Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Educația fără dialog

A fost zi mare marți, la Cotroceni! Însoțit de un întreg alai de aprobatori docili, colabo­ra­torii săi favoriți, pe care mai nou îi plasează prin ministere-cheie, președin­tele Klaus Iohannis a semnat promulgarea pachetului de legi consacrat sub pomposul slogan „România Educată”. Momentul ales, care coincide cu prezen­tarea rezultatelor la Bacalaureat – proaste, oricum le-ai lua – nu mai surprinde pe nimeni. Președintele are propria sa agendă, și nimic nu pare să-l poată deranja de pe drumul său im­perturbabil, dacă nu pe contrasens, în mod cert paralel cu realitatea. În pandemie, când lumea era ținută în case, cu poliția patrulând pe străzi, dădea liber unor muncitori ceruți de Germania, pentru recoltarea sparanghelului; tot în pandemie, când în țară se murea pe ca­pete, președintele se plimba prin Egipt, vizita piramidele; mai nou, când în țară se vorbea despre chibzuială bugetară, făcea un turneu faraonic prin America de Sud, cu zile întregi de program privat, fără să dea socoteală pen­tru costurile distracției, trecute la „secrete de stat”. Acum, și-a lansat, cu fast, programul „România Educată”, taman în ziua în care s-a anun­țat că în 50 de licee din țară n-a promo­vat Bacalaureatul niciun candidat! Iar asta e doar una dintre multele statistici deplorabile ale recentei sesiuni de examene naționale. Și mai grav e trendul, căci numărul acestor licee cu zero promovați la BAC – cele mai multe dintre ele licee tehnologice, din localități mici – s-a dublat în ultimii 3 ani, timp în care Mi­nisterul Educației a fost coordonat de oameni de la PNL, impuși de însuși președintele Iohannis!

În loc să scrie pagini întregi de maculatură, pline de „șopârlițe” ascunse în ele, ca să-i aju­te pe baronii sistemului de educație din Ro­mânia să-și conserve privilegiile și de acum îna­inte, președintele Klaus Iohannis putea, pur și simplu, să-i pună la treabă pe miniștrii pe care i-a împins la Palatul Victoria. Sau, și mai simplu, putea să-l forțeze pe fostul premier, Ni­colae Ciucă, protejatul său, să aloce Edu­cației un procent cât mai aproape de acel 6% obligatoriu prin lege! Dar nu, „România Edu­cată” s-a dorit a fi, de la bun început, un sim­plu instrument de propagandă. Un președinte căruia chiar îi păsa de acest pro­iect, ar fi făcut, în timpul alocat deja faimoa­selor concedii, o caravană serioasă prin ora­șele și satele Româ­niei, ar fi stat de povești, pe bune, cu elevi, cu părinți, cu profesori, cu an­treprenori care au o idee despre ce nevoi are piața mun­cii. Nimic din toate astea: preșe­din­tele a făcut un simu­la­cru de dezbatere publică, nicio părere per­tinentă din afară nu a fost luată în seamă. Pre­ședintele știe el mai bine de ce are nevoie țara, nu mai e nevoie să vorbească cu prostimea, pe care se încăpățânează să o edu­ce! Ca dovadă, n-a acceptat nicio întrebare din partea presei, după mega-lansarea „Româ­niei Educate”. Ceea ce părea, cândva, doar o aroganță, s-a transformat într-un „modus vi­vendi”. „Ro­mânia Educată” a președintelui nu are nevoie de dialog, se construiește „după dic­tare”, de la „catedra” de la Cotroceni a pro­fe­sorului Io­hannis.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian