Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Economie la energie

Gătiți cu capac

Foto: Shutterstock – 2

Pentru fiecare cratiță există capacul potrivit și, dacă îl folosiți când gătiți, economisiți până la 20% din energie, în comparație cu situațiile în care gătiți fără capac. Important e, de asemenea, ca oala să se suprapună perfect pe ochiul aragazului, astfel încât căldura să nu se piardă.

Cuptorul și aragazul

Coaceți fără a pre­încălzi. Opriți a­ra­gazul sau cuptorul cu câteva minute îna­inte ca mâncarea să fie gata și gătiți sau coaceți cu căl­dura reziduală. Apoi lăsați cuptorul să se răcească cu ușa des­chisă – astfel încăl­ziți puțin și bucă­tăria.

Frigiderul și congelatorul

În multe gospodării, frigiderul este reglat pe o temperatură mult prea scăzută. Șapte grade sunt suficiente pentru ca alimentele să rămână proaspete, mai ales dacă frigiderul este bine curățat. De asemenea, când gheața din congelator are un centimetru grosime, consumul de curent se dublează. Cine dezgheață în mod regulat congelatorul poate economisi circa 100 de euro pe an.

Programe de economisire a energiei

Deși au o durată mai lungă, programele de economisire a energiei ale mașinilor de spălat vase și rufe ne ajută să reducem din cheltuieli, pentru că ele încălzesc apa mai puțin. De asemenea, e bine să spălați doar cu mașina plină și fără a folosi temperaturi prea înalte. La final, agățați rufele, în loc să folosiți o mașină de uscat.

Înlocuiți aparatele vechi cu unele noi

Electrocasnicele mari, precum frigiderul, con­sumă de regulă cel mai mult curent. Din punct de vedere financiar, rentează adesea să înlocuim aparatele vechi cu unele noi. La achiziție, trebuie să fim atenți să optăm pentru o clasă energetică eficientă cu consum redus – chiar dacă vom investi ceva mai mulți bani, în timp vom face economie, pentru că vom consuma mai puțină energie.

Iluminatul corect

Dacă avem grjă să ne iluminăm casa în mod corespunzător, putem economisi de asemenea multă energie electrică. Aprindeți lumina doar acolo unde este nevoie de ea și stingeți-o când părăsiți încăperea. Optând pentru aparatele potri­vite de iluminat, cum ar fi de pildă lămpile cu LED, puteți, de asemenea, economisi energie.

Încălzirea corectă ne ajută să punem deoparte bani buni

Reduceți temperatura din încăperi

Cu un grad în minus economisiți deja energie în proporție de până la 6 procente. În dormitor nu trebuie să fie la fel de cald ca în sufragerie. De aceea, este preferabil să reglați temperatura di­fe­rit, în funcție de încăpere, și să o ajus­tați după propriile nevoi. Sis­temele mo­derne de încălzire pot reduce tempera­tura pe durata nopții sau a zilei, atunci când nu ne aflăm acasă.

Aerisiți corect

Dacă lăsați ferestrele întredeschise pentru mai multă vreme, camerele se răcesc, în timp ce cen­trala consumă degeaba. De aceea, e mai bine să deschideți ferestrele larg pentru câteva minute, pentru a lăsa să pătrundă aerul proaspăt. Când se întunecă, trageți obloa­nele. Ele oferă o izolație suplimentară.

Nu acoperiți caloriferele

Caloriferele trebuie să fie înconjurate de aer pentru a putea încălzi fără a consuma prea multă energie, motiv pentru care nu ar trebui acoperite. Nu așezați canapeaua direct în fața lor sau nu lăsați draperiile să atârne în dreptul caloriferelor. Economisiți energie și dacă le aerisiți în mod regulat. În plus, țineți ușile închise, pentru a men­ține căldura în încăperile pe care le folosiți.

Cum facem economie când folosim apă

* La duș, puteți economisi apa caldă reducând perioada în care vă spălați la cinci până la șase minute și montând un cap de duș economic. Dacă doriți să faceți econo­mie, cel mai bine ar fi să nu faceți baie atât de des.

* Spălați-vă mâini­le cu apă rece și săpun. Opriți apa cât timp vă spălați pe dinți sau vă săpuniți mâinile.

* Durează mult până vine apa caldă pe țeavă? Atunci este o idee bună să cap­tați apa care curge până atunci într-o stropitoare sau într-un bol. Ea va fi nu­mai bună pentru uda­rea plantelor sau pentru gătit.

* Apa în care dorim să fierbem diverse alimente, paste, orez sau cartofi, o putem încălzi și în fierbător, înainte de a o turna în oală, deoarece acesta o încălzește într-o manieră mai eco­nomicoasă. Încălziți doar cantitatea de apă de care aveți nevoie, pentru că altfel irosiți energie.

* Și când trageți apa la toaletă, puteți eco­nomisi o mulțime de bani, dacă îi aduceți o anu­mită modificare. Un rezervor de toaletă cu meca­nism economic are aceeași eficiență, folosind însă mai puțină apă. O altă soluție e să prevedeți vechile rezervoare ale WC-urilor cu butoane de oprire a apei.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian