– Speciile de creaturi invazive, sosite la noi de pe alte meleaguri, reprezintă un pericol mai mare pentru sănătate decât se credea până acum. Cine le aduce nu se știe exact. Se bănuiește că sunt transportate în bagajele milioanelor de imigranți care curg în râuri spre Europa –
În urmă cu câteva săptămâni, pilotul brazilian de curse Douglas Costa și logodnica lui, Mariana Giordana, au murit de tifos, la doar câteva zile după o mușcătură de căpușă. Pericolul crește și în Europa. Infecția este transmisă mai ales de căpușa Hyalomma. Potrivit Institutului Robert Koch (RKI), aceasta nu exista în Europa până în urmă cu câțiva ani. Odată cu creșterea temperaturilor și a perioadelor de secetă prelungită de care au nevoie aceste arahnide pentru a se transforma în căpușe adulte, ele sunt observate cu o frecvență din ce în ce mai mare. Iar acest lucru este valabil și pentru alți purtători de boli infecțioase. Epidemiologii avertizează că, în ultimii ani, s-a înregistrat în contextul schimbărilor climatice o tendință clară de amplificare a agenților patogeni.
Într-un prim raport privind consecințele schimbărilor climatice asupra sănătății populației, RKI a atras atenția la începutul lunii iunie cu privire la rolul de vectori pe care îl joacă speciile străine, care sunt tot mai răspândite pe la noi. De exemplu, țânțarul tigru asiatic, care este tot mai frecvent semnalat, le poate transmite oamenilor virusul Zika sau agenți patogeni ai febrei dengue și ai febrei galbene.
Căpușa Hyalomma marginatum
* A început să se înmulțească și să se naturalizeze în Europa.
* Purtător de agenți patogeni.
De ani de zile apar în Europa tot mai multe specii de căpușe. Adusă propabil de păsările migratoare, a ajuns la noi și căpușa uriașă Hyalomma, de cinci până la 56 milimetri și care, spre deosebire de speciile autohtone, vânează în mod activ. Ea depune până la 2.000 de ouă pe an și poate transmite febra hemoragică de Crimeea-Congo.
Loc de preveniență: Africa de Nord, Asia.
Păianjenul Loxosceles
(numit și păianjenul pustnic maro)
* Cu o incidență în creștere.
* Extrem de veninos și letal.
Dacă nu este tratată, mușcătura păianjenului pustnic maro se poate dovedi letală. Experții se tem că arahnida este pe cale să se naturalizeze în Europa.
Loc de proveniență: America de Nord și de Sud.
Ţânţarul tigru asiatic
* De la semnalări răzlețe, până la naturalizare.
* Purtător al mai multor boli virale, precum virusul West Nile.
Primele exemplare de țânțari tropicali au fost semnalate în urmă cu circa 15 ani. Lupta pentru combaterea răspândirii vectorului reprezintă între timp o sarcină permanentă.
Loc de proveniență: Asia de Sud-Est.
Șoarecele scurmător (Myodes glareolus)
* Naturalizat în Europa.
* Purtător de hantavirus și tenia vulpii.
Bolile cauzate de hantavirus sunt considerate zoonoze (boli infecțioase transmisibile de la animalele vertebrate la om și invers). Infectarea se produce mai ales prin inhalarea de praf amestecat cu saliva, fecalele sau urina animalelor contaminate.
Loc de proveniență: Europa și nordul Asiei.
Molia stejarului
* Naturalizată în Europa.
* Produce inflamații ale pielii.
Din cauza schimbărilor climatice, molia procesionară a stejarului a început să prolifereze în masă, afectând zone întinse. Perii veninoși ai omizilor pot declanșa la om un răspuns imunitar puternic.
Omizile acestor molii pornesc în șir indian în căutare de hrană. Perii otrăvitori ai acestor dăunători se acumulează în decursul anilor în regiunile afectate, mai ales în tufele și în ierburile care cresc în preajma copacilor.
Loc de proveniență: Europa.
Ambrozia
* Naturalizată în Europa.
* Polen puternic alergogen.
Această plantă din America de Nord, care a ajuns la noi acum aproximativ 150 de ani, poate elibera până la un miliard de particule de polen și prelungește sezonul alergiilor.
Loc de proveniență: America de Nord.
Racii roșii, americani
* Naturalizați în Europa.
* Amenință speciile indigene.
Acești raci de râu se înmulțesc rapid și se răspândesc pe cursurile de apă. Ei poartă o boală care poate distruge toate speciile autohtone de raci. Proveniți din America, ei și-au făcut o vreme veacul la Berlin, chiar și pe străzi. Imaginea surprinsă în fața Ambasadei Spaniei a făcut înconjurul lumii.
Loc de proveniență: America de Nord.
Noi specii invazive listate în UE în intervalul 2016-2022
Plante 41
Mamifere 13
Peşti 10
Crustacee și moluște 8
Nevertebrate (viermi și insecte) 6
Păsări 6
Amfibieni și reptile 4
Pe lista de specii invazive realizate de Uniunea Europeană sunt incluse specii de animale și plante care pot afecta, în urma răspândirii lor, habitate sau ecosisteme. În august 2022, lista a fost extinsă din nou, incluzând alte 22 de specii.