Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Mascarada din Rusia

Există o imagine difuzată în primele zile ale agresiunii asupra Ucrainei, care a făcut încon­ju­rul lumii și care surprinde convingător absur­dul situației din Rusia lui Vladimir Putin. Un mic grup de protestatari anti-invazie sunt strânși într-o piață și dau declarații unor reporteri străini, aflați la fața lo­cului. Imediat apar în zonă for­țele speciale ruse, care îi ri­dică, unul câte unul, pe protes­tatarii pașnici. Unii dintre ei poartă pancarte goale, fără nici o acuză, tocmai pentru a subli­nia grotescul regimului represiv din Rusia, dar sunt luați pe sus și ei. În Rusia ești considerat adversar al regimului și dacă taci sau porți pan­carte goale! În agitația creată prin intervenția brutală a forțelor de ordine, de locul acțiunii se apropie o femeie bine îmbrăcată, fană a regi­mului Putin, care aruncă cu vorbe de ocară în­spre protestatari. Reporterii o observă și îi cer să-și spună păre­rea: nu apucă să zică decât vreo două vorbe despre ce binecuvântare pentru Rusia este Vladimir Putin, că e săltată și ea de forțele spe­ciale ruse. În zadar încearcă să mai bâiguie că la mijloc e o neînțelegere, e aruncată și ea în dubă, alături de cei pe care, cu 5 minute înainte, îi ocăra…

În acest stat, în care partizan al lui Putin să fii, și riști să fii arestat dacă te afli la locul ne­potrivit, o grupare de mercenari plătiți a mărșă­luit, zilele trecute, spre Moscova, pentru a se răfui, zice-se, cu marii generali ai armatei lui Putin. În acest stat, în care liderii opoziției fac ani grei de pușcărie doar pentru curajul de a nu fi de acord cu marele conducător de la Kremlin, câteva mii de militari, cu solda câștigată prin tot felul de rebeliuni sângeroase din Africa, cu­ceresc orașe și centre de comandă militară fără ca forțele oficiale ruse să li se opună. După ca­re, spre stupefacția unei lumi întregi, care ur­mă­rea situația „minut cu minut”, ca pe un serial polițist, să frâneze avansul spre Moscova, să ca­dă la pace cu mai-marii țării și să primească ga­ranții că nu vor păți nimic după tot ce au făcut.

Răfuiala lui Evgheni Prigojin, liderul mer­ce­narilor Wagner, cu șefii armatei ruse, pe care îi acuză dur de felul în care conduc „opera­țiunea specială” din Ucraina, e încă un episod care ilustrează deliranta situație a Rusiei. O țară în care mai multe armate de mercenari își fac de cap, o țară încăpută pe mâna unor grupări oligarhice de tip mafiot, o țară în care dreptul la opinie este călcat în picioare, are pretenția de a „denazifica” Europa și de a conta drept lider re­gio­nal, în contrapondere cu Uniunea Euro­peană și NATO. Acesta este modelul la care lideri precum Viktor Orbán din Ungaria, dar și destui „conservatori” din România, tânjesc de ani de zile… Acesta este modelul opus „deca­denței Occidentului”, propus pentru protejarea identității și a valorilor tradiționale…

Mascarada de zilele trecute ne-a lăsat pe toți cu multe semne de întrebare. Dar, poate, cu o certitudine întărită: Rusia lui Putin nu poate fi un model, în nicio variantă!

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian