– Paza bună trece primejdia rea –
– Un proverb românesc, cât un tratat de medicină: sănătatea e un dar pentru care trebuie să luptăm zi de zi. Strategiile ne stau la îndemână. Totul e să le folosim permanent și corect –
Carburant energetic: Vitamina C
Vitamina C n-ar trebui să vă lipsească, mai ales în sezonul răcelilor. Luați-o de la primul strănut și de cum începeți să tușiți. De exemplu, beți un litru de apă fierbinte, în care ați amestecat sucul stors dintr-o jumătate de lămâie. Această vitamină constituie un veritabil carburant pentru celulele noastre imunitare, care au nevoie de ea, pentru a deveni active și a intra în luptă împotriva bacteriilor și a virusurilor. De aceea, este important să ne-o administrăm în cantitate suficientă, imediat după ce ne-am trezit dimineața. Odată ce a intrat în posesia ei, organismul o utilizează în multiple scopuri: nu numai ca armă contra infecțiilor, dar și pentru stoparea sângerărilor gingivale, o mai bună gestionare a stresului și activarea hormonilor fericirii.
Zinc și seleniu
Zincul ne apără de răceli. Ne putem aproviziona cu el din hrana zilnică, întrucât îl găsim în fulgii de ovăz, curmale, mazăre, linte, brânză, dar și în carnea de pui, rață și miel. Iar dacă vă delectați cu un calcan la grătar, o friptură de vită fără grăsime sau o porție de fasole bătută, veți oferi celulelor imunitare nu numai zinc, ci și seleniu. Surse bogate de seleniu sunt și soia, caisele, laptele integral și, dintre pești, păstrăvul, bibanul și tonul.
Evitați alimentele care slăbesc sistemul imunitar – carnea conservată în saramură, afumăturile, alcoolul. Și, cu toate că nu este un aliment, trebuie s-o adăugăm și pe ea la finalul listei: nicotina.
Beți și iar beți
Vitamina C se asimilează mai ușor atunci când ne-o procurăm dintr-o sursă lichidă. Beți jumătate de litru de ceai de Măceșe sau un sirop de Cătină diluat cu apă. Sorbiți fără grabă, lăsând să acționeze fiecare înghițitură. Mâncați zilnic câte două portocale sau alte fructe din aceeași familie, de pildă, mandarine sau grepfruturi. Dacă nu suportați citricele, fiindcă vă provoacă arsuri la stomac, aveți libertatea de a alege o altă variantă, căci vitamina este de asemenea prezentă în pătrunjelul proaspăt, kiwi, varza albă sau roșie. Deoarece se consumă repede în organism, ea trebuie luată de mai multe ori în cursul zilei. Nu există motive să vă temeți de supradozaj: substanța se descompune și se elimină parțial prin urină, iar în acest proces dezinfectează vezica și căile urinare. Se recomandă prudență doar în cazul persoanelor care au tendința de a forma pietre la rinichi sau suferă de arsuri gastrice.
Antrenament pentru imunitate
Ședințele de saună reprezintă un excelent program de gimnastică pentru vasele de sânge, căci multiplică de șapte ori irigația sangvină și astfel conferă organismului o rezistență sporită la boli. Transpirând abundent, scoatem din corp toxinele și liniștim sistemul nervos vegetativ. Mergeți o dată pe săptămână la saună, ca să transpirați din greu. Și nu uitați (fiindcă e important) să beți după aceea unul până la doi litri de apă plată sau ceai de plante. În timpul iernii, unii încearcă să dea uitării frigul de afară bucurându-se de soarele artificial de la solariu și de căldura din saună. Lăsând la o parte riscul efectiv pentru sănătate (radiațiile UV din acel spațiu închis sunt de 15 ori mai puternice, comparativ cu expunerea obișnuită la soare), dacă totuși doriți să frecventați solariul, n-o faceți mai des decât de două ori pe săptămână, stați înăuntru maximum 20 de minute și abia după aceea puteți merge la saună, iar nu invers. Pentru că, așa cum spuneam, sauna activează energic circulația sângelui la nivelul pielii, iar aceasta exacerbează fotosensibilitatea epidermei.
Bacterii prietenoase
Mâncați zilnic trei furculițe de varză murată și n-o înghițiți repede, ci mestecați îndelung. La fel ca iaurtul natur, varza acră produce un efect pozitiv: favorizează înmulțirea bacteriilor „prietenoase” din intestin și astfel consolidează capacitatea de autoapărare a organismului. Totodată, ea conține multă vitamină C și, drept urmare, ne oferă protecție contra răcelilor și a stresului, în special iarna, când nu avem la dispoziție decât legume de seră, nu și din cele cultivate în câmp deschis. Varza murată este mai sănătoasă atunci când o mâncați crudă. Dacă, totuși, o preferați gătită, fierbeți-o la foc mic, însă nu mai mult de 25 de minute. Iată și o gustare de luat între mese: un castravete murat, trei furculițe de varză acră și un sfert de litru de suc de sfeclă roșie. Cele două legume fermentate lactic și sucul de sfeclă stimulează puternic celulele imunitare printr-un aport masiv de vitamină C.
Alimente cu energie fierbinte
Printre alimentele și plantele aromatice care (potrivit medicinei orientale) ne încălzesc organele interne, apărând întregul corp, se numără carnea de miel, hreanul, usturoiul, prazul, ceapa, ghimbirul, mărarul, coriandrul, chimionul și maghiranul. Deosebit de benefic pentru plămâni și intestinul gros este orezul natur.
Cum alungați rapid bacteriile și virusurile
Diluați suc de coacăze roșii sau negre, cu puțină apă caldă, și faceți o gargară mai lungă cu acest lichid, care conține acid salicilic și tanic. Substanțele respective distrug bacteriile și virusurile ce au pătruns în faringe și încearcă să se fixeze acolo.
Dacă aveți musafiri răciți, ardeți câteva boabe de tămâie. Fumul va curăța aerul de virusuri. Același serviciu vi-l pot face și portocalele, în coaja cărora înfigeți cuișoare.
Odihnă și atitudine pozitivă
Pe cât se poate, feriți-vă de zgomot, căci el enervează și obosește. În schimb, atitudinea pozitivă față de tot ce ne pune în față viața, râsul și somnul odihnitor consolidează forța de apărare a organismului. Așadar, dacă vreți să evitați bolile, aveți grijă să vă asigurați un somn liniștit, profund și suficient ca durată, respectiv, minimum opt ore pe noapte. În timpul somnului, sistemul imunitar dispune de condiții optime de lucru. Are acum posibilitatea de a combate netulburat toate bacteriile și virusurile care ne-au invadat peste zi.
Pe urmele lui Sebastian Kneipp
Un alt remediu simplu pentru întărirea imunității este călcarea apei, un procedeu elaborat de celebrul pastor german Sebastian Kneipp, pe care ar fi indicat să-l repetați în fiecare dimineață, căci activează circulația și întărește sistemul imunitar. Se poate face într-o apă curgătoare, în mare sau în cadă. Ulterior, ștergeți-vă bine picioarele cu prosopul și puneți o pereche de șosete călduroase. O alternativă posibilă pentru cei curajoși este, iarna, călcarea zăpezii: pășiți cu picioarele goale prin zăpada curată și proaspătă, însă nu mai mult de un minut.
Și jeturile reci stimulează irigația sangvină și metabolismul. Momentul cel mai potrivit este dimineața, când corpul atinge nivelul său maxim de temperatură. Se începe cu o apă călduță, apoi se trece la jeturi alternative și, în final, la cele reci. Porniți de la extremități, mergând spre zona centrală a corpului: mai întâi labele picioarelor, pe urmă gambele și coapsele până la șolduri, după aceea brațele până la umeri. Continuați peste abdomen și de-a lungul trunchiului, pentru a încheia cu ceafa și fața. Cine utilizează consecvent procedurile Kneipp va avea realmente șansa de a ține la distanță răcelile.