– Vacanță înseamnă drum, evadare spre zările albastre, cât mai departe de asfaltul încins al orașelor. Dar visele nu se transformă ușor în realitate. Tot felul de temeri și îndoieli ne pun propteli la picioare. Ei bine, medicina populară are leac chiar și pentru asemenea ezitări. Există plante care ne ajută să învingem teama și să pornim hotărâți la drum. Leacuri pentru îndrăzneală –
Jaleșul

Încredere profundă, curaj și porția cuvenită de curiozitate: de ele avem nevoie pentru a porni în necunoscut, pentru a descoperi lucruri noi și pentru a ne descurca. Gladiatorii romani foloseau Jaleșul ca plantă dătătoare de îndrăzneală. De ce n-ar putea fi folosit și azi?
Salvia
O încredere în sine puternică este cel mai important fundament al dorinței de aventură în orizonturi noi. Căreia i se alătură spiritul treaz, capacitatea de concentrare și o anumită liniște sufletească. Toate acestea ni le oferă Salvia, planta medicinală mult apreciată încă de pe timpul vechilor romani. Pe lângă puterile ei spirituale, Salvia este și un excelent remediu împotriva afecțiunilor stomacale și a transpirației abundente.
Rădăcină de Obligeană
Entuziasm, euforie, cantitatea cuvenită de energie și un pic de nechibzuință, toate acestea e capabilă să le producă rădăcina de Obligeană, unul dintre cei mai buni generatori de bucurie de viață. Care stimulează, în plus, și dorința de aventuri erotice.
Cimbrișorul
Este leacul celor ezitanți și timizi. Dă senzația de siguranță și dezvoltă puterea „de-a o lua din loc”, de a lăsa în urmă lucrurile obișnuite și de-a ne vedea nestingheriți de drum. Cimbrișorul are un gust iute și aromat și poate fi folosit și ca mirodenie la prepararea mâncărurilor.
Sunătoarea
Folosită pentru inducerea calmului, Sunătoarea ajută, paradoxal, și atunci când e vorba despre dorința de aventură. Ce poate fi mai important decât un suflet plin de soare? Vacanța nu e întotdeauna lipsită de probleme, mai plouă, se mai stârnește câte-o furtună… Evadarea din obișnuit înseamnă și incertitudine, dar, în acest caz, Sunătoarea, cu energia ei solară, este cel mai de preț ajutor. (Atenție, însă, ea produce fotosensibilitate!)
Roinița
La fel ca Bergamota, Roinița (Lămâița) produce voie bună și înseninează starea sufletească. Trezește spiritul întreprinzător și optimismul, sporește încrederea în sine și creează o atitudine pozitivă față de viață. Doar cei ce îndrăznesc înving, pare a fi „ideea” transmisă de această plantă, cei care mizează pe cutezanță și pe încrederea că totul va fi bine.
Bergamota
Aroma ei minunată și proaspătă stimulează bucuria de a trăi. Pură! Înseninează starea sufletească și produce o dispoziție veselă, zburdalnică și tinerească. La noi se găsește doar sub formă de ulei esențial aromat. Se pune câte o picătură pe încheieturile mâinilor și după urechi.
Angelica
Este cunoscută în popor ca o plantă împotriva fricii, o plantă care combate anxietatea și dă curaj și la care ar trebui să apeleze cei ce doresc intens să iasă din mediul în care trăiesc, dar sunt cuprinși mereu de teamă și de îndoieli. Planta le conferă echilibru, siguranță și forță. Și un strop de exuberanță.
Cedrul
Lemnul de Cedru, folosit sub formă de ulei eteric, pus într-o lampă de aromoterapie, împrăștie un parfum minunat, care stârnește curiozitatea produsă de necunoscut, alungă orice teamă și deprimare. Un stimulent ideal pentru dorința de aventură, care nu are nimic de-a face cu nechibzuința.
Mușețelul
Uleiurile sale eterice stimulează „ușurarea existenței”, ajută la distanțarea de obișnuit și alungă temerile legate de necunoscut. Mușețelul veritabil (Matricaria chamomilla) are un miros care produce pe dată senzația de siguranță.
IMPORTANT
Pentru toate remediile indicate, rețeta de preparare este aceeași: 1 linguriță plantă uscată se opărește cu 250 ml apă clocotită și se lasă la infuzat DOAR 3 MINUTE. Se strecoară și se beau două ceaiuri pe zi.