Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Sprijin pentru sistemul imunitar

– Paza bună trece primejdia rea –

– Un proverb românesc, cât un tratat de medicină: sănătatea e un dar pentru care trebuie să luptăm zi de zi. Strategiile ne stau la îndemână. Totul e să le folosim permanent și corect –

Carburant energetic: Vitamina C                                         

Foto: Shutterstock

Vitamina C n-ar trebui să vă lipsească, mai ales în sezonul răcelilor. Luați-o de la primul stră­nut și de cum începeți să tușiți. De exemplu, beți un litru de apă fierbinte, în care ați a­mes­­tecat sucul stors dintr-o ju­mă­tate de lămâie. Această vita­mină constituie un verita­bil car­bu­rant pentru celulele noastre imu­nitare, care au nevoie de ea, pentru a deveni active și a intra în luptă împo­triva bacteriilor și a virusu­rilor. De aceea, este im­por­tant să ne-o ad­mi­nistrăm în can­ti­tate suficientă, imediat după ce ne-am trezit dimi­nea­ța. Odată ce a intrat în po­se­sia ei, organis­mul o utilizează în multiple sco­puri: nu numai ca armă contra infecțiilor, dar și pen­tru sto­parea sân­gerărilor gingivale, o mai bună gestionare a stresu­lui și activarea hormonilor feri­cirii.­

Zinc și seleniu

Zincul ne apără de răceli. Ne putem aproviziona cu el din hrana zilnică, întrucât îl găsim în fulgii de ovăz, curmale, mazăre, linte, brân­ză, dar și în carnea de pui, rață și miel. Iar dacă vă delectați cu un calcan la grătar, o friptură de vită fără grăsime sau o porție de fasole bătută, veți oferi celulelor imunitare nu numai zinc, ci și seleniu. Surse bogate de seleniu sunt și soia, caisele, laptele integral și, dintre pești, păstrăvul, bibanul și tonul.

Evitați alimentele care slăbesc sistemul imuni­tar – carnea conservată în saramură, afumăturile, alcoolul. Și, cu toate că nu este un aliment, trebuie s-o adăugăm și pe ea la finalul listei: nicotina.

Beți și iar beți

Vitamina C se asimilează mai ușor atunci când ne-o procurăm dintr-o sursă lichidă. Beți jumătate de litru de ceai de Măceșe sau un sirop de Cătină diluat cu apă. Sorbiți fără grabă, lăsând să acționeze fiecare înghițitură. Mâncați zilnic câte două porto­cale sau alte fructe din a­ceeași familie, de pildă, man­darine sau grepfruturi. Dacă nu suportați citri­cele, fiindcă vă provoacă arsuri la stomac, aveți liber­tatea de a alege o altă variantă, căci vitamina este de asemenea prezentă în pătrunjelul proas­păt, kiwi, varza albă sau roșie. Deoarece se consumă repede în organism, ea trebuie luată de mai multe ori în cursul zilei. Nu există motive să vă temeți de supradozaj: substanța se descompune și se elimină parțial prin urină, iar în acest proces dezinfectează vezica și căile urinare. Se recomandă prudență doar în cazul persoanelor care au tendința de a forma pietre la rinichi sau suferă de arsuri gastrice.

Antrenament pentru imunitate

Ședințele de saună reprezintă un excelent pro­gram de gimnastică pentru vasele de sânge, căci mul­tiplică de șapte ori irigația sangvină și astfel conferă organismului o rezistență sporită la boli. Transpirând abundent, scoatem din corp toxinele și liniștim sistemul nervos vegetativ. Mergeți o dată pe săptămână la saună, ca să transpirați din greu. Și nu uitați (fiindcă e important) să beți după aceea unul până la doi litri de apă plată sau ceai de plante. În timpul iernii, unii încearcă să dea uitării frigul de afară bucurându-se de soarele artificial de la solariu și de căldura din saună. Lăsând la o parte riscul efectiv pentru sănătate (radiațiile UV din acel spațiu închis sunt de 15 ori mai puternice, comparativ cu expunerea obișnuită la soare), dacă totuși doriți să frecventați solariul, n-o faceți mai des decât de două ori pe săptămână, stați înăuntru maximum 20 de minute și abia după aceea puteți merge la saună, iar nu invers. Pentru că, așa cum spuneam, sauna activează energic circulația sângelui la nivelul pielii, iar aceasta exacerbează fotosensibilitatea epidermei.

Bacterii prietenoase

Mâncați zilnic trei furculițe de varză murată și n-o înghițiți repede, ci mes­tecați îndelung. La fel ca iaurtul natur, varza acră produce un efect pozitiv: fa­vorizează înmulțirea bacte­riilor „prie­tenoase” din intestin și ast­fel consolidează capa­citatea de auto­apărare a organismului. Toto­da­tă, ea conține multă vitamină C și, drept urmare, ne oferă protecție con­tra ră­celilor și a stresului, în special iarna, când nu avem la dispoziție de­cât le­gume de seră, nu și din cele cul­tivate în câmp deschis. Varza murată este mai sănătoasă atunci când o mân­cați crudă. Dacă, totuși, o pre­ferați gătită, fierbeți-o la foc mic, însă nu mai mult de 25 de minute. Iată și o gustare de luat între mese: un castra­vete murat, trei furcu­lițe de varză acră și un sfert de litru de suc de sfe­clă roșie. Cele două legume fermen­tate lactic și sucul de sfeclă stimulea­ză puternic celulele imunitare prin­tr-un aport masiv de vitamină C.

Alimente cu energie fierbinte

Printre alimentele și plantele aromatice care (potrivit medicinei orientale) ne încălzesc orga­nele interne, apărând întregul corp, se numără carnea de miel, hreanul, usturoiul, prazul, ceapa, ghimbirul, mărarul, coriandrul, chimionul și ma­ghiranul. Deo­sebit de benefic pentru plămâni și intestinul gros este orezul natur.

Cum alungați rapid bacteriile și virusurile

Diluați suc de coacăze roșii sau negre, cu puțină apă caldă, și faceți o gargară mai lungă cu acest lichid, care conține acid salicilic și tanic. Substan­țele respective distrug bacteriile și virusurile ce au pătruns în faringe și încearcă să se fixeze acolo.

Dacă aveți musafiri răciți, ardeți câteva boabe de tămâie. Fumul va curăța aerul de virusuri. Ace­lași serviciu vi-l pot face și portocalele, în coaja că­rora înfigeți cuișoare.

Odihnă și atitudine pozitivă

Pe cât se poate, feriți-vă de zgomot, căci el ener­vează și obosește. În schimb, atitudinea po­zitivă față de tot ce ne pune în față viața, râsul și somnul odihnitor con­­so­lidează forța de apărare a organis­mului. Așadar, dacă vreți să evitați bolile, aveți grijă să vă asigurați un somn liniștit, profund și su­ficient ca durată, res­pectiv, minimum opt ore pe noapte. În timpul somnului, sistemul imunitar dis­pune de condiții optime de lucru. Are acum posi­bi­litatea de a combate netulburat toate bacteriile și virusurile care ne-au invadat peste zi.

Pe urmele lui Sebastian Kneipp

Un alt remediu simplu pentru întărirea imuni­tății este călcarea apei, un procedeu elaborat de celebrul pastor german Sebastian Kneipp, pe care ar fi indicat să-l repetați în fiecare dimineață, căci activează circulația și întărește sistemul imunitar. Se poate face într-o apă curgătoare, în mare sau în cadă. Ulterior, ștergeți-vă bine picioarele cu pro­sopul și puneți o pereche de șosete călduroa­se. O alternativă posibilă pentru cei curajoși este, iarna, călcarea zăpezii: pășiți cu picioarele goale prin zăpada curată și proaspătă, însă nu mai mult de un minut.

Și jeturile reci stimulează irigația sangvină și metabolismul. Momentul cel mai potrivit este dimineața, când corpul atinge nive­lul său maxim de temperatură. Se începe cu o apă călduță, apoi se trece la jeturi alternative și, în final, la cele reci. Por­niți de la extremități, mergând spre zona cen­trală a corpului: mai întâi labele picioarelor, pe urmă gambele și coapsele până la șolduri, după aceea brațele până la umeri. Continuați peste abdo­men și de-a lungul trunchiului, pentru a încheia cu ceafa și fața. Cine utilizează consecvent procedurile Kneipp va avea realmente șansa de a ține la distanță răcelile.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian