Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

LEACUL VERII – Mersul desculț

– Sănătatea noastră are de profitat dacă ne lăsăm mai des pantofii acasă și um­blăm cu picioa­rele goale –

Ce fel de teren este bine să alegem?

Foto: 123RF

Câtă vreme încă sunteți înce­pători, aveți grijă să nu vă supu­neți picioarele la încercări prea dure: mușchii, tendoanele și arti­cu­la­țiile au nevoie de timp pentru a se deprinde cu noul tip de mișcare și de efort. De aceea, la început mergeți des­culți maximum 30 de minute pe un teren moale, de exemplu pe nisip sau pe o întindere acoperită de iarbă. Cu cât veți exersa mai mult mersul cu picioarele goale, cu atât tălpile dvs. vor deveni mai rezistente și insen­sibile la denivelări și la întâlnirea cu diverse obstacole, cum ar fi pie­tricelele.

Cum se fortifică musculatura picioarelor?

Medicii ne sfătuiesc să umblăm zilnic desculți deoarece astfel putem să combatem diferite defor­mări ale labei piciorului, de pildă monturile (Hallux valgus). În opinia specialiștilor, picioa­rele cu defecte de curbură ale bolții (aplatizată sau coborâtă), dar și pozițiile vicioase ale picio­rului, ca cea numită în medicină Pes valgus (cu sprijin nu pe întreaga suprafață a tălpii, ci doar pe latura ei internă, în timp ce latura externă se ridică de la sol), reprezintă consecința unei slăbiri a mus­cu­laturii picioa­relor. Fiindcă atunci când mergem încălțați, chiar dacă purtăm pantofi prevăzuți cu branțuri de formă anatomică, mișcarea este li­mitată, fiind activați numai trei mușchi, în vre­me ce mersul desculț solicită peste trei­zeci.

Beneficii pentru coloana vertebrală și genunchi

Când umblăm desculți, călcăm diferit. Pășim atingând solul mai întâi cu partea anterioară a tălpii și abia apoi cu călcâiul, nu invers, așa cum se întâmplă la mersul obișnuit. Acest mod de a păși, în care antepiciorul deține prioritatea la contactul cu solul, este mai puțin soli­citant pentru coloana vertebrală. Dar și genunchii noștri preferă varianta mersului fără încălțăminte. Pentru că, în momentul când picioa­rele nu mai sunt protejate de pantofi, călcăm cu o anumită pre­cau­ție, astfel încât articu­lațiile nu vor avea de suportat șocuri. Și chiar dacă genun­chii au probleme de uzură, ele pot fi ame­liorate, după cum ne dovedesc studiile.

Cele mai utile exerciții pentru picioare

1. La cules de flori

Foto: Shutterstock

Acesta este un exercițiu pe care îl puteți exe­cuta la fel de bine în casă, ca și afară, în aer liber. Lăsați să cadă pe jos câteva părăluțe (sau o gră­măjoară) și apoi încercați să le culegeți pe fiecare cu amân­două picioarele. Iată cum procedați: plasați călcâiul pe podea în așa fel încât pernuțele de la baza degetelor să apese direct pe floare și străduiți-vă s-o prindeți, în timp ce rulați talpa. Nu îndoiți și nu strângeți degetele – ideal este ca piciorul să prindă floarea asemenea unei ventuze și s-o ridice, după care să-i permită din nou să cadă. Exercițiul se repe­tă zilnic, de câte cinci ori cu fiecare picior.

2. Yoga degetelor

Tălpile goale stau lipite de po­dea. Ridicați degetul mare de la pi­ciorul stâng, încercând în același timp să nu modificați poziția celorlalte patru degete. Apoi proce­dați invers: ridi­cați degetele mici, pe când degetul mare va rămâne culcat. După aceea, schimbați pi­ciorul. Executați câte cinci repetări cu fiecare picior, mini­mum o dată pe zi.

3. Desenați cercuri

Așezați-vă comod pe un scaun, având în fața dvs., desfășurată pe podea, o coală mare de hârtie. Apucați cu piciorul un creion și țineți-l strâns între degetul mare și următorul. Înclinați partea ante­rioară a labei piciorului spre podea, ridicând încet călcâiul. Desenați pe hârtie un cerc. Durata: două minute – și puteți repeta de câte ori doriți.

4. Gimnastică ocazională cu șlapii

Medicii ortopezi nu consideră că șlapii (sau flip-flops, cum li se mai spune) ar fi o încălțăminte deosebit de sănătoasă. Talpa lor subțire nu ferește oasele și articulațiile de șocuri în timpul mersului, iar bentița subțire de plastic care îi ține pe picior nu oferă suficientă stabilitate, astfel încât degetele se contractă și stau tensionate tot timpul, ceea ce poate duce la deformarea lor, precum și la inflamarea tendoanelor. Pe de altă parte, ca să nu-i nedreptățim, tre­buie să recunoaștem că și papucii ieftini de plajă au meritele lor: permit aerisirea completă a piciorului, iar la băile din hoteluri sau la dușurile comune, asi­gură protecție împotriva eventualelor in­fecții fungice care, după cum se știe, sunt foarte contagioase. În concluzie, so­luția nu poate fi decât una de com­promis: nu pur­­tați permanent șlapii, ci doar acolo un­de ei sunt efectiv utili. Iar dacă v-ați așe­zat undeva și stați cu picioarele în repaus (de pildă în­tr-o cafenea, la mare), puteți folosi prilejul pen­tru un mic exercițiu de mobilitate. Strângeți puternic sau depărtați degetele, apoi relaxați-le. Și reluați mișcarea ori de câte ori doriți.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian