– Vara ne bate la ușă, cu soarele ei minunat. Dar pe lângă binele pe care ni-l face, căldura ne-aduce o mulțime de neplăceri. Printre ele, la loc de frunte se află o suferință a venelor: fragilitatea vasculară. Din fericire, terapiile naturiste oferă remedii eficiente, menite să dubleze tratamentele medicale –

Așa cum arată și numele, este vorba despre o scădere a rezistenței pereților vaselor de sânge. Un lucru destul de neplăcut atunci când este vorba de capilare, care se sparg formând, mai ales pe picioare, acele echimoze – zone acoperite de vinișoare vineții – și de-a dreptul periculoase, când este vorba despre vase de sânge importante. Problemele generate de fragilitatea vasculară pot fi prevenite însă și, de asemenea, pot fi corectate cu ajutorul terapiei naturiste.
* Soia – boabele acestei leguminoase sunt foarte bogate în aminoacizi esențiali, care ajută la refacerea vaselor de sânge, la menținerea tinereții și elasticității acestora. Se recomandă consumul de soia naturală (nemodificată genetic și neprelucrată chimic) zilnic, în cure de minimum 2 luni, timp în care se consumă măcar 70 de grame pe zi.
* Hrișca – este o cereală pe care o găsim în magazinele naturiste, extrem de bogată în rutină, o substanță care ajută la consolidarea vaselor de sânge. Persoanele care s-au confruntat cu accidente vasculare sau la care vasele capilare se sparg cu ușurință, producând acele învinețiri specifice, ar trebui să consume sistematic hrișcă. Aceasta se poate mânca dimineața, înmuiată în lapte, sau cu sucuri de fructe (în locul fulgilor de cereale), câte 6-7 linguri pe zi.
* Polenul de albine – două lingurițe pe zi de polen de albine, ingerat ca atare sau, pentru cei mai sensibili, amestecat cu miere, este o garanție a creșterii rezistenței vaselor de sânge. Studii făcute în Spania, Franța și Statele Unite pe pacienți care suferiseră accidente vasculare au arătat că cei care consumă polen de albine sunt de 2 ori mai puțin predispuși la recidive față de cei din lotul martor.
* Vitamina A – are, de asemenea, un rol esențial în consolidarea vaselor de sânge. O găsim în sucul de morcovi (din care se va bea un pahar pe zi) sau în uleiul de Cătină (din care se iau 30 de picături de două ori pe zi).
* Uleiurile presate la rece – conțin așa numiții acizi grași polinesaturați, care sunt un adevărat medicament pentru vasele de sânge. Aceste uleiuri sunt recomandate mai ales persoanelor care au valori ridicate ale colesterolului, care au consumat sau consumă regulat carne, prăjeli sau margarină. Se recomandă consumul prioritar de salate de crudități, asezonate din belșug cu ulei de măsline presat la rece, de floarea soarelui, de soia, de susan sau de palmier.
* Tinctura de Leurdă – Leurda este foarte bogată și în adenozină, o substanță care are un rol esențial în reducerea colesterolului, în menținerea flexibilității și permeabilității vaselor de sânge, în împiedicarea formării trombilor, în scăderea tensiunii arteriale. Astfel, Leurda este, pe termen lung, adjuvantul ideal pentru tratarea fragilității vasculare. Se administrează câte o linguriță de tinctură, diluată în jumătate de pahar de apă, de 4-6 ori pe zi, în cure de minimum trei luni.
Remedii externe
În ciuda subtitlului de mai sus, aplicațiile care urmează nu tratează de fapt afecțiunea în sine, ci mai degrabă contribuie la diminuarea consecințelor sale:
* Cataplasma cu varză – 3-4 foi de varză se pisează pe o planșetă de lemn, apoi se aplică pe zona afectată, unde se țin vreme de două ore. Are efecte puternic antiinflamatoare și – se pare – împiedică formarea de noi trombi.
* Dermogent – este numele unui extract hidroalcoolic preparat de „Dacia Plant”, cu care v-ați mai întâlnit în paginile noastre. Este recomandat mai ales pentru combaterea echimozelor (petelor vineții) care apar ca urmare a spargerii vaselor capilare. Se aplică sub formă de compresă, care se ține minimum jumătate de oră pe zi pe locul afectat, până la completa vindecare.
Suferința venelor

Fiecare al doilea adult are vara probleme cu venele. Tipice, în sensul acesta, pentru lunile calde sunt următoarele simptome: picioarele ard, gleznele se umflă, sunt grele și dor. Cei care pe durata unei zile de muncă stau în picioare sau șed pe scaun suferă în mod special. De vină este acumularea de sânge în vene. Alte dovezi vizibile sunt varicele și vasele de sânge sparte. „Cine ignoră aceste probleme riscă complicații severe, ca de pildă, răni deschise sau blocări mortale ale circulației sângelui”, avertizează medicii. Iată de ce, imediat ce asemenea semnale de alarmă se manifestă, mergeți la un medic pentru a clarifica natura suferinței. În funcție de gradul de gravitate al bolii, suferința venelor poate fi tratată cu medicamente, alifii, bandaje cu compresie (ciorapi elastici). Uneori, este indicată și extirparea vaselor bolnave prin mici intervenții chirurgicale sau cu ajutorul laserului. Dar fiecare ins în parte poate să-și îmbunătățească singur circulația sângelui și să-și întărească pereții vaselor. Iată câteva procedee menite să înlăture umflarea și durerea picioarelor:
* În cazul profesiilor care se practică șezând: din oră în oră, ridicați-vă de pe scaun și înălțați-vă pe vârful picioarelor de 10 ori. Apoi răsuciți-vă picioarele pe marginea exterioară a pantofilor și încercați să faceți câțiva pași așa. În fine, ridicați pe rând câte un picior în aer, învârtind laba spre dreapta, în sensul acelor de ceasornic. Când lucrați, nu stați niciodată picior peste picior. Se sparg venele.
* În cazul profesiilor care se practică stând în picioare: în pauzele de lucru și seara, acasă, ridicați picioarele mai sus decât trupul, fie așezându-le pe birou, fie culcați pe pat, ridicându-le pe perete. Foarte indicate sunt și băile de picioare alternative: cald – rece.
* În călătorii: dacă plecați în voiaj cu mașina, din două în două ore întrerupeți călătoria. Ridicați-vă pe vârful picioarelor, apoi lăsați-vă pe călcâie, în fine, fugiți ușor pe loc, scuturând bine picioarele. Ținutul îndelungat al picioarelor pe pedalele de conducere ale mașinii (accelerație, frână) produce cârcei și crampe în mușchi.
* În vacanța de vară: nu vă mulțumiți doar să zăceți pe iarbă, pe nisip sau în pat, lenevind. Mult mai indicat pentru sânge e să mergeți pe jos, să faceți ture cu bicicleta, să înotați.
* Venelor bolnave și slabe nu le place căldura, indiferent dacă ea e produsă de soare, de saună sau de băi în apă fierbinte. Acestea nu sunt complet interzise, dar trebuie neapărat să fie urmate de dușuri reci.