Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

KOMBUCHA, ceaiul nemuririi, produs artizanal în România

Despre „ciuperca” kombucha se știe că a fost descoperită în China, în urmă cu mai bine de 2000 de ani. De fapt, nu este o ciupercă, ci o colonie de bacterii şi drojdii „pri­etenoase”, care transformă zahărul şi princi­piile active ale ceaiului în substanţe cu efecte vin­decătoare asupra organismului uman. Băutura care-i poartă numele se bucu­ră de o mare popularitate în în­treaga lume, cei mai mari con­sumatori la nivel de țară fiind Rusia și Germania. Cum a ajuns să fie produsă și în Ro­mânia, ce beneficii are pen­tru sănătate și cum și-o pot prepara singuri cei inte­resați ne-a spus Victor Ni­colae, proprietarul brandu­lui iKombucha.

Două butoaie și 500 de euro

Victor Nicolae

În urmă cu mulți ani, Vic­tor Nicolae s-a confruntat cu o gravă problemă de sănătate. Epuizând varian­tele de tratament prescrise de medicina tradițio­nală fără niciun rezultat, a descoperit, la sugestia unui prieten, kombucha, cu care a urmat o cură, timp de doi ani. A fost un gest salvator și de aceea s-a decis să împărtășească și altora bucuria vin­decării lui. Și nu oricum, ci preparând el însuși băutura te­rapeutică pentru cunoștințe și prieteni, ba chiar învățându-i, pas cu pas, cum pot face sin­guri acest lucru.

Pentru că a lucrat timp de nouă ani într-o mare companie de produse naturiste din România, do­meniul nu-i era străin. Încurajat și de unul din­tre medicii institutului, Victor Nicolae a început să producă singur ceaiul miraculos. În 2014 a ieșit pentru prima dată în public cu produsul iKom­bucha.

Pasul spre propria afacere l-a făcut în 2018, cu două butoaie și 500 de euro împrumutați. „La început, la fel ca acum, cel mai greu e să ne con­fruntăm cu faptul că kombucha este un produs încă necunoscut publicului larg. Oamenii se așteaptă la un suc, la o băutură răcoritoare car­bogazoasă și dulce dar, de fapt, este vorba de cu totul altceva”, spune Victor Nicolae.

– Haideți să încercăm să facem cunoscut acest ceai miraculos, domnule Nicolae! Ce anu­me este kombucha?

– Este o băutură rezultată din fermentarea unui amestec de ceai și zahăr. „Ciuperca” kombucha se „hrănește” cu zahăr, transformându-l, prin fer­mentare, în microorganisme vii, extrem de be­nefice sănătății umane. Are un gust acrișor, aci­dulat, și conține miliarde de probiotice vii, enzime, vitamine, aminoacizi. În China, unde a fost descoperită, băutura este cunos­cută drept „ceaiul nemuririi”. Preparat co­rect, acesta ajunge să conțină două miliarde de probiotice/mililitru.

– Cum anume se prepară această bă­u­tură?

– Foarte simplu. Se fierb cinci litri de apă, în care se infuzează 40 grame frunze de ceai (8 g/l lichid): ceai verde, ceai negru, rooibos sau un amestec de ceaiuri. Nu se lasă mai mult de 3-5 minute, pentru că devine amar. După ce e stre­curat și răcit, se adaugă 400 g zahăr (80 g/l li­chid). Se pune amestecul într-un borcan de sticlă, se adaugă kombucha și starterul, pe care le puteți pro­cura de pe site-ul nos­tru. Acest starter se păs­trează, de la o șarjă la alta, din băutura finală, și tre­buie adăugată o cantitate de 10 la sută din cantitatea de lichid la fiecare pre­pa­rare. Borcanul se acoperă cu tifon și se pune la fer­mentat într-un loc căldu­ros și întunecat. Cu cât e mai cald, cu atât ames­tecul fermentează mai re­pede și mai bine. Procesul durează între 9-14 zile. După nouă zile, de exem­plu, e o băutură carbo­ga­zoasă dulce, dar, cu cât rămâne mai mult la fer­mentat, cu atât „ciuperca” consumă mai mult za­hăr, tarnsformându-l în enzime, probiotice și anti­oxidanți, iar gustul va fi tot mai acru, iar băutura mai sănătoasă. Din fermentație se oprește pus în sticle și păstrat la rece.   

– Există o limită de cantitate care se poate bea zilnic?

– Doza minimă recomandată e de 250 ml, iar cea maximă e de un litru.

– Care este termenul de valabilitate pentru su­cul cumpărat de la dumneavoastră, gata preparat?

– Dacă sucul e păstrat la rece, termenul de valabilitate e de 90 de zile de la data ambalării, conform etichetei. Acesta nu se modifică după deschiderea sticlei, doar aciditatea se pierde.

„Ceea ce se găsește în comerț sub numele kombucha este de prea puține ori ceea ce trebuie”

Secretul nemuririi, la sticlă

De la banii împrumutați cu care a pornit la drum în urmă cu cinci ani, iKombucha, afacerea lui Victor Nicolae, a ajuns acum la o investiție totală de 160.000 de euro, pentru că întreg profitul a fost permanent reinvestit. Din făbricuță ies aproximativ 5000 de unități lunar, din toate cele șap­te sortimente de băuturi pe bază de kombucha produse aici: ceai verde, ceai negru, ceai rooibos, trandafir și hibiscus, cardamom, mentă, lavandă. Piață de desfacere au, deocamdată, doar în Româ­nia, iar cei interesați pot cumpăra produsele de pe site-ul firmei, ikombucha.ro, dar și din câteva băcănii din București și Constanța. „De o vreme, ambalăm băutura și la butoaie, ca să se poată vinde la draft, în localuri, prețul fiind, astfel, sub jumătate față de cel al produselor îmbuteliate la sticlă și comercializate en detail”, precizează Vic­tor Nicolae.

– Oferiți clienților și consultanță asupra consumului și păstrării/înmulțirii kombucha?

– Da, oferim cu mare drag orice informații ne sunt solicitate. Ne bucurăm să fie cât mai multe persoane care să experimenteze această băutură-medicament. Pe youtube se găsește un filmuleț în care explicăm pas cu pas cum se poate prepara acasă „ceaiul nemuririi”.

– De unde vă procurați materia primă?

– Punctul nostru de producție se află în apro­piere de București, unde am găsit o apă foarte bu­nă, forată de la 180 m adâncime, cu buletin de ana­lize la zi. Folosim doar zahăr românesc și mie­re românească. Suntem, de altfel, unicii produ­că­tori români de kombucha fără zahăr. Ceaiul verde, negru, rooibosul, cardamomul le cumpărăm de la importatori certificați ecologic, la fel și plantele aromatice, pentru că, din păcate, în România nu sunt producători de plante medicinale și aroma­tice acreditați eco.

– E greu să faci un produs curat într-o lume plină de fake-uri și înlocuitori?

– Oooo, da! Se vede că sunteți informată și știți să puneți întrebări care contează. După necu­noașterea produsului, aceasta este a doua mare problemă cu care ne confruuntăm. Ne-am gândit să facem un mic compromis, să producemn și noi kombucha comercială, ca să aibă clienții termen de comparație. Pentru că ceea ce se găsește în comerț sub numele kombucha este de prea puține ori ceea ce trebuie. Produsele noastre nu sunt nici pasteurizate, nici conservate, iar noi le garantăm calitatea și originalitatea.

Pe viitor, cei de la iKombucha își propun să realizeze și alte produse originale: cvas, bragă, socată și băuturi din cristale de apă, toate făcute tradițional. „Pentru oțetul de kombucha, un pro­dus mai nou intrat în portofoliu, utilizat în trata­rea diabetului și curățarea vaselor de sânge, avem deja o comandă de o mie de litri. Vor urma cos­me­ticele și drojdia pe bază de kombucha, foarte căutate în străinătate”, spune Victor Nicolae.

Câteva dintre beneficiile kombucha:

Normalizează tranzitul intestinal, flora intes­tinală și tensiunea arterială; are efecte antivirale și antibacteriene; ajută la detoxifierea organismului; reduce nivelul colesterolului; echilibrează acidi­tatea din corp și nivelul de glucoză din sânge; sti­mulează circulația sanguină; activează funcțiile pancreasului; combate artrita și reduce durerea din articulații; îmbunătățește randamentul oxigenului din celule; reduce simptomele alergiilor; favori­zează apariția unei stări de bună dispoziție; previne pierderea memoriei; e un antibiotic natural.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian