea să consumați zilnic ulei de pește, bogat în acizi grași nesaturați tip Omega 3. Din România, puteți folosi o pulbere din semințe de struguri roșii, care conține un ulei bogat în antocianozide, acizi polifenolici (resveratrol). Avem pe stoc o asemenea pulbere.
Extern – Aplicațiile locale au o mare importanță. Farmacia „Faltis” are o schemă de tratament pentru dishidroză: o loțiune și o cremă emolientă antioxidantă. Crema emolientă antioxidantă conține printre altele și un extract moale din semințe de struguri roșii. Acestea trebuie aplicate sub forma unui pansament ocluziv. Pansamentul oclusiv presupune ca după ce s-a aplicat preparatul, să se tragă mâna într-o mănușă menajeră de unică folosință.
Precizare: aceste recomandări nu substituie un consult medical de specialitate. Ele completează terapia medicală prescrisă de medicii curanți.
Dacă sunteți interesată de unele din preparatele prezentate mai sus, vi le putem trimite prin Poșta Română sau Fan Courier, cu plata ramburs, la primirea coletului. Avem nevoie de adresă completă și numărul de telefon.
Nota farmaciei: Livrăm preparatele noastre doar în România. (Informații despre procesarea plantelor medicinale sau alte preparate produse în laboratorul propriu pot fi găsite la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: [email protected]. Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei: www.farmaciafaltis.ro. Farmacia deține „Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor”, acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.)
Ing. chim. MIRCEA BOCAN – Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77
„Am fost diagnosticat cu esofagită de reflux” (Răspuns pentru DRAGOȘ – București, F. AS nr. 1556)

Vă propun o terapie cu argilă, pe care o probez personal, cu efecte maxime, de 38 de ani; boli digestive, ciroze, hepatite, insuficiență renală, diabet, tiroidă. La bolile digestive, argila oferă un pansament excepțional, are efect bactericid, antitoxic, elimină chiar și metalele grele din organism.
Tractul digestiv la bărbați are aprox. 16 m. Doza zilnică de argilă este de 200 g; chiar dacă în 2-3 săptămâni veți avea un confort digestiv, cura de șoc durează 2 luni, pentru vindecare completă. Pentru întreținere, vă recomand 3 linguri cu argilă zilnic, fără pauze, ținând cont că alimentele din comerț conțin E-uri, antibiotice, hormoni de creștere.
În paralel, trebuie să folosiți un probiotic; BIOKULT, ieftin și bun, sau de la firma DOTERRA (tel. 0740/59.17.41), unul foarte bun. Pentru detalii, vă rog să mă contactați la tel. 0788/23.38.73.
Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]
„Mama mea a fost diagnosticată cu dermatită de stază” (Răspuns pentru DORINA – Bucureşti, F. AS nr. 1539)

Dermatita de stază este o afecţiune datorată circulaţiei sanguine periferice defectuoase. Drept urmare, trebuie instituite nişte tehnici medicale care să îmbunătăţească circulaţia sângelui. Acestea sunt următoarele:
* Duşuri alternative (rece – cald, rece – cald) de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, circa 15 minute, pe zona afectată.
* Introducerea unei perne sau a unei pături sub salteaua de pe pat (interzis deasupra saltelei, ci sub ea), în dreptul unde se pun picioarele, pentru ca acestea să se poată poziţiona puţin deasupra nivelului corpului, în timpul somnului.
* Masarea picioarelor de la genunchi în jos cu un extras compus din: rădăcină de hrean rasă, ardei roşu iute mărunţit şi boabe de muştar, în proporţie de 1/3. Se pun la extras în oţet de mere şi miere. Lichidul trebuie să acopere cu o palmă marginea superioară a substanţelor solide puse la extras. După circa 15 zile, timp în care se agită conţinutul, se filtrează şi se masează piciorul de la genunchi în jos, de 3-4 ori pe zi. Dacă extrasul produce iritaţii sau usturimi la aplicaţie, se poate dilua conţinutul cu o cantitate variabilă de oţet de mere şi miere.
* Aplicarea în strat subţire a unui unguent pe bază de Heparină sau derivat al acestuia, seara şi dimineaţa, pe zona afectată.
Aceste tratamente trebuie însoţite obligatoriu de o hrană preponderent vegetariană, de plimbări pe jos de cel puţin 60 de minute zilnic şi de o cură de slăbire, dacă există exces de greutate corporală. Ceaiul de Mentă cu efect decontracturant, consumat zilnic, 3-4 căni pe zi, ajută la relaxarea musculaturii gambei. Dacă aceste metode nu dau rezultatele dorite, contactaţi-mă. Doresc şi câteva poze ale zonei afectate, trimise pe WhatsApp.