ORA DE CONSULTAȚIE
– Aparatul digestiv este o alcătuire fascinantă, compusă din mușchi, nervi, hormoni și bacterii, toate reunite într-un tub lung, de aproximativ șapte metri. Dar deși se află adăpostit în interiorul corpului, el dispune de cea mai întinsă suprafață de contact cu mediul exterior – mai mare decât a pielii și a plămânilor –
Intestinul subțire
După cum se poate vedea în imaginea de mai sus, tubul (sau tractul) digestiv pornește de la gură, traversează toracele, apoi abdomenul și se termină la anus. Intestinul începe la ieșirea din stomac – și anume, cu duodenul, prima porțiune a intestinului subțire. Având o lungime de aproximativ 5 metri și un diametru de maximum 3 centimetri, intestinul subțire ar expune, dacă ar fi desfășurat, o suprafață totală de până la 500 mIntestinul gros
Zona unde apare cel mai frecvent cancerul intestinal este colonul. Aici se dezvoltă pe mucoasă polipi care inițial sunt inofensivi, iar la un moment dat se malignizează. Specialiștii ne dau, totuși, speranțe: „Putem reduce drastic riscul de cancer, dacă îndepărtăm la timp polipii benigni.” Un mijloc eficient de prevenție este alimentația sănătoasă, care întreține o floră bacteriană echilibrată și activă. La naștere, intestinul nostru este steril, complet lipsit de germeni, în schimb, colonul adult adăpostește o cantitate gigantică de microbi. Ce fel de microbi? Asta hotărâm noi înșine, prin propriile noastre decizii: ce mâncăm, cu ce medicamente ne tratăm, dacă fumăm sau nu, dacă și cât alcool consumăm. Și așa mai departe…
Inventarul simptomelor neplăcute
Eructațiile – Cunoscute mai degrabă sub denumirea lor populară de „râgâieli”, ele se produc în momentele când înghițim mâncarea pe nemestecate sau consumăm băuturi acidulate. În ambele situații, se acumulează în stomac o anumită cantitate de aer, care urcă spre orificiul de la capătul inferior al esofagului, iar ieșirea lui pe acolo face să se audă acele sunete penibile.
Respirația urât mirositoare – Bacteriile existente în cavitatea bucală descompun resturile alimentare. Din celulele moarte și din sânge se formează compuși de sulf, care degajă un miros greu. Fumatul, respirația pe gură, sforăitul, stresul și postul acționează ca factori favorizanți ai mirosului dezagreabil.
Zgomotele din stomac și intestin – Expresia uzuală și, desigur, mai puțin elegantă este: „Îmi ghiorăie mațele de foame”. Stomacul și intestinul subțire generează în permanență asemenea bolboroseli în procesul digestiei, deoarece activitatea lor presupune contracții ritmice (mișcări peristaltice), care agită și împing înainte conținutul intestinal, un amestec lichid rezultat din digerarea alimentelor, sucuri digestive și aer.
Senzația de prea-plin – Reprezintă consecința ingerării grăbite de mâncăruri grase, greu digerabile, care apoi rămân multă vreme în stomac. Abdomenul se simte plin până la refuz și balonat. O mică plimbare ne poate ajuta să stimulăm intestinul, eliminând astfel blocajul.
Vărsăturile – În ciuda aparentului ei dramatism, voma este în realitate un reflex de apărare al organismului, care se curăță în acest mod, expulzând substanțele nedigerabile sau toxice. Ea este precedată de grețuri, creșterea fluxului de salivă, transpirații, paloare și dilatarea pupilelor.
Ce ne spun durerile abdominale
Colecistul – Colica biliară, care de obicei este cauzată de un calcul prezent în colecist, provoacă dureri în abdomenul superior – și anume, în partea dreaptă și în centru. Senzația de durere poate radia în spate și în umărul drept.
Splina – Durerile resimțite sub arcul costal stâng indică o creștere a volumului splinei (splenomegalie). Aceasta poate fi o consecință a depozitării anormale de lipide, glucide sau proteine în anumite organe sau țesuturi, dar și a unor boli ale sângelui sau a hipertensiunii la nivelul venei porte.
Ficatul – Ficatul mărit se manifestă prin dureri sub arcul costal drept, oboseală nejustificată și pierdere în greutate, culoarea închisă a urinei și umflarea gleznelor. Dintre posibilele cauze ale steatozei hepatice putem aminti: consumul abuziv de alcool, obezitatea, tulburările de metabolism (diabetul sau colesterolul mărit), dar și stazele sangvine, determinate de insuficiența cardiacă.
Apendicele – Durerile localizate între zona inferioară a abdomenului și ombilic semnalează, de regulă, o inflamare a apendicelui (apendicită). Totuși, ele pot proveni uneori și de la o sarcină extrauterină.
Ulcerul gastric – Ulcerul dă naștere unor dureri sfredelitoare, eventual însoțite de o senzație de presiune. Ele apar în epigastru (abdomenul superior) și se ameliorează la schimbarea poziției corpului, dar mai ales după ce bolnavul a ingerat alimente sau lichide ori și-a administrat medicamente antiacide. Alte simptome ale ulcerului gastric pot fi: eructațiile, balonările, greața și vărsăturile, pierderea în greutate, anemia (din cauza sângerărilor care se tot repetă).
Remedii contra durerilor
Ceaiuri – Infuziile de chimen, anason și fenicul combat balonările, ameliorează crampele și calmează durerile. Se beau trei căni pe zi, după mesele principale.
Căldură și masaje – Și aplicațiile calde au efect antispastic. Se pot folosi împachetări abdominale, o buiotă cu apă fierbinte, o pernă umplută cu sâmburi de cireșe, ținută câteva minute în cuptor, sau o baie călduță. Poate fi de ajutor și un masaj (nu prea energic, totuși), executat pe abdomen în sensul acelor de ceasornic.
Diverse ingrediente active – Capsulele cu ulei de Mentă și preparatele farmaceutice cu butilscopolamină pot fi întrebuințate pentru eliminarea crampelor. Principiile amare, conținute în unele plante ca Ghințura sau Țintaura, reglează digestia.
Dieta de cruțare – Așa-numita dietă FODMAP este un plan alimentar terapeutic, care exclude pentru o anumită perioadă carbohidrații fermentabili (cum ar fi cei din leguminoase, dulciuri și paste), respectiv, substanțele ce provoacă dureri și balonări pacienților cu intestin iritabil, boala Crohn și colită ulcerativă. S-a constatat că 84% dintre ei au reușit să-și îmbunătățească digestia, apelând la această dietă.
Ajutor pentru digestie
Fibrele alimentare
Fibrele sunt părți nedigerabile din alimentele de origine vegetală: legume, salate, fructe și cereale integrale. Odată ajunse în intestin, ele sunt prelucrate de bacteriile din flora intestinală și aduc o contribuție importantă la starea noastră generală de sănătate, în primul rând, întărind funcția de barieră a peretelui intestinal. Astfel se împiedică pătrunderea în fluxul sangvin a unor toxine sau chiar agenți patogeni. De asemenea, fibrele intensifică activitatea sistemului imunitar, reglează nivelul colesterolului și previn afecțiunile cardiovasculare. Cel mai simplu mod de a ne suplimenta cantitatea zilnică de fibre este să luăm dimineața, pe stomacul gol, o lingură de tărâțe de psyllium, cu multă apă, sau să ne preparăm pentru micul dejun un terci din fulgi de ovăz, de preferință fierți în lapte vegetal (50 g fulgi, 150 ml lapte, 150 ml apă – după fierbere se pot adăuga și semințe).
Prebioticele
Prebioticele sunt polizaharide ne-amidonoase conținute, de regulă, în alimentele bogate în fibre. Utilitatea lor constă în faptul că servesc ca hrană pentru bacteriile „bune” care populează intestinul, le întrețin și favorizează înmulțirea lor. Cele mai consistente surse de prebiotice sunt cerealele integrale, legumele cu frunze verzi, ceapa, usturoiul și bananele. Pot fi ingerate și sub formă de supliment, ex. Prebiotic Fiber Complex (producător – Jarrow Formulas).
Probioticele
Probioticele sunt culturi de bacterii vii, introduse în tubul digestiv în scopul de a reechilibra flora intestinală, a stimula proliferarea microorganismelor „prietenoase” și a restrânge spațiul ocupat de cele potențial patogene. În mod natural, ele se întâlnesc în alimentele fermentate (iaurtul, laptele acru, kefirul, varza murată), dar sunt oferite și într-o gamă largă de suplimente, unde se asociază de multe ori cu prebioticele. Principalele tulpini folosite pentru normalizarea microbiomului sunt lactobacilii și bifidobacteriile, precum și unele drojdii de tipul Saccharomyces boulardii. Probioticele îmbunătățesc absorbția nutrienților, ameliorează tulburările de tranzit, reglează mișcările peristaltice ale intestinului și îi mențin integritatea mucoasei, cresc rezistența organismului la infecții și totodată la alergeni. S-a observat, de asemenea, că bifidobacteriile și lactobacilii au o influență pozitivă asupra sănătății mentale și a emoțiilor, de aceea li se aplică uneori și denumirea de „psihobiotice”.