- Cum să salvăm de la moarte o bucurie pe cale de dispariție: Laudele. Confirmările pozitive ne fac fericiți și ne mențin sănătoși. –
Un resort al fericirii

Poate fi o înclinare mută a capului, exprimând aprobare, sau o mână cu degetul mare îndreptat în sus, într-un gest triumfător. Un elogiu rostit în fața întregii echipe sau un ropot de aplauze, o cupă, o promovare, un bonus. Recunoașterea are nenumărate chipuri. Și toate dau naștere unui sentiment extraordinar de plenitudine: spatele curbat revine la verticală, umerii care atârnau se ridică. Mândria ne inundă corpul și îl însuflețește.
Suntem dependenți de acest sentiment mult mai mult decât ne imaginăm. Chiar dacă suntem ferm convinși de propria noastră valoare, simțim în același timp nevoia ca ea să ne fie recunoscută de cei din jur. Pentru unii, goana după aprecieri favorabile nu ia sfârșit decât odată cu viața: dacă la început cerșesc aprobare din partea părinților, mai târziu vor lupta pentru o poziție de vârf în ierarhia socială.
Aprecierea este un factor generator de motivație, un resort al fericirii. Oamenii care sunt lăudați frecvent își fixează obiective superioare și se simt datori să le atingă. Cineva care e lăudat își dă osteneala de a fi la înălțimea laudei primite. Aceasta poate impulsiona dorința noastră de acțiune deoarece face ca sentimentul declanșat de trăirea unui succes să se imprime în memoria de lungă durată.
Lauda, o marfă rară
La drept vorbind, știm cu toții că elogiul constituie un imbold mai eficient decât critica. Dintr-un sondaj de opinie inițiat în Suedia reiese că aproape 90% dintre întreprinzători cred că încurajările și laudele au darul de a spori productivitatea angajaților, asigurând implicit succesul firmei. Cu atât mai surprinzător este faptul că foarte rar întâlnim acest principiu transpus în practică. Cei mai mulți oameni nu se simt prețuiți îndeajuns – mai ales pe plan profesional. E o realitate atestată și de sondajele organizate anual în rândurile angajaților de firma de consultanță Gallup. 67% dintre persoanele chestionate au declarat că nu se simt legate de întreprinderea unde lucrează și că își îndeplinesc sarcinile de serviciu din pură obligație. Mulți își justifică atitudinea prin faptul că nu sunt apreciați. „Lauda este o marfă rară în marile firme”. Subalternii sunt chemați în biroul șefului mai degrabă ca să primească mustrări decât ca să fie lăudați.
Totuși, de ce ne vine atât de greu să apreciem aspectele pozitive, fiind înclinați să bombănim întruna? Cel mai simplu răspuns ar fi: poate că mulți dintre noi nici nu văd acele lucruri care merită remarcate. Șefii sunt atenți mai ales la ceea ce nu se realizează într-o firmă. Lucrurile care merg bine li se par firești. Observația este valabilă în egală măsură pentru comportamentul individual, ca și pentru atmosfera din întreprinderi. În general, lumea se concentrează mai curând asupra laturilor slabe și a defectelor.
Lipsa recunoașterii naște boală
Iar când ni se oferă prea puțină considerație, inima noastră poate avea de suferit – la propriu. Specialiștii numesc acest fenomen „criza gratificației profesionale”. În decursul anilor, au fost studiate cazurile a numeroși oameni care dăruiesc mult profesiei lor, primind puțin în schimb, fie că e vorba de bani, posibilități de promovare, privilegii, dar și de cuvinte elogioase. Rezultatul: este un fapt dovedit că, atunci când recompensa nu corespunde efortului depus, oamenii se îmbolnăvesc mai des. De fiecare dată când recunoașterea așteptată lipsește, centrul satisfacției din creier declanșează o reacție de stres. Aceasta dublează – pentru oameni altfel sănătoși – riscul de a suferi un infarct sau de a dezvolta o depresie în următorii zece ani. Sunt amenințați, în primul rând, lucrătorii din instituțiile cu caracter social, care se implică de regulă enorm în munca lor și câștigă modest, ca și persoanele care se tem că nu vor găsi un alt loc de muncă dacă își dau demisia.
În schimb, vârstnicii care continuă să fie angajați social și au parte de prețuirea corespunzătoare înregistrează o rată a deceselor semnificativ mai redusă, comparativ cu cei ce nu fac acest lucru. Cine beneficiază de aprecierea la care se simte îndreptățit are șanse mai bune de a-și păstra sănătatea și de a-și prelungi viața. Statisticile oficiale britanice arată că funcționarii mărunți mor, în medie, cu patru ani și jumătate mai devreme decât cei din poziții superioare.
Coronița casnică
Însă și cine nu se bucură de suficientă prețuire acasă are motive să se teamă pentru sănătatea sa, chiar dacă aici urmările sunt mai puțin grave decât în profesie. Psihologii au remarcat o multiplicare a riscului de a avea tulburări de somn ori stări depresive la persoanele care nu se simt apreciate îndeajuns de partener – ceea ce, din păcate, se întâmplă destul de des. După câțiva ani de conviețuire, când intervine rutina, dispare fundamentul pozitiv al relației. Dovezile spontane de afecțiune și de atenție de la început devin tot mai rare. Și, cel mai adesea, mânuirea aspiratorului, atârnatul rufelor pe frânghie, schimbatul scutecelor și controlarea temelor pentru acasă ale copiilor nu se numără printre prestațiile onorate cu cine știe ce recunoaștere.
Dar și atunci când îți apreciezi partenerul, se întâmplă, uneori, ca mesajul să nu fie recepționat corect. Fiecare om privește lauda în felul său. Unii fac risipă de cuvinte elogioase, alții spun numai o dată pe an: „N-a fost rău”. Unii consideră că a-ți repara automobilul reprezintă un gest de iubire, altora li se pare ceva normal și de la sine înțeles. De aceea, psihologia modernă recomandă cuplurilor să discute concret despre modalitatea optimă de a oferi complimente și despre ceea ce partenerii simt ca fiind recunoaștere.
Cinci la unu
În opinia psihologilor, căsniciile sunt deosebit de stabile atunci când lauda și critica între soți se află în raport de cinci la unu – o regulă pe care mai ales bărbații ar trebui să-și dea osteneala de a și-o însuși. Dimpotrivă, cuplurile în care există prea puțină considerație reciprocă se vor despărți, foarte probabil, peste câțiva ani. În sprijinul teoriei pledează faptul că oamenii ce au trăit fericiți împreună, vreme de mai multe decenii, deconspiră, în majoritatea cazurilor, aceeași rețetă magică a reușitei: atenția și stima dintre parteneri.
Sociabili din naștere
Dar de ce avem o nevoie atât de acută de confirmare din partea soților, a șefilor, a colegilor, a prietenilor, încât ne putem îmbolnăvi, dacă ea întârzie să vină? Natura ne-a înzestrat cu un sistem nervos „sociabil”. Nu putem trăi fără semenii noștri. Nici o altă făptură vie n-are așa de mulți neuroni cu funcții asociative ca omul. În creierul nostru se găsesc neuroni care analizează și reproduc orice mișcare, expresie facială sau schimbare de dispoziție sesizate la oamenii din preajmă. Când cineva ne zâmbește, îi întoarcem involuntar zâmbetul. Avem această nevoie de recunoaștere chiar din clipa când deschidem ochii în lume. Sugarii sunt dependenți de rezonanța pozitivă emisă de mamă. Psihologii afirmă că atât bebelușii, cât și copiii mici necesită confirmări pline de simpatie din partea adulților, pentru a-și dezvolta siguranța de sine.
De aceea, unii părinți își laudă copiii la nesfârșit, ca nu cumva să le lipsească micuților încrederea în propria persoană – un tip de comportament pe care psihologii îl contestă cu hotărâre, cu argumentul că el vizează, de obicei, calitățile înnăscute ale copiilor, iar nu eforturile depuse de ei. Au fost efectuate teste IQ la copiii lăudați în permanență pentru inteligența lor și s-a observat că aceștia aveau tendința de a evita probele dificile, ezitarea lor provenind din teama de a nu se descoperi eventual că sunt totuși mai puțin deștepți decât se crede și din presupunerea că riscă să piardă iubirea părinților din această cauză. În schimb, copiii lăudați în special pentru hărnicia și ostenelile lor au dat dovadă de mai multă consecvență, au reușit mai bine la test și chiar s-au distrat rezolvându-l. În general, copiii se bucură enorm să primească laude când realizează o performanță ieșită din comun. Totuși, mai înțelept este ca părinții să-și laude copilul nu numai pentru ceea ce el a făcut, ci și doar de dragul lui, pentru simplul fapt că există. Copiii doresc să fie văzuți. Ei cer cu stăruință o certificare a existenței lor, doresc ca părinții să participe la ceea ce trăiesc ei, însă fără a amesteca experiențele de viață cu ideea de performanță.
Arta de-a lăuda
Adesea, nu e chiar așa de ușor să-ți exprimi prețuirea. Vorbele tale pot porni din cele mai bune intenții, însă de fiecare dată rămâne deschisă întrebarea cum le va înțelege și primi celălalt. De aceea, psihologii au întocmit un întreg corp de reguli pentru formularea aprecierilor, care, în ultimă instanță, este o adevărată artă.
Cel dintâi comandament: să nu trișezi. Căci majoritatea oamenilor dispun de suficient fler pentru a-și da îndată seama dacă o laudă este lingușitoare sau condescendentă, calculată la rece sau aruncată într-o doară. Adesea, în profesie, oamenii se pot simți inconfortabil atunci când li se adresează cuvinte binevoitoare, pe care ei cred că nu le merită. Aproape orice om are dubii în ceea ce-l privește. Trebuie să înțelegem că o laudă exprimată la modul general se va integra cu greu în imaginea pe care celălalt o are despre sine. Așadar, e preferabil să ne îndreptăm aprecierile spre performanțe ce pot servi ca exemplu altora: de pildă, ce mâini de aur are mama când face prăjiturile de Crăciun!
Specialiștii au constatat, de asemenea, că efectul fericirii lipsește atunci când laudele sunt exagerate. Creierul nostru acceptă doar laudele meritate. Uneori, câteva cuvinte simple ne emoționează mai mult decât o reverență spectaculoasă. Lauda se aseamănă cu un cadou. Nu e nevoie să fie costisitor, trebuie doar să-ți sugereze că persoana respectivă a avut intenția să-ți facă o bucurie.
Cum să vă bucurați de mai multă prețuire de-a lungul vieții
* Nu vă sfiiți să lăudați
Deveniți mai atent cu cei din jur. Un e-mail cu aprecieri favorabile sau o laudă neașteptată le pot însenina celorlalți ziua, dacă sunt pornite din inimă. Un gest prietenesc cu efect de bumerang.
* Observați-vă punctele forte
Schimbați unghiul din care priviți lucrurile. Timp de o săptămână, concentrați-vă în exclusivitate asupra punctelor forte și a tuturor reușitelor dvs. De exemplu seara, înainte să vă fure somnul. Lauda de sine are un rol benefic.
* Intrați în acțiune
După o selecție atentă, preluați sarcini care vi se potrivesc și pentru care puteți primi aprecieri. De pildă, interveniți pentru angajarea unei educatoare în plus la grădinița unde merge copilul dvs. Luați inițiativa unui proiect ambițios la birou. Antrenați-vă pentru participarea la o competiție sportivă.
* Cereți recunoașterea meritată
Dacă nu primiți niciodată un cuvânt de laudă de la șef, îl puteți ruga să vă spună deschis părerea despre munca dvs. Veți afla ce anume ați făcut bine (preferabil, cu amănunte concrete), iar aceasta vă va fi de folos și în viitor, pentru o autoevaluare mai corectă. În treacăt fie spus, metoda e aplicabilă și în relația de cuplu.
* Reexaminați-vă implicarea
Dvs. dați mereu totul și primiți în schimb prea puțin? În acest caz, ar trebui să vă reexaminați implicarea, cu toată obiectivitatea de care sunteți capabil. Poate că va fi de ajuns să dați mai puțin.
Matei Manole, sociolog
„Lauda nu-și atinge scopul dacă se transformă în vorbă goală”
– Multor oameni le vine greu să scoată o vorbă bună. De ce?
– În principiu, să transmiți un mesaj pozitiv creează un sentiment de plăcere. Însă mai este ceva de învățat: cum să-ți manifești reacția pozitivă, astfel încât ea să fie percepută tot pozitiv și de către destinatar. Omul să fie într-adevăr convins că vorbești serios. Întotdeauna e bine să te referi la evenimente concrete, la sarcini duse bine la bun sfârșit. Sigur, nici dacă îi spui unui angajat: „Faci o treabă nemaipomenită!”, nu greșești cu nimic, dar o laudă asociată cu ceva absolut concret are mult mai multă greutate. Dar lauda nu-și atinge scopul dacă se degradează, transformându-se într-o vorbă goală, fără valoare, dacă respectivul cadru de conducere gândește cam așa: „Ia să vedem, de o săptămână n-am lăudat pe nimeni, acum ar trebui să spun iarăși ceva drăguț”. În principiu, e bine ca laudele să devină o practică. Un dram de prețuire și apreciere în plus ne face să ne simțim mai bine. Și nu doar la birou, ci și acasă: spune-i soției că gătește dumnezeiește, și se va transforma în șef-bucătar, chiar și când face o mămăligă.
– Ce tip de laudă este cel mai greu de rostit?
– Ni se întâmplă câteodată ca un apropiat să facă un anumit lucru mult mai bine ca noi. Atunci, chiar dacă nu ne e la îndemână, trebuie să ne învingem orgoliul și să-i spunem: „Jos pălăria, am toată admirația pentru felul cum ai acționat”. O laudă adevărată și sinceră se ține minte toată viața.
Dina Bran