Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Mersul și sănătatea

– În spatele unor caracteristici aparte ale mersului, apărute peste noapte, se ascund diverse pato­logii. Să vedem care sunt ele și ce ar trebui să faceți –

Foto: Shutterstock

Dintr-odată, vă atrage atenția faptul că mersul partenerului dvs. pare schimbat. Calcă cu pași mărunți, se dezechili­brea­ză sau își târâie picioarele. Ce înseamnă aceste modificări?

Suspiciune de Parkinson

Omul umblă cu pași mărunți și corpul înclinat în față, iar brațele nu se balansează în timpul mer­sului. Toate acestea ar putea fi semnele unui Par­kinson aflat în stadiu incipient. Luați legătura cu un neurolog.

O problemă a urechii interne

Amețelile, pașii împleticiți, nesiguranța în mers și în mișcări pot indica o afecțiune a urechii interne, de exemplu, o infecție. A­ceasta provoacă frecvent tulburări de echilibru. Un diagnostic exact nu poate fi stabilit decât de medicul ORL.

Demență senilă sau Alzheimer

Mersul lent, cu pași mici și târșiți, ar putea con­stitui un prim semnal al demenței. Dacă obser­vați apariția unor asemenea particularități în stilul de mers, ar trebui să apelați la un neurolog.

Consum excesiv de alcool

„Mersul de barză”, cu pași mari, poate fi un indiciu al abuzului de alcool, care conduce adesea la o afectare severă a nervilor periferici (ex. poli­neu­ropatie). Pentru tratarea dependenței de alcool, adresați-vă unui centru unde se oferă consiliere în adicții și programe de recuperare, așa cum sunt ALIAT (Centrul de Asistență Integrată în Adicții) – București, sau ARCADE (Asociația pentru Recu­perare și Consiliere în Adicții și Dependențe) – Cluj.

Artroză

Mersul rigid sau legănat („ca de rață”) sem­na­lează deseori o artroză. Uzura car­tilajului articular provoacă în gene­ral dureri, dar și anchilozarea arti­culației respective. Suferinzii sunt sfătuiți să consulte un ortoped și, în ciuda simptomelor extrem de ne­plăcute pe care le au de îndurat, să nu renunțe la a face mișcare.

Poziții vicioase ale labei piciorului

Șchiopătatul, ca și suprasolicitarea marginii interne sau externe a labei piciorului, pot sugera prezența unui picior plat sau a unei alte anomalii asemănătoare. Acestea pot pro­voca în timp deformarea degetelor sau a întregii labe, formarea unor bătături dureroase și chiar o artroză. Medicul ortoped este în măsură să prescrie talonete adecvate, cu ajutorul cărora se pot evita urmările nedorite.

Accident vascular cerebral

Tulburările de mers care implică un singur picior (de exemplu, pasul făcut prin aruncarea piciorului înainte, însă nu în linie dreaptă, ci cu descrierea unui semicerc) pot surveni în urma unui accident vascular cerebral. De aceea, în momentul când observați modificări motrice doar pe o parte a corpului, nu mai este vreme de pierdut: trebuie să vă duceți neîntârziat la spital.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian