Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Secretele inimii

– Înnoirea de primăvară este un început și pentru starea noastră de sănătate. Ne pregătim să parcurgem cu bine un an de provocări pentru rezistența noastră la boli. O pregătire care ar trebui să cu­prin­dă fiecare organ. Pentru asta e nevoie să știm cum funcțio­nea­ză și la ce riscuri este supus. Pentru a vă veni în ajutor, vă oferim, săp­tămânal, o „oră de consultație” cu informații legate de funcțio­narea optimă a corpului, „de la cap la picioare”. Încredere maximă! –

Carte de vizită

Foto: Shutterstock – 4

Cu aproximativ 70 de contracții pe minut, inima trimite sângele în tot corpul, aprovizionând fiecare dintre celulele lui cu oxigen și nutrienți. Pompează neobosită lichidul vital în artere, căci fără munca ei de zi și de noapte, 24 de ore din 24, întreaga mașinărie a organismului ar înceta pe loc să funcționeze. Nu mai mare decât pumnul „pose­sorului” ei, pompa sistemului vascular se află pusă la adăpost în coșul pieptului, sub coaste și stern. Protejată de structura osoasă a toracelui, ea lucrează nonstop, fără ca noi să intervenim vreo­dată conștient în activitatea sa, care este con­trolată integral de sistemul nervos vegetativ (nu­mit și „autonom”, tocmai fiindcă îi revine res­ponsabilitatea coordonării funcțiilor involun­tare ale tuturor organelor). În condiții normale, inima bate neîncetat, fără să obosească, fără ca muș­chiul ei (miocardul) să se atrofieze sau să se producă în interiorul lui rupturi de fibre. Continuă să bată atâta vreme cât arterele nu sunt obturate și permit libera circulație a sângelui, iar miocar­dul este intact. Totuși, chiar dacă inima noastră muncește pe cont propriu, avem și noi posibi­litatea să-i dăm o mână de ajutor, pentru ca ea să se mențină în formă maximă cât mai mult timp. Deci: să-i acor­dăm toată atenția, mo­nitorizând-o constant, s-o ferim de stres, să ne hrănim sănătos și să evităm seden­tarismul.

Dar mai întâi, să facem cunoștință: așa arată inima, secționată în lungime:

Pentru o viață lungă și sănătoasă

Mai multă mișcare

Faptul că exercițiul fizic ne poate salva viața este un adevăr de mult cunoscut, iar dovezile adunate în timp sunt nenumărate. Cu peste șase decenii în urmă, un grup de oameni de știință britanici și-a îndreptat atenția asupra acestei teme. Cercetătorii au ales ca subiecți ai studiului lor două categorii de angajați, care își desfășurau activitatea pe celebrele autobuze supraetajate ale Londrei – șoferii și controlorii. La o primă veri­ficare a stării lor de sănătate, a ieșit imediat în evidență un detaliu elocvent: la cei dintâi, frec­vența afecțiunilor cardiovasculare era cu 30% mai mare decât a colegilor de muncă incluși în a doua categorie. Explicația a fost evidentă: con­trolorii se aflau permanent în mișcare, pe când șo­ferii își petreceau întreaga zi nemișcați, la volan. Dar noi, astăzi, câte ore stăm zilnic la calculator, de­pla­sând numai degetele pe tastatură? Și seara ne odih­nim, din nou imobili, pri­vind la televizor… Deși chiar și un minimum de ac­tivitate fizică ar fi benefic. OMS recomandă 150 de minute de antrenament moderat pe săptămână, adică o porție zilnică modestă, de circa 20 de minute. Efectul produs poate fi spectaculos: mișcarea determină o creștere a vascularizației la nivelul inimii, creierului și musculaturii, sporind astfel cantitatea de oxigen și de nutrienți trans­portată către țesuturi.

Atenție la ce mâncăm!

Dacă ne-am hotărât, într-adevăr, să avem grijă de inima noastră, ar trebui să-i oferim o hrană echilibrată, capabilă s-o fortifice. Specialiștii OMS apreciază că 50 – 70% din bolile cronice provin din alimentația greșită. Ceea ce înseamnă că, mâncând corect, ne putem menține în formă. În opinia nutriționiștilor, pe primul loc în clasa­ment se situează faimoasa dietă mediteraneană, compusă în principal din multe fructe și legume proaspete, ulei de măsline presat la rece, legu­minoase, verdețuri, nuci, pește și fructe de mare. În schimb, nu-și găsesc locul în ea laptele, car­nea roșie și dulciurile. Numeroase studii cli­nice au atestat rezul­tatele pozitive ale aces­tui regim alimentar. Unul dintre cele mai im­portante pro­iecte de cercetare a fost studiul clinic ințiat de produ­cătorul de aparatură medicală Perimed, la care au participat 7.500 de pacienți cu risc cres­cut de afecțiuni cardiovasculare. La cei care au adoptat dieta cu ulei de măsline și nuci, cazurile de in­farct și accident vascular cerebral s-au redus cu o treime.

Somnul de calitate

Inimii îi place să ne culcăm și să ne trezim la ore fixe. Cei ce își mo­difică mereu pro­gramul de somn sau nu dorm suficient au valori crescute ale ten­siunii arteriale, glicemiei și indicelui de masă cor­porală, res­pectiv un risc mai mare de accident vascular și infarct.

O căsnicie pe viață

S-a constatat că persoanele căsătorite dezvoltă mai rar de­cât cele singure boli cardiace și vasculare. De aceea, specia­liștii au avansat propunerea ca situația familială să fie re­cunoscută ca factor de risc pentru aceste patologii.

Prietenii necuvântători

Oamenii care țin ani­male de companie și, în special, posesorii de câini, fac mai multă mișcare, iar aceasta le reglează nivelul glice­miei și îi ajută să aibă o stare generală mai bună.

Gimnastica râsului

Râsul determină contracția mușchiului dia­frag­matic. Creșterea pre­siunii exercitate de el acti­vează respirația, acce­le­rează pulsul și sti­mulează irigația sangvină, nu numai la inimă, ci în întregul or­ganism.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian