Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Leacuri din grădina de zarzavat – Domnul Pătrunjel și conașul Mărar

– Prezența lor permanentă în oale și cratițe le face prea ușor accesibile și nu prea crezi că au valoare și ca leacuri de sănătate. Dar au! Mărarul și Pătrunjelul sunt două verdețuri cu un pedigree important, care coboară până în antichitate, la greci și romani –

Pătrunjelul

Foto: 123RF – 3

Vechiul și nobilul Petroselium, din care a deri­vat Pătrunjelul, era o plantă atât de prețuită în antichitate, încât etruscii își celebrau eroii cu cu­nune de Pătrunjel. Au trecut sute de ani până să ajungă, de pe frunte, în oală. Și în oală a rămas! Parfumul pe care îl împrumută bucatelor este așa de ademenitor, încât e nelipsit din toate bucătăriile lumii. Dar parfumul ăla vine de undeva: din niște uleiuri volatile puternice, care în combinație cu tone de vitamina C și minerale, precum calciu, mag­neziu, mangan, fosfor, zinc, potasiu și fier, fac din plăntuța cu frunze verzi ca smaraldul, un vârf de lance în sănătate. Iată câteva din proprietățile lui:

Creșterea imunității, prevenirea cance­rului și tratarea lui

* Consumați o dată pe zi, înainte de masă, o porție de salată de frunze de Pătrunjel: spălați-le bine, tocați-le mărunt, asezonați-le cu suc de lă­mâie, ulei de plante, sare și piper. Se pot adău­ga și câteva feliuțe de roșii și, neapărat, usturoi. Să­nă­­tatea e gata!

* Adăugați zi de zi Pătrunjel crud, tocat, la ciorbe, supe, salate, mâncăruri.

Digestie, hepatită, dischinezie

* Consumați de 2 ori pe zi, între mese, câte o jumătate de pahar cu suc proaspăt de frunze de Pătrunjel, amestecat cu un sfert de pahar de suc de morcovi. Sucul de Pătrunjel se poate ob­ține prin mixarea în blender a două mâini de frun­ze, peste care se adaugă puțină apă.

Afecțiuni cardiace, hipertensiune, circu­lația sângelui, varice

* Infuzie de Pătrunjel: o legătură de frunze de Pătrunjel, foarte bine spălate, se taie mărișor și se opăresc cu o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 5 minute, apoi se strecoară. Se beau trei ceaiuri pe zi.

* Cataplasme cu Pătrunjel: aplicați pe zonele cu varice frunze de Pătrunjel zdrobite, sub formă de cataplasmă, pe care o țineți 20 de minute. Re­petați zilnic.

* Vin de Pătrunjel: 20 de tulpini proaspete cu tot cu frunze se mărun­țesc și se pun într-un litru de vin, la care se adaugă 2 linguri de oțet. Se lasă să se macereze vreme de 7 zile, după care se adaugă 300 g miere de albine. Se agită până se dizolvă mierea, apoi se strecoară și se pune în sti­cle. Se bea câte un păhărel înainte de masă.

Obezitate, boli reumatice, gută, boli cardiace și renale asociate cu acumularea de apă în organism

* Se beau trei căni de infuzie (vezi rețeta) pe zi.

* Se consumă de 2 ori pe zi, câte o jumătate de pahar cu suc de Pătrunjel proaspăt.

Ochi obosiți

* O lingură de frunze de Pătrunjel se opăresc cu o jumătate de litru de apă. Se lasă 3 ore la infuzat, apoi se strecoară. Se fac băi de ochi, se pun picături sau se aplică pe ochi com­prese înmuiate în infu­zie. Efectul sporește, da­că împreună cu Pă­trunjelul, opăriți și o lingură de petale de trandafiri.

Infecție urinară

* Puneți la fiert un litru de apă, adăugați 4 linguri de Pătrunjel și lăsați să mai dea câteva clo­cote. Lăsați să se infuzeze 30 de minute, cu vasul acoperit. Strecurați și adău­gați sucul de la o lă­mâie. Beți zilnic, de cel puțin două ori pe zi.

Mărarul

Foto: Dreamstime

Mirosul lui pătrunzător și ciudat i-a fă­cut să creadă pe egipteni și, mai târziu, pe herboriștii din Evul Mediu, că Mărarul este o plantă cu puteri magice, care apără de forțele negre ale vrăjitoriei. Cu timpul, aroma lui a bătut superstițiile și a ajuns, din tainițele spițerilor, în farfurii. Cel mai bine se înțelege cu varza, castraveții, roșiile și peștele, salvează ciorbele anoste și plăcinta cu urdă. Dar prețul cel mare al Mărarului se află în puterile sale vin­decătoare, despre care știm prea puțin. Foarte bogat în vitamine, mine­rale, uleiuri volatile și aminoacizi esențiali, prin­cipalele lui indicații terapeutice sunt următoarele:

Afecțiuni gastro-intestinale: balonări, colici, dureri de stomac, prevenirea diareei și constipației, infecții intestinale și hemoroizi

* Condiment: adăugați zi de zi frunze de Mărar proaspete la preparatele culinare.

* Infuzie: adăugați la o cană de apă clocotită o lingură frunze de Mărar. Lăsați să stea acoperit 15 minute, apoi strecurați. Beți trei căni de infuzie pe zi.

* Suc proaspăt: con­sumați cu jumătate de oră înainte de mesele princi­pale, câte un sfert de pahar suc proaspăt de Mărar, obținut prin centrifugare.

Colici intestinale, du­reri menstruale, sti­mu­larea secreției de lapte la lăuze, insomnii

* Infuzie din o linguriță semințe măcinate la o cană cu apă în clocot. Se lasă aco­perită 15-20 de minute. Se strecoară. Se bea călduță, câte un păhărel, de trei ori pe zi. Pentru combaterea insomniilor se ia seara, la culcare.

Ateroscleroză, hemoroizi, boli de ini­mă, boli ale căilor urinare, colici intesti­nale, balonări, sughiț

* Infuzie din 1-2 lingurițe frunze și tulpini us­cate și mărunțite la o cană cu apă clocotită. Se lasă acoperită 15-20 de minute. Se strecoară și se bea conținutul a 1-2 căni pe zi.

Stimularea secreției de lapte la lăuze

* Decoct din 1/2 linguriță plantă uscată și mărunțită la o cană (200 ml) cu apă. Se fierbe 15-20 de minute. Se strecoară. Se bea conținutul unei căni pe zi (eventual în două prize).

Tonifierea organismului

* Se ia câte un vârf de cuțit de pulbere de semințe, înainte de masă.

Extern

Urcior, inflamații

* Infuzie din o lingură semințe măcinate la o cană cu apă clocotită. Se lasă acoperită 20-25 de minute. Se strecoară. Cu soluția obținută se spală ușor cu vată zona afectată.

Hemoroizi

* Infuzie din 4-5 linguri frunze, tulpini și in­florescențe mărunțite peste care se toarnă o cană (250 ml) cu apă clocotită. Se lasă acoperită 20 de minute. Se fac spălături anale. Folosind o cantitate mai mare de lichid se pot face băi de șezut.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian