Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Păpușile cu zestre – „Lisa Dolls Handmade”

Alina Cușniriuc

Ne veghează luminos copilăria cu zâm­betul lor nepieritor, întipărit pe obrazul de porțelan, de carton sau de cârpă înfășurată pe-o lingură… Indiferent de condiția lor, născute în case de oameni bogați sau săraci, nu exis­tă fetiță care să nu fi avut în copilăria ei o pă­pușă, „puiul mamii”, pe care-a pieptănat-o la ne­sfârșit sau căreia i-a croit hăinuțe pe măsură, din te miri ce petece de stofă rătăcite prin sertare. Ba, de multe ori, au fost și băieței care s-au atașat de câte-o păpușă bălaie, cu mult înainte ca animăluțele de pluș să invadeze magazinele de jucării. Făcute, la începuturi, de mână, mai apoi fabricate la fabrica de jucării din Arad, păpușile românești au avut me­reu o gingășie aparte, pe care n-o mai găsești azi pe nicăieri. Dar vremurile se-ntorc, uneori, în punc­tul din care au plecat. Amintirile sunt mai frumoase decât prezentul, chiar când e vorba de jucării. Încât nu e nicio mirare că păpușile din cârpe par să cu­cerească din nou inimile fetițelor din România. Cele despre care vă vorbesc în articolul de față sunt cre­ația unei violonceliste de la Filarmonica „Geor­ge Enescu” din Botoșani. Mamă de fete, Alina Cușniriuc a transformat joaca într-o mică afacere: Lisa Dolls Handmade – păpuși ghidușe și șic.

Muzică și jucării

Înzestrată cu un simț artistic aparte, Alina găsea mereu câte ceva de corectat în coafura sau ținuta vestimentară a păpușilor ce i-au însoțit copilăria. Fie părul, mult prea creț, trebuia pieptănat îndelung și îndreptat, fie rochița era cam demodată și era mu­sai să fie înlocuită cu ceva mai la modă. Iar mama Alinei își făcea mereu timp să croșeteze câte-un pulovăraș fistichiu sau câte-o beretă ha­ioasă, ce transformau pe de-a-ntregul imagi­nea păpușii. „O vreme, am lăsat deoparte joaca cu păpușile, căci studiul muzicii îmi ocu­pa cea mai mare parte a timpului. Ajun­sesem să mânuiesc cu aceeași dexteritate ar­cușul pe corzile violoncelului, cum făcusem, în co­pilărie, cu cele mai diverse materiale, pentru a crea nu numai hăinuțe păpușilor, dar și di­verse decorațiuni, pentru sărbătorile și eve­nimentele importante de peste an”, își amin­tește Alina Cușniriuc.

Când a venit vremea și Alina a devenit, la rândul ei, mamă de fetițe, și-a dorit să um­ple cât mai frumos timpul petrecut împreună cu ele, încercând să le insufle câte ceva din pasiunea ei pentru frumos. Așa s-a întâmplat ca, în urmă cu vreo șapte ani, Hannah și Thea Lisa, fiicele Alinei, să fie primele fetițe care s-au bucurat de păpușelele de cârpă create de mama lor. Apoi, Alina a tot făcut păpușă după păpușă, numai bune de dăruit priete­nilor. „Reacțiile lor pozitive au fost cele care m-au încurajat să fac păpuși nu doar pentru cei apropiați, ci și pentru a le vinde. Pe par­curs, mi-am perfecționat modul de a face pă­pușile. La început, le făceam ceva mai mări­șoare, de 50 de cm înălțime, cu un singur rând de haine. Cele pe care le creez acum au doar 35 de cm înălțime și au toate hăinuțele și acce­so­riile detașabile”, precizează Alina Cușniriuc.

Dincolo de numeroasele modele de pă­puși existente astăzi în portofoliul firmei, Alina mai realizează, la cerere, și păpuși personalizate, după preferințele clienților, dar a inclus în lista de produse și o gamă destul de variată de hăinuțe și accesorii, piese ves­ti­mentare, care pot fi comandate separat, pen­tru a reînnoi imaginea unei păpuși achi­zi­țio­nate la un moment dat de clienții fideli. „Cli­enții care cumpără păpuși Lisa Dolls sunt mă­mici și bunici care vor să facă un cadou spe­cial copiilor sau nepoților, dar și colec­țio­nari care își doresc o astfel de păpușă. Mulți din­tre ei revin cu comenzi și chiar am cliente ca­re co­mandă în fiecare an, pentru fiecare zi de naș­tere a fiicelor lor, câte o păpușă Lisa Dolls”.

Afacere de familie

Păpușile „Lisa Dolls”

Nu i-a fost ușor Alinei când a decis să trans­forme joaca în afacere, pentru că era singura care trebuia să se ocupe de absolut tot, de la alegerea celor mai potrivite materiale și tehnici, până la toate celelalte aspecte pe care le implică ad­mi­nis­­trarea unei afaceri: contabilitate, promovare, preluarea, realizarea și expedierea comenzilor etc. „Acum am, din fericire, o prietenă, care mă aju­tă cu comenzile, de la promovare și până la expe­die­rea păpușilor, iar mama mă ajută, și ea, împletind pulovere, căciulițe, fulare sau diverse accesorii pentru păpuși”, spune Alina Cușniriuc. Și fetițele ei, din a căror joacă s-au născut păpușile Lisa Dolls, se implică, atât cât pot, în crearea lor. Han­nah și Thea Lisa sunt cele care știu mereu ce hăi­nuțe sunt la modă, chiar și pentru păpuși, și le ală­tură în combinații inedite, elegante, în funcție de anotimpuri și culori, numai bune să bucure alte și alte fetițe din întreaga țară.

– Ați avut momente în care să vă fi dorit să renunțați?

– Da, cred că fiecare întreprinzător are câte un astfel de moment. La mine a fost când am realizat că e prea mult, că nu pot continua într-un asemenea ritm, pentru că nu mai reușeam să mă ocup singură de tot. Din fericire, așa cum vă spuneam, mi s-a ală­turat o prietenă, iar eu am reinventat păpușile, re­ducându-le dimensiunile de la 50 la 35 cm înălți­me. Nu mai realizez păpuși pe comandă decât foar­te rar. La sfârșitul anului 2021, am deschis maga­zi­nul online, iar feed-back-urile pozitive primite de la clienți mă încurajează, căci sunt cu toții foarte încântați de păpuși, de hăinuțe și de toate acceso­riile acestora.

– Aveți solicitări și din alte țări sau sunteți cunoscuți doar în România?

– Avem comenzi din toată țara, dar am trimis păpuși Lisa Dolls și în multe țări din Europa, în SUA și chiar în Australia.

Pentru toate vârstele

– Există vreun model de păpușă solicitat mai frecvent, o păpușă preferată a mai multor clienți?

Alina Cușniriuc și fetele ei

– Fiecare păpușă Lisa Dolls este unică. Chiar dacă par a fi asemănătoare, se deosebesc prin di­verse detalii sau accesorii. La cerere, putem să per­sonalizăm fiecare păpușă. N-aș putea spune că una s-a vândut mai bine ca alta, dar, ținând seama că gusturile sunt foarte diferite, încerc și eu să creez păpuși cât mai diferite una de cea­laltă, însă cu o amprentă personală de fiecare dată. Am observat că păpușile sunt alese în funcție de aspectul și de vârsta celei căreia îi sunt oferite. Multe păpuși sunt comandate pentru copii, dar am avut comenzi și din partea unei mame pentru fiica ei, care tocmai își găsise un post, sau din partea unei doam­ne, pentru mama ei în vârstă. Mă emoțio­nează de fiecare dată când clienții îmi trimit poze cu copiii îmbrățișând păpușile și îmi spun cât sunt de încântați de cum arată și de cât de atent sunt lucrate. La fel, clienții care revin constant cu comenzi.

Investiția Alinei Cușniriuc în micuța afa­cere cu păpuși a fost exclusiv din banii ei personali, fără să fie nevoită să apeleze la nicio altfel de finanțare. „Mașina de cusut la care lucrez o aveam deja, iar materialele și accesoriile le achiziționez de pe diverse site-uri de specialitate, în cantități mici, dar cât mai variate, alese cu multă grijă și aten­ție la detalii. Nu plătesc chirie, atelierul este la mine acasă, lucrez cu familia și prietenii, de aceea nici nu pot să spun neapărat că am întâmpinat dificultăți ca antreprenor în România. Pe de altă parte, nici nu pot spune că ne-am bucurat, ca mici intreprinzători, de vreo susținere din partea statului. De multe ori, facem eforturi să rămânem pe linia de plutire, dar, ca într-o familie, tot în noi găsim resursele să continuăm și să ne reinventăm, iar și iar”, spune Alina Cușniriuc.

Blonde, brunete, roșcate sau cu păr mul­ticolor, îmbrăcate elegant sau sport, în ro­chițe fistichii sau pantalonași cu impri­meuri, păpușile Lisa Dolls nu le sunt menite doar co­pilelor de vârste mici. Drăgălășenia și deli­catețea păpușilor, chipurile lor expresive pot adu­ce un zâmbet nostalgic și pe fața unor doam­ne în toată firea, cărora le pot fi oferite drept cadou, fără teama de a greși. Fie ea și de cârpă, o păpușă e „cineva” care îți alungă singurătatea.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian