
Prioritatea verii față de celelalte anotimpuri e imbatabilă: fructe proaspete! Fie că este vorba de piersici, zmeură, cireșe sau pepene, ele sunt coapte afară, la soare, pline de aurul și energia lui. În acest context, este în principiu indiferent dacă fructele sunt culese personal sau cumpărate. Cu toate acestea, când cumpărați fructe, ar trebui să știți de unde provin. Ideal ar fi să achiziționați produse din regiunea în care trăiți (sângele apă nu se face) sau măcar din vecinătatea europeană. Deoarece, cu cât distanța de transport este mai scurtă, cu atât fructele sunt mai proaspete.
Un sfat bun pentru cei care pun preț pe prospețime, ecologie și prețuri rezonabile: în special acum, în timpul verii, se pot găsi legume și fructe de-a lungul drumurilor naționale, în magazinele sătești sau direct la agricultori. Magazinul bio din supermarket reprezintă și el o alternativă bună. Condiția principală e prospețimea: astfel, fructele au cel mai bun gust și conținutul optim de vitamine este asigurat.
Ce soiuri de fructe pot aduce mari beneficii de sănătate organismului nostru, aflați în pagina de față.
Căpșunile – întârzie bătrânețea

Căpșunile sunt considerate un remediu de sănătate, de mii de ani. În Evul Mediu, erau cultivate în mod extensiv, în grădinile mânăstirilor.
Compoziție: fructul este alcătuit în proporție de 90% din apă. Cu toate acestea, conținutul său de vitamine este chiar mai mare decât cel al citricelor.
Efecte: Căpșunile încetinesc procesele de îmbătrânire a celulelor, întăresc inima, creierul, ochii și mușchii. Consumul regulat de căpșuni reduce nivelul de colesterol, riscul de supraponderalitate, bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2. „Deoarece căpșunile sunt adesea afectate de pesticide, acordați o atenție deosebită calității lor”, ne sfătuiesc nutriționiștii.
Afinele – întăresc vederea și combat diabetul

Afinele există în formă sălbatică, și se culeg din pădure, sau sunt produse în ferme, sub formă de culturi domestice. Preferați-le pe cele dintâi. Grădinarul lor este Dumnezeu, iar el nu otrăvește.
Compoziție: afinele conțin o cantitate semnificativă de vitamina C, potasiu, zinc, acid folic, fier și antociani.
Efect: Lista domeniilor de acțiune este lungă: întăresc vederea, combat diareea, întăresc nervii și inima, vindecă diabetul. În mod tradițional, fructele mici și colorate în albastru închis, ușor brumate, sunt utilizate pentru problemele gastro-intestinale. Ele au proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii.
Caisele – bogate în nutrienți

Sezonul caiselor începe în mai-iunie și durează până la mijlocul lunii septembrie. Adesea, aceste fructe dulci și parfumate blând sunt importate din zona Mării Mediterane, Italia sau Grecia.
Compoziție: Caisa (în sudul Ardealului li se spune și „caisine”) se numără printre cele mai bogate fructe în nutrienți. Conțin o cantitate semnificativă de provitamina A (betacaroten), pe care corpul o transformă în vitamina A. De asemenea, conțin vitaminele B1, B2 și C, precum și fier, potasiu, calciu și fosfor.
Efecte: Substanțele conținute în caise sunt importante, în special, pentru sănătatea pielii, a părului și unghiilor. De asemenea, caisa întărește sistemul imunitar și stimulează circulația sângelui. Semințelor conținute în sâmburii de caise li se conferă virtuți anticancerigene.
Cireșele – deliciul graurilor

Sunt printre primele fructe ale verii. Roșii, galbene sau negre, sunt la fel de apreciate de oameni și de păsări. Graurii „curăță” un cireș într-o zi.
Compoziție: Fructele roșii conțin minerale precum potasiu, calciu, magneziu, fosfor și fier, vitaminele C, B1, B2, B6 și acid folic.
Efecte: acidul folic este extrem de important pentru regenerarea celulară, în special în timpul sarcinii, la femei. Pigmentul roșu-violet al cireșelor are proprietăți antiinflamatorii.
Pepenele verde (roșu) – răcoritor

Strict vorbind, pepenii nu sunt de fapt fructe, ci legume, ei fac parte din familia cucurbitaceelor. Cu toate astea, sfidează orice concurență mai nobilă, în zilele cu arșiță mare, când cu un pepene rece poți cumpăra un imperiu.
Compoziție: Pepenii verzi sunt compuși în proporție de aproximativ 95% din apă. Deși au un conținut caloric foarte ridicat, sunt bogați în vitamina A, B, C și fier.
Efecte: Vitaminele din miezul roșu al pepenelui verde întăresc sistemul imunitar și nervos. Ele contribuie și la sănătatea pielii și a ochilor. De asemenea, pepenii sunt bogați în antioxidanți cu proprietăți antiinflamatorii, cum ar fi licopenul prezent în pulpa roșie a fructului.
Zmeura – antioxidantă

Fructele purpurii și delicate, cu aromă dulce și parfumate sunt sensibile și ar trebui consumate cât mai repede posibil. În mod obișnuit, acestea nu se păstrează în frigider mai mult de trei zile. Dacă vă îngăduiți să aveți de unde alege, preferați-le pe cele de pădure (se vând pe marginea drumului), grădină (la piață), culturi (supermarket).
Compoziție: Zmeura este bogată în vitamina A, C, B1, B2, precum și în fier.
Efecte: Fructele se remarcă și prin conținutul lor bogat de antioxidanți, cum ar fi antocianinele. Se crede că substanțele vegetale secundare ale zmeurei reduc riscul de Parkinson și protejează împotriva cancerului.
Piersicile – răsfăț pentru sistemul imunitar

Compoziție: Piersicile sunt bogate în calciu, magneziu și potasiu. Ele furnizează vitamina C și E, câteva vitamine din complexul B, precum și provitamina A și pigmenți vegetali (flavonoizi).
Efecte: Flavonoidele au efecte de întărire a sistemului imunitar. Ca antioxidanți, ele protejează celulele, pot preveni afecțiunile cardiovasculare și reduc nivelul de colesterol.
Strugurii – comoara roșie: resveratrolul

Cei de vară sunt galbeni, mărunți și dulci. Cei mai prețioși sunt cei negri, bogați în resveratrol.
Compoziție: conțin substanțe vitale, precum vitaminele din complexul B, și compuși vegetali secundari, printre care flavonoidele și substanța anti-îmbătrânire, resveratrolul, care este prezent în special în strugurii roșii. I se atribuie și însușiri anticancerigene.
Efecte: Numeroase substanțe antioxidante mențin sănătatea vaselor de sânge și previn afecțiunile cardiovasculare. Dar atenție: strugurii conțin o cantitate mare de fructoză, prin urmare, îngrașă!
Coacăzele – boabe mici, efecte mari

Coacăzele sunt de mai multe culori: negre, roșii (strugurei) și albe (agrișe). Pe lângă culoare, ele se diferențiază prin gust și puterea diferită de vindecare. Coacăzele negre sunt campioane.
Compoziție: Toate coacăzele conțin o cantitate mare de fibre alimentare, vitamine și minerale, precum potasiu și fier. Totuși, varianta neagră este considerată campioană: furnizează de patru ori mai multă vitamina C decât aceeași cantitate de lămâie.
Efecte: Aceste mici bombe pline de putere întăresc sistemul imunitar și previn deficiența de fier.
Prunele – savoarea târzie a verii

În funcție de soi, perioada de coacere a prunelor este de la începutul lunii iulie și până în octombrie.
Compoziție: Ca multe alte fructe, prunele conțin în principal apă. Pe lângă aceasta, ele furnizează multe minerale și un pachet complet de vitamine, precum vitaminele C și E, complexul de vitamine B și provitamina A.
Efecte: Conținutul lor ridicat de fructoză oferă energie rapidă. Prunele au efect laxativ, astfel că ajută în caz de constipație.