Conserve din frunze verzi

Se știe că frunzele plantelor conțin primăvara mai multe vitamine decât fructele lor. Ca să poată fi păstrate mai mult, ele trebuie transformate în conserve, folosind următoarele rețete:
* Oțet din frunze. Frunzele se spală, se zvântă și se taie mărunt. Se amestecă cu oțet preparat din ciuperca de ceai kombucha, se lasă 21 de zile la macerat, apoi se storc bine. Oțetul se păstrează la rece și se folosește în alimentație, pentru prepararea salatelor (Leurdă, lăstari de napi, usturoi, pătrunjel, frunze de ridiche, mărar etc.) sau pe cale externă, ca suport pentru frecții (Păpădie, Urzică, Tătăneasă, hrean, frunze de ficus).
* Ulei din frunze. Frunzele tăiate se amestecă cu ulei nerafinat, se lasă la macerat 14 zile, se storc bine și uleiul se păstrează la frigider. Se folosește la prepararea bucatelor. (Frunze de mărar, pătrunjel, usturoi, lobodă, frunze de Coacăz, Tei, Zmeur, Mesteacăn, Leurdă, ștevie, ridiche.) Plantele din ulei nu se aruncă, se adaugă în salate, în budincă, în preparate din cartofi, varză, se ung pe clătite.
* Macerat de frunze în alcool. Se macerează frunzele diverselor plante în alcool.
* Amestec de miere de albine cu flori și frunze. Mierea de albine se amestecă cu flori de Păpădie, Păducel, Măceș, Podbal, Pătlagină sau cu frunze de Mesteacăn, Coacăz, Zmeur, Brusture. Intern, se pune în ceaiuri sau sucuri de fructe. Extern, se aplică comprese pe articulațiile bolnave (se combină cu uleiul de frunze din rețeta 2).
Balsam de flori
Luna Mai este ideală pentru prepararea unui balsam din flori, care vă oferă polen natural toată iarna. Aveți nevoie de un borcan de 3-5 litri și alcool dublu rafinat. Cum apar primele flori de mai, culegeți din fiecare din ele câte un păhăruț (chiar și flori de măr, prun, piersic, cais și gutui), puneți-le în vas și acoperiți-le cu alcool. Procedeul se repetă pe tot parcursul anului, până toamna, în așa fel ca în borcan să fie adunate 80-90 de feluri de flori. De fiecare dată când adăugați florile noi, mai turnați o cantitate de alcool, în așa fel ca ele să fie acoperite de lichid. Toamna, se mai adaugă după dorință și rădăcini de: Odolean, Varza-iepurilor (Soaldina-sedum maximum), un biostimulator care are toate calitățile Ginseng-ului, dar nu are contraindicațiile lui), Iarbă-mare, Brusture, Măceș.
Mod de administrare: se pun câte 12-15 picături în 100 ml apă sau ceai. Pe cale externă, balsamul face bine în caz de dureri de dinți (se pune un tampon îmbibat pe dintele bolnav), vindecă mai repede o rană care se tratează greu, se adaugă în soluții pentru frecții.
Remedii de primăvară

* Întărirea mușchiului cardiac: se consumă zilnic 5-6 flori de Păpădie proaspete (numai partea galbenă), pe toată perioada înfloririi.
* Anemia de primăvară: se consumă cât mai des salate preparate din amestec de frunze tinere de napi, Tei, Zmeur, Dud, lobodă sălbatică, Roiniță.
* Boli ale sistemului respirator: în luna Mai se culeg frunzele de Podbal, se rulează fiecare în parte și se leagă cu ață. Se usucă la întuneric. Iarna, se folosesc pentru tratarea bolilor sistemului respirator: bronșită, tuse, tuberculoză, sub formă de țigară, care trebuie fumată de 3-4 ori pe zi. Rezultatele apar și mai repede, dacă tratamentul se asociază cu folosirea rășinii de Pin sau de Brad, care se culege primăvara de pe tulpinile copacilor și se modelează sub formă de biluțe mici (cât mazărea). Se înghit zilnic câte 5-6 biluțe, de trei ori pe zi. Dacă rășina este uscată, se sfărâmă și se înghite câte o linguriță de pulbere, de trei ori pe zi.
* Boli cardiace, mărirea vitalității: se culeg flori de Ruscuță-primăvăratică (Adonis vernalis). În cazuri de urgență (dureri acute în zona inimii), se folosește 1/2 de linguriță de plantă uscată sub formă de pulbere, care se amestecă cu 100 ml apă și se bea o dată la 2-3 ore. Sau se infuzează 6-8 ore în apă rece, o linguriță de plantă tăiată mărunt. Se administrează de 3-4 ori pe zi.
* Reglarea sistemului nervos: se prepară ceai din frunze tinere de Arțar, care se culeg înainte de înflorire și se usucă la semiîntuneric. Se folosesc frunzele foarte fine, subțiri (asemănătoare cu Vița-de-vie), cu „degetele” înguste, alungite. Se prepară infuzie dintr-o lingură de plantă la 250 ml apă. Se beau 2-3 pahare pe zi.
* Dureri de picioare. În zilele calde, dimineața, se fac plimbări cu picioarele goale pe rouă, mai ales în locurile unde iarba este mai înaltă. Înainte de culcare, locurile bolnave se pansează cu frunze de Tătăneasă, care ajută mult la eliminarea durerilor.
* Probleme dermatologice: bătături, negi, tumori canceroase și necanceroase, probleme ale ficatului (atenție la dozare). În toate aceste cazuri rezultate deosebite se obțin cu preparatele din Rostopască.
Metoda nr. 1: În perioada 15 Mai – 15 Iunie (când are boboci sau flori) se taie planta întreagă, se spală, se întinde pe un prosop pentru uscare. Peste o oră, se taie (cu mănuși de cauciuc) pe o scândurică și se dă prin mașina de tocat. Se strecoară sucul printr-un ciorap des, se amestecă cu vodcă în proporție de 1/1, se acoperă bine și se lasă timp de două săptămâni la întuneric, după care se toarnă încet în alt vas (sau se strecoară prin vată). Precipitatul se aruncă sau se folosește pentru comprese. Mod de administrare: se iau câte 5 picături de tinctură la 50 ml de apă sau lapte, de trei ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă. Tratamentul durează o lună și se poate repeta după o pauză de 5 zile. Se practică iarna.
Metoda nr. 2: Se prepară după descrierea de mai sus 2-3 litri de suc, se lasă în borcan acoperit cu tifon până la terminarea fermentației și a sedimentării (aproximativ două luni). Când lichidul devine limpede ca apa, se mută atent în alt vas (fără precipitatul rămas pe fund) cu ajutorul unui furtun. Mod de administrare: se bea de două ori pe zi (dimineața și seara), cu 30 de minute înainte de masă, câte o linguriță. Se păstrează bine închis, în frigider.
Tratamente cu dulceață de flori, agheazmă și apă de argint
Pentru ca vindecările cu dulceață să aibă efect, componentele trebuie să fie vii, proaspete, pline de soare. Plantele uscate pot fi folosite și ele, dar mai rar, și în doze de două ori mai mici, deoarece planta uscată parțial își pierde puterile. Mai bine să ne îmbogățim organismul cu energie vie. Important: în toate rețetele se adaugă o cantitate de apă sfințită (agheazmă), care are proprietăți puternice de vindecare. Când vă pregătiți să faceți dulceață sau orice alte bucate, analizați-vă starea sufletească. Se știe că orice preparat făcut cu dragoste, cu liniște sufletească, cu binecuvântarea Domnului, are efect dublu. Mult contează și calitatea apei, cea mai bună fiind apa de izvor sau de argint, preparată astfel: o lingură, sau orice alt obiect din argint, se încinge pe foc și se introduce apoi într-o cană cu apă fiartă, vreme de două ore.
Dulceață de Păpădie

Un kilogram de flori de Păpădie se pune pe foc cu 0,5 litri apă fierbinte. Se aduce până la clocotire și se fierbe două minute. Se ia de pe foc, se lasă acoperit 20 minute, se strecoară preparatul și se stoarce bine. Lichidul obținut se amestecă cu 1 kg de zahăr și se mai fierbe 5 minute. Se adaugă 5 lămâi de mărime mică cu coajă cu tot, tăiate mărunt, și se fierb încă 5 minute, amestecând permanent. Se ia de pe foc, se lasă 30 de minute, se adaugă 250-300 ml apă sfințită și se fierbe încă un minut. Înainte de administrare, se citește o rugăciune. Se bea cu 30 minute înainte de masă. Mod de administrare: copiii până la 3 ani: 1/2 linguriță de două ori pe zi; copiii până la 15 ani – câte o linguriță de trei ori pe zi; adulții – câte o lingură de trei ori pe zi. Se folosește în boli ale gâtului, bronșită, afecțiuni pulmonare, răceli, reumatism, tuberculoză, gută, boli ale aparatului locomotor. Se aplică și sub formă de comprese pe articulațiile bolnave.
Dulceață de Tătăneasă
Un kilogram de plante cu flori se spală în apă curgătoare rece, vreme de 30 de minute. Se taie apoi mărunt și se pun la fiert într-un litru de apă, pe foc mic, 10 minute. Se strecoară de două ori, se amestecă cu 1 kg zahăr și se fierb încă 15 minute. Se adaugă trei lămâi tăiate mărunt, împreună cu coaja lor, și se fierbe încă 5 minute. Se ia vasul de pe foc, se lasă 20 de minute, se pune iar pe foc până ajunge la punctul de fierbere, se adaugă 100 ml apă sfințită. Mod de administrare: se bea câte o linguriță de două ori pe zi, timp de două luni, citind o rugăciune. Indicații: tromboflebită, varice, tumori diverse, nisip la ficat și rinichi. Se folosește sub formă de compresă, în tratarea dermatozelor.
Miere din flori diferite

Ingrediente: 100 g Mentă, 100 g Sovârf, 100 g Melisă, 2 g (aproximativ o linguriță) Rostopască (după dorință, puteți adăuga și câte 100 g flori de Păducel). Toate plantele se țin în apă rece, vreme de 30 de minute. Se scutură de apă, se taie mărunt și se amestecă cu un litru de apă. Se aduc până la punctul de fierbere și se țin pe foc mic 30 de minute. Se strecoară prin tifon, se amestecă cu 1 kg de zahăr și cu 1 kg de lămâi tăiate mărunt, cu tot cu coajă, și se fierb încă 15 minute. Se ia de pe foc, se lasă 30 de minute, se adaugă încă 50 ml apă sfințită și se aduce încă o dată până la fierbere. Mod de administrare: copiii beau câte o linguriță de miere diluată cu un pahar de apă călduță, de 3-5 ori pe zi, iar adulții câte o lingură, diluată cu un pahar de apă călduță, de 3-5 ori pe zi. Indicații: dureri la inimă, depresii, insomnii, surescitare, epilepsie și dureri de cap. În caz de dermatoze, se folosesc comprese din rețeta de mai sus.