– Sunt printre cele mai gustoase fructe ale verii și le mâncăm fără recomandări medicale. Totuși, faptul că gustul lor minunat are drept bonus și mari puteri tămăduitoare face din căpșuni vedetele lunii Iunie. Cu o condiție: să fie autohtone, „nedrese” cu chimicale. Naționalismul câștigă teren în alimentație –
Ca remedii de sănătate, căpșunile se folosesc integral: fructele, frunzele, chiar și codițele, care au și ele proprietăți terapeutice importante. Sunt remineralizante, diuretice, depurative, antiinflamatoare, antibiotice, hipotensoare, tonice. Iată la ce le puteți folosi:
Întărirea imunității, protecție anti-cancer

Includerea căpșunilor în meniul zilnic întărește semnificativ sistemul imunitar, iar datorită concentrației ridicate de vitamina C, acid elagic, antocianine și kaempferol, căpșunile pot preveni dezvoltarea unor forme de cancer (susțin studii recente ale Centrului de Cercetare a Cancerului din Ohio).
Mod de folosire:
* Consumați câte o porție de căpșuni proaspete în fiecare zi, pe tot parcursul sezonului lor.
* Consumați în fiecare zi câte 50 g căpșuni adăugate la iaurt sau salate de fructe.
Afecțiuni digestive: constipație, colită, insuficiență hepatică, litiază biliară
Căpșunile și frunzele lor optimizează activitatea hepato-biliară și funcționarea tractului gastro-intestinal; normalizează motilitatea intestinală și elimină constipația.
Mod de folosire:
* Beți dimineața, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun, o jumătate de pahar cu suc proaspăt de căpșuni și consumați câte 200 g de căpșuni cu o jumătate de oră înainte de masa de prânz și de cină.
* Mâncați până la un kilogram de căpșuni pe zi, împărțit în 2-3 porții, între mese, timp de două săptămâni.
Infecții și inflamații gastro-intestinale, greață, balonare, crampe stomacale și diaree
Mod de folosire:
* Puneți pe foc o cană de apă. Când începe să clocotească, adăugați o lingură de frunze de căpșuni și lăsați-le la fiert 2-3 minute. Se infuzează 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 3-4 căni pe zi, după mese.
* Luați câte o linguriță de pulbere de frunze uscate de căpșuni cu o jumătate de pahar apă, de 3 ori pe zi. Pulberea se obține prin măcinarea fină a frunzelor uscate de căpșuni.
Boli reumatice
Datorită proprietăților antiinflamatoare și efectului diuretic, care stimulează eliminarea acidului uric și a toxinelor, căpșunile influențează în bine bolile reumatice.
Mod de folosire:
* Timp de 3 săptămâni, consumați la micul dejun doar o farfurie plină cu căpșuni proaspete și mărunțite, la care adăugați o linguriță cu miere și una cu polen. Nu consumați alte alimente timp de trei ore.
* Alegeți 12-14 căpșuni coapte și sănătoase. Puneți-le în blender împreună cu două cești de apă, timp de 2 minute. Se consumă o dată pe zi, de preferință dimineața.
Afecțiuni ale sistemului urinar: inflamații și infecții urinare, litiază urinară

Căpșunile, dar și codițele și frunzele lor au efect diuretic, eliminând excesul de lichid din corp. Îmbunătățesc funcția aparatului urinar.
Mod de folosire:
* Consumați câte 200-250 g căpșuni de 3 ori pe zi.
* 200 g căpșuni se spală bine apoi se zdrobesc și se pun într-un vas. Se pun la macerat într-un litru și jumătate de apă, cu capac, într-un loc cald, la lumină, vreme de două ore. Din când în când, preparatul se amestecă cu o lingură de lemn. Se strecoară lichidul și se bea pe parcursul unei zile (nu se păstrează de pe o zi pe alta). Se fac cure de cel puțin trei săptămâni.
* Se pune la fiert un litru și jumătate de apă și când dă în clocot, se adăugă 6 linguri de frunze și codițe de căpșuni mărunțite. Se lasă să fiarbă la foc mic 3-4 minute. După ce se infuzează 30 de minute, se strecoară.
Se bea întreaga cantitate, repartizată de-a lungul unei zile, fără zahăr sau alte adaosuri.
* Se ia câte o linguriță de pulbere de frunze uscate de căpșuni cu o jumătate pahar de apă, de 3 ori pe zi. Pulberea se obține prin măcinarea fină a frunzelor uscate de căpșuni.
Îmbunătățirea memoriei
Căpșunile conțin fisetină, un flavonoid care protejează neuronii de efectele îmbătrânirii și previne pierderea memoriei.
Mod de folosire:
* Se consumă o porție mică de căpșuni proaspete în fiecare zi, timp de opt săptămâni.
* Se consumă în fiecare zi câte 50 g căpșuni, adăugate la iaurt sau salate de fructe.
Boli de ochi

Consumul zilnic de căpșuni previne o mulțime de suferințe ale ochilor, cum ar fi dezvoltarea degenerescenței maculare, a cataractei, a orbirii progresive și a altor probleme asociate cu modificările legate de vârstă. Căpșunile ajută nu numai la prevenirea apariției multor boli care duc la deficiențe de vedere, ci contribuie și la tratamentul afecțiunilor existente.
Mod de folosire:
4 Consumați câte o porție de căpșuni proaspete în fiecare zi, pe tot parcursul sezonului.
4 Consumați în fiecare zi câte 50 g căpșuni, adăugate la iaurt sau salate de fructe.
Anemie, inapetență, convalescență
Mod de folosire:
* Beți de două pe zi un pahar cu suc proaspăt de căpșuni și zmeură, în părți egale.
* Consumați o dată pe zi următoarea salată: 200 g căpșuni proaspete se amestecă cu o linguriță cu miere și o lingură cu vin roșu. Se ține la frigider o jumătate de oră, apoi se consumă.
Oxiuroză (parazitoză intestinală)
Mod de folosire:
* Se consumă câte 600-700 g căpșuni proaspete dimineața, pe stomacul gol, în locul micului dejun. Nu se mai consumă alte alimente până la prânz.
Durere și hemoragie menstruală
Mod de folosire:
* Se bea de trei ori pe zi câte o cană de infuzie pregătită din o lingură frunze de căpșuni și o lingură de flori de Mușețel.
Arsuri solare

Mod de folosire:
* Amestecați câteva căpșuni zdrobite cu lapte. Întindeți pasta obținută pe piele. Elimină roșeața și mâncărimea cauzate de excesul de expunere la soare.
Stomatită, gingivită, răni pe mucoasele gurii
Mod de folosire:
* Se pune o cană de apă la fiert. Când dă în clocot, se adaugă o lingură de frunze de căpșuni. Se lasă pe foc 2-3 minute, la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se clătește gura și se face gargară de mai multe ori pe zi.
* Pe zonele afectate se pun comprese înmuiate în infuzie de frunze de căpșuni, vreme de 30 de minute. Se aplică de două ori pe zi.