Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Poftele irezistibile: ce vrea să ne transmită corpul prin intermediul lor

– Când îi lipsește ceva, organismul ne dă de știre rapid. Trebuie doar să fim atenți la semnalele lui și să le interpretăm corect –

Dorința nepotolită de a mânca verdețuri

Foto: Shutterstock

Când observăm că, dintr-o dată, parcă nu ne mai săturăm de crudități și salate, există motive să bănuim că ne dă târcoale o răceală. Căci în aseme­nea momente, corpul nostru are nevoie de mai multe vitamine, mi­nerale și fibre. Dacă dăm curs ce­rin­țelor sale imperioa­se, oferindu-i o serie de nutrienți de însemnătate vitală, aceștia nu numai că vor contribui la o însănătoșire mai rapidă, ci adesea chiar reușesc să împiedice declanșarea afec­țiunii. Sfatul nostru: pentru a nu obliga organe­le sistemu­lui digestiv să lucreze în ceasurile de repaus noc­turn, este mai bine să vă delectați cu salata la masa de prânz.

Nesațul de ciocolată

Stresul favorizează carența de magneziu și de aceea, când traversăm o perioadă deosebit de ten­sionată, simțim pornirea incon­tro­labilă să ron­țăim întruna ciocolată. De ce? Fiindcă ea con­ține mag­ne­ziu – și anume, într-o cantitate cu atât mai mare cu cât pudra de cacao deține o pondere mai în­semnată în compoziția ei. Dar și alte alimente pot ajuta la refacerea rezervelor noas­tre de magneziu momentan epuizate. Pe primul loc se află cerealele integrale (de pildă, ar fi exce­lent să consumăm câte un pumn de fulgi de ovăz în fiecare dimineață, la micul dejun). Alte surse bogate de magneziu sunt semințele de dovleac și legumele cu frunze verde închis la culoare ca, de exemplu, spanacul.

Apetitul pentru pește

Uneori ne mirăm singuri cum de ne tot lasă gura apă după pește. În spatele acestei încli­nații culinare neașteptate s-ar putea as­cunde o lipsă de iod. Pen­tru a compensa deficitul ar trebui să consumăm de două ori pe săptămână un pește gras, ca so­monul sau heringul. Pe lângă faptul că acoperă necesarul de iod, peștele gras ne aprovizionează și cu acizi grași Omega-3, atât de importanți pentru sănătatea sistemului nos­tru cardiovascular.

Pofta de castraveți acri și alte murături

Cei care își asezonează salata cu mult oțet și ma­nifestă o preferință ieșită din comun pentru so­sul de soia și castraveții murați au deseori o ca­rență de zinc. Surse bune de zinc sunt însă și car­nea, peș­tele, ouăle și leguminoasele. Un alt mo­tiv al pa­siunii pentru alimentele acre poate fi și produc­ția insuficientă de acid gastric. Pentru a o sti­mula se recomandă să se consume mai des hrean, gulii sau năsturel.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian