Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Pe urmele lui Jean Bart… PORTO FRANCO FEST SULINA

– Jean Bart este autorul celebrului roman Europolis, un mare succes al literaturii românești interbelice. Acțiunea lui se petrece în Sulina, numită „Porto Franco”, într-un film românesc, din anii ‘60. Faptul că un festival muzical închide în el atâta cultură e remarcabil și lăudat –

Sulina văzută de sus

În perioada 21 – 23 Iulie, Sulina devine „port liber” pentru artiștii și iubitorii de muzică. Intitulat Porto Franco, festivalul se desfă­șoară într-un paradis natural, între apele Dunării, ale Deltei și ale Mării Negre.

Aflat la prima ediție, festivalul de la Sulina și-a propus un proiect modern: să promoveze turismul responsabil, cu respect față de natură. Festivalul îi reunește pe unii dintre cei mai iubiți muzicieni români, interpreți de folk, pop rock și rock, pre­cum: Sarmalele Reci, Mircea Vin­tilă, Nicu Alifantis & ZAN, Emeric Imre, Zoia Alecu, Taxi și Semnal M.

Cei care vor să participe la festival sunt primiți cu o zi îna­inte, de pe 20 iulie, cu con­certe de chi­tară, la foc de ta­bără. În fiecare seară, după pro­gra­mul artistic, sunt încu­rajate, de altfel, cântările ad hoc. Tabăra festivalului va fi amplasată chiar pe ma­lul mă­rii și include spațiu de cam­ping gratuit pentru toți cum­pă­rătorii de bilete și abona­mente.

Vor fi focuri de tabără, mâncăruri cu specific local, gastronomie internațională pen­tru mofturoși, standuri cu băuturi. Pensiunile din Sulina îi așteap­tă, la rândul lor, pe oaspeții dornici de confort. Vor fi amenajate trasee pentru bicicliști (pot fi închiriate celebrele triciclete de Sulina), se organizează excursii cu șalupa și întâl­niri la pescuit, în locuri special ame­najate.

Iată programul muzical pe zile:

* Vineri, 21 Iulie cântă: Sarmalele Reci, Mircea Vintilă, Emeric Imre, Zoia Ale­cu, Jul Baldovin, Paul Prisada și Da­niel Făt.

Cap de afiș, Sarmalele Reci serbează anul acesta 30 de ani de existență, prilej cu care au pornit în turneu național. Chiar dacă timpul s-a scurs peste cântecele lor (un amestec original de rock’n’roll, funk, jazz şi folclor), ele și-au păstrat frumusețea, iar mesajele pe care le transmit sunt încă de actualitate. În cei 30 de ani de carieră, Sar­malele Reci au lansat 9 albume de studio și au susținut mii de concerte. Azi, formația îi are în componenţă pe: Zoltan Andras, Emil Viciu, Mircea Laszlo Horvath, Ci­prian Almăşan și Bogdan Valentin Be­reucă.

Din păcate, la Sulina (și la „Electric Castle” din Cluj, pe 23 Iulie), trupa va fi incompletă: „Basistul nostru, Ciprian Al­mășan, a suferit un accident și apoi o inter­venție chirurgicală. Este imobilizat la pat pentru o perioadă. Totuși, noi ne vom res­pecta angajamentele pentru această vară, cât vom putea de bine. Dar amânăm con­certul nostru aniversar, până la recupe­rarea com­pletă a lui Ciprian. Vrem să cântăm cu basistul nos­tru. În cel mai feri­cit caz, în data de 14 septem­brie…” scriu membrii trupei pe pagina lor de so­cializare.

Pe lângă cele două festiva­luri, de la Sulina și Cluj, Sar­malele reci mai au de susținut concerte la Iași, pe 25 August, și în Vama Veche, pe 9 sep­tem­brie. Turneul va culmina cu spectacolul Sarmalele Reci – Anul 30, care va avea loc pe 14 Septembrie, la Arenele Romane din Capitală.

* Sâmbătă, 22 Iulie, în Porto Franco debarcă: Taxi, Semnal M, Folk Frate!, Spam, Ovidiu Mihăi­lescu, Eugen Avram și Arhaic.

Taxi este cap de afiș. În cei 24 ani de existență, excepționala trupa bucureșteană s-a reinventat per­manent, reușind să se mențină în topul celor mai iubite trupe pop-rock din România.

La ora actuală, componența Taxi include trei soliști – Dan Teodorescu, Vicky Avanu, Carla Iliași, și patru instrumentiști – Mugurel Coman, Alin Păun, Kerezsi Csongor, Sebastian Macovei.

În cântecele pe care le creează, Dan Teodorescu cuprinde orizontul de așteptare al românului, de la problemele sociale („Criogenia salvează Româ­nia”, „Aici sunt banii dum­nea­voastră”, „Oamenii politici”, „Ca ei”), și până la cele senti­men­tale, balade melodioase, cân­tate de generații întregi („Ju­mă­tatea mea”, „Mi-e dor şi doare”, „Stelele care cad”, „Cele două cuvinte” „Supradoză de dor”, „Inima mea de 16 ani”).

* Duminică, 23 Iulie, în ul­tima zi de festival, cântă: Nicu Alifantis & ZAN, Mircea Bani­ciu, Cristi Dumitrașcu & Planul B, Daniel Iancu și Adi Bezna.

Nicu Alifantis se numără și el printre ani­versații de anul acesta. În luna aprilie a.c., a serbat o ju­mătate de secol de carieră artis­tică: „La împlinirea a cincizeci de ani de când am urcat pe sce­nă, nu știu dacă să fiu vesel sau posac, mândru sau modest, entu­ziast ori melan­colic. Nu am nostalgii și nici regrete. Mă simt împlinit și-atât. Mulțu­mesc bunului Dumnezeu pentru toți acești ani, Sorții, că am făcut ce mi-a plăcut, și Vouă, că mi-ați fost alături”, scria muzi­cianul pe Facebook.

Amfitrionul evenimentului este Adi Bez­na, iar organizatori sunt Asociația Euxi­nus și Aso­ciația Enki, cu sprijinul Casei de Cul­tură Sulina și al Primăriei Sulina.

Bine de știut

* Cum la Sulina se ajunge doar pe apă, în perioada festivalului șalupele vor avea curse suplimentare.

* În perioada „Porto Franco Fest”, va exista un microbuz care va face curse între port și plaja pe care are loc festivalul. Alte variante de transport în Sulina sunt trici­cle­tele, care pot fi închiriate, taxiurile și, firește, mersul pe jos, recomandat călduros.

(Biletele și abonamentele sunt puse în vânzare prin rețeaua iabilet.ro. Detalii pu­teți găsi pe facebook.com/laSulina.)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian