Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Un iunie italian – ZUCCHERO

– Este imposibil să nu-i fi auzit numele și cel puțin o melodie, la radio sau la TV, măcar o dată-n viață. Acum, după mai multe amânări, marele bluesman italian ajunge și la noi în țară, ca să-și prezinte cele mai noi melodii, în două concerte incluse în turneul lui mondial: Zucchero „World Wild” 2023 –

Îndrăgostit iremediabil de blues și rock, dotat cu o voce răscolitoare, înfierbântată de ori­ginea lui gitană, Zucchero a reușit să revo­luționeze muzica italiană și are azi un palmares pe care puțini artişti îl pot egala. În cele peste patru decenii petrecute pe scenă, „părintele blues-ului italian”, cum este supranumit pe bună dreptate, a vândut peste 60 milioane de albume, devenind, astfel, unul dintre cei mai bine vânduţi cântăreţi italieni. A câștigat premii naționale și internațio­nale, printre care două World Music, șase Europe Platinum, nouă Wind Music (acordate artiștilor ita­lieni care au vândut peste 30 de mii de discuri într-un singur an) și a avut parte și de o nomi­nali­zare la Grammy.

Zucchero a cântat pe toate meridianele lumii, pe 5 continente, în 69 de state și 650 de orașe, iar la renumele lui internațional au contribuit și colabo­rările cu artiști uriași, precum: Luciano Pavarotti, Eric Clapton, Elton John, Bono, Andrea Bocelli, Joe Cocker, Ray Charles, Brian May, Solomon Burke, Tom Jones, Sting, Joe Cocker, Miles Davis, Peter Ga­briel, Paul Young, B.B. King, Ennio Morricone și mulți alții. Ală­turi de Luciano Pavarotti a or­ga­nizat gala caritabilă „Pavarotti & Friends”, un eveniment care a de­venit fenomen muzical      transmis în întreaga lume.

În decursul timpului, Zucchero a participat și la evenimente carita­bile, printre care cele două ediții ale Rainforest Fund, un eveniment dedicat strângerii de fonduri pentru protecția pădurilor tropicale și pentru apărarea drepturilor popoarelor indigene, organizat de Sting și soția sa, Trudie Styler.

În 2019, a lansat cel de-al paisprezecelea album de studio, intitulat „D.O.C.”, dar nu a avut ocazia să-l prezinte pe marile scene ale lumii. „Acesta este un album extrem de important pentru mine, foarte intim. Este vorba despre libertate, despre spirituali­tate și mântuire. Nu mă puteam decide cu niciun chip asupra titlului, deși aveam mai multe idei. Într-o zi, m-am trezit că mă sună de la casa de discuri și îmi spun că timpul a expirat, și că trebuie neapărat să mă hotărăsc ce titlu îi dau. Eram pe câmp, cu oamenii care lucrează la ferma mea. Fa­cem agricultură sustenabilă, cât mai tradițională. Brusc, mi-a venit ideea D.O.C. (denumire de origi­ne controlată, marca vinurilor bune – n.r.). E un acro­nim care se poate tradu­ce pe scurt – calitate înal­tă”, declara el într-un in­terviu.

Pandemia nu l-a putut ține departe de muzică! În 2020, Zucchero a luat parte la un concert caritabil live, trans­mis online, „One world: To­gether at home” (O singură lu­me: Împreună acasă), rea­li­zat cu scopul de a sus­ține eforturile Or­gani­za­ției Mondiale a Să­nă­tății în lupta îm­po­triva Covid-19.

În luna mai a anului 2021, artistul italian și-a reluat activitatea scenică și a susținut mai multe concerte, atât în țara lui natală cât și în lume, cu respectarea măsurilor de protecție sani­tară. 2021 a fost, de altfel, un an plin de surprize din partea muzicianului italian, care a realizat o premieră după alta. Zucchero a înregistrat primul lui disc integral acustic din carieră – „Ina­cus­­tico D.O.C. & More”, pe care este in­clusă și o piesă scrisă în colaborare cu Sting – „Septem­ber”, o melodie care sur­prinde perioada dificilă pe care am trăit-o din cau­za restricțiilor sanitare și transmite speranța revenirii la normalitate. Apoi, în luna noiembrie 2021, a lansat primul lui album de cover-uri, intitulat „Discover”, realizat în colaborare cu Bono, Elisa și Mah­mood. Albumul conține și un duet virtual cu re­gretatul Fabrizio De André.

(Concertele de la Sala Palatului din Bucu­rești, de pe 25 Iunie, și cel de la Cluj, de pe sta­dionul Cluj Arena, din 27 Iunie, fac parte din turneul mondial World Wild. Bilete se mai gă­sesc în rețelele Iabilet sau Eventim.)

O biografie pe scurt

* Adelmo Fornaciari (cunoscut sub numele de scenă Zucchero, sau Zucchero Fornaciari) s-a născut pe 25 septembrie 1955, în satul Ron­cocesi din Lombardia, într-o familie de agricultori.

* La începutul anilor ‘70, se prezenta deja cu numele Zucchero, o poreclă pe care o primise de la una din profe­soarele lui. S-a mutat în Tos­cana, unde, între 1970 și 1978, a pus bazele primelor lui trupe de R&B: „Le Nuove Luci”, „Sugar & Daniel” și „Sugar & Candies”.

* În 1981, a câștigat Festi­valul Castrocaro, cu melodia „Canto Te”. Apoi, în 1983, a înregistrat primul lui album de studio, intitulat „Un Po di Zucchero”. Deși începutul era promițător, nu a devenit peste noapte star, așa că în 1984 s-a mutat în America, la San Francisco, unde s-a îndrăgostit de blues.

* S-a întors în Italia în 1985, cu o rețetă nouă pentru succes, o muzică influențată în mare parte de gospel, soul, blues și rock, și cu un prieten de nă­dejde, basistul Randy Jackson.

* „Blue’s” (1987), discul numărul patru din cariera lui, i-a adus mult râvnitul succes. S-a vândut într-un singur an în peste 1,5 milioane de exemplare și a devenit cel mai bine vândut album din istoria Italiei (până la următorul lui album, din 1989). Dis­cul cuprindea și prima versiune a celebrei „Sen­za una donna”.

* Este considerat „părintele blues-ului italian”, deoarece el a introdus acest stil pe scena mare din țara lui natală.

* Iubește viața la țară și locuiește în Pontremoli, Toscana, unde are o fermă care produce mâncare organică.

* Artistul are două fiice, din prima căsătorie, cu Angela Figliè: Alice și Irene (care este și ea cântă­reață și compozitoare); și un fiu, cu actuala sa parte­neră de viață, Francesca Mozer. În 2012, a adoptat doi copii care trăiesc în Kenya.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian