Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

RODICA CULCER despre… „Lozul cel mare pentru Putin ar fi victoria lui Donald Trump”

– Ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu, e acuzat de câțiva confrați liberali că nu-și îndeplinește bine mandatul. Principala ne­mulțu­mire: prestațiile zero, legate de spațiul Schen­gen. Mofturi politice sau critici întemeiate?

– Criticile sunt întemeiate, căci diplomația ro­mânească a fost invizibilă, atât înainte, cât și după eșecul aderării noastre la spațiul Schengen, dar să nu uităm că principalul responsabil pentru întreg demer­sul legat de intrarea în Schengen este, de fapt, minis­trul de interne, Lucian Bode, reprezentantul Româ­niei în JAI, de care Rareș Bogdan, acuzatorul lui Au­rescu, nu se atinge. Totodată, domnul Bogdan ar tre­bui să-și vadă și propriul eșec, căci demersurile sale patetice și mult mediatizate, în calitate de    președinte al delegației României în PPE (Partidul Popular Eu­ropean), din care face parte și partidul cancelarului austriac Nehammer, nu au avut nici un efect. PPE nu l-a sancționat pe cancelarul Nehammer pentru bloca­rea aderării României, ceea ce arată cât contează dom­­nul Bogdan în PPE. Conchidem, deci, că alta tre­buie să fie cauza ieșirii la rampă a lui Rareș Bog­dan. Potrivit unor surse din partid, problema ar fi că Bogdan Aurescu, deși ocupă un post girat de PNL în guvern, umple posturile diplomatice cu psd-iști, nu cu pnl-iști, ceea ce a generat nemulțumiri în partid. Așa este la noi: numirile se fac pe criterii de partid, nu de competență. Toate acestea nu înseamnă că domnul Aurescu este fără pată. Ineficient ca șef al diplomației, domnul Aurescu este activ în preluarea temelor anti-ucrainene ale propagandei putiniste, de la apărarea preoților fideli Patriarhului KGB, Kirill, până la falsa dispută legată de canalul Bâstroe, care    nici nu ar fi existat dacă România răspundea notifi­cării formulate de Ucraina, în august 2022. De altfel, însuși ministrul mediului a declarat că biosfera Delta Dunării nu este afectată de lucrările de dragare. În plus, ieșirea de prost gust a domnului Aurescu față de Rareș Bogdan, întărește dubiile la adresa sa. Nu avem, deci, pe cine apăra, în această dispută. Ea este doar un nou semnal de alarmă privind    calitatea sla­bă a celor care ne conduc și ne reprezintă.   

– Președintele american, Joe Biden, este insu­flatorul unității europene în sprijinirea războ­iului din Ucraina. În cazul când nu va accede și la cel de al doilea mandat, își vor menține Statele Unite sprijinul militar? Cum vedeți viitorul Ucrainei?

– Viitorul Ucrainei depinde de atâtea variabile, încât nici un analist serios nu face astăzi speculații în acest sens, și aceasta, pentru că dârzenia și curajul ucrainenilor nu sunt suficiente pentru a le asigura supraviețuirea. Esențial este ajutorul militar și finan­ciar din partea Occidentului, care trebuie să asigure recâștigarea integrității teritoriale a Ucrainei, țară care funcționează, practic, ca scut de apărare a civili­zației occidentale împotriva căreia luptă, de fapt, Putin și oastea lui. Ne așteaptă o perioadă dificilă, căci, după ce a realizat că „operațiunea specială” de ni­micire a Ucrainei a eșuat, Putin se pregătește pen­tru un război de uzură, adică pe termen nelimitat. Un KGB-ist nu renunță niciodată, spun experții, și nici nu este preocupat de prețul succesului său, plătit în vieți omenești. Kremlinul calculează că atacurile ru­sești asupra Ucrainei vor uza moral populația, că Oc­cidentul se va sătura să cheltuiască bani pentru sus­­ținerea Ucrainei, mai ales că propaganda anti-ucrai­neană a Rusiei funcționează cu motoarele turate la maximum, și că, în viitorul apropiat, o parte din gu­vernele europene, care astăzi sunt solidare cu Ucrai­na, vor fi înlocuite de prieteni ai    Kremlinului. Lo­zul cel mare pentru Putin ar fi victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale de anul viitor. Apro­pierea lui Trump față de Putin este cunoscută și afir­mată, la fel ca și ostilitatea sa față de UE și de NATO, și aversi­unea față de Zelenski, care nu l-a ajutat să-l compro­mită pe fiul lui Joe Biden. Invocând dema­gogic inte­resele americanilor, Trump va bloca proba­bil alocări­le bugetare pentru Ucraina și va preda Europa kgb-iștilor, iar noi putem fugi unde vom vedea cu ochii. Că­derea Europei poate fi evitată doar prin intensifi­ca­rea sprijinului militar pentru Ucraina, astfel încât aceasta să-și atingă obiectivele înainte de alegerile din SUA, din noiembrie 2024. Până la ur­mă, într-un an, în politică se pot întâmpla multe și nu neapărat toate rele.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian