
Un praf de sare, puțin piper și… un Boeing 747: acestea sunt ingredientele cele mai potrivite pentru un suc de roșii deosebit de savuros. Că sucul de roșii este mai gustos la o înălțime de 10.000 de metri decât la sol este un fapt cunoscut, nu numai de însoțitorii de zbor, dar și confirmat științific. Presiunea scăzută din avion accentuează aromele fructate și senzațiile gustative dulci și răcoritoare, făcând sucul de roșii, în mod normal destul de apos, să aibă un gust aromat și proaspăt, copt în soare, așa cum ar trebui să fie.
Pentru ca gustul roșiilor să fie perfect, anotimpul este crucial. Roșiile adoră căldura. De aceea, nu numai că au cel mai bun gust vara, dar și varietatea lor este acum la maximum. Se estimează că există peste 10.000 de soiuri diferite de roșii la nivel global.
Patria roșiilor se află în America Centrală și de Sud. Conchistadorii spanioli au descoperit tomatele aztecilor în secolul al 16-lea și le-au adus în Europa. Aici, în special italienii le-au primit cu brațele deschise. Cea mai veche rețetă napolitană pentru „sos de roșii după modelul spaniol” datează din anul 1692.
La noi, în România, roșia a devenit populară abia la începutul secolului al 20-lea. Astăzi, delicioasa roșie, parte a familiei Solanaceae, este indispensabilă în bucătărie.
Beneficii pentru sănătate

Roșiile sunt compuse din 94% apă și au doar 17 kilocalorii la 100 de grame. De asemenea, conțin vitamina C, potasiu și fibre. Se adaugă carotinoidele, beta-carotenul și licopenul. Studiile indică faptul că licopenul protejează celulele corpului și poate reduce riscul de accident vascular cerebral. Poate, de asemenea, să diminueze riscul pentru anumite tipuri de cancer. S-a dovedit că licopenul este mai bine absorbit din roșii gătite și procesate decât din cele crude. Cu cât culoarea este mai intensă, cu atât mai bine.
* Campioane – tomatele
Roșiile sunt legumele de vară preferate ale românilor și constituie peste un sfert din consumul total de legume. Consumul anual pe cap de locuitor este de aproximativ 30 de kilograme.
* Sezon permanent
Vara, majoritatea roșiilor pe care le cumpărăm sunt autohtone. Iarna, provin din import. La noi, roșiile din solarii le întrec (din păcate) pe cele cultivate în grădină.
* Nu în frigider!
Roșiile proaspete sunt sensibile la frig. Ele nu trebuie păstrate în frigider, ci la temperatura camerei, într-un loc întunecat.
* Relații cu vecinii de coș
Roșiile coapte emit etilen, un gaz care face ca fructele din apropierea lor să se strice mai repede. Acest efect poate fi însă utilizat, de exemplu, pentru a accelera coacerea fructelor tari de kiwi.
* Sănătoase până la „măduva” oaselor
Licopenul, substanța deosebit de valoroasă conținută de roșii, este stabilă la căldură și rămâne intactă și în timpul procesării. Din acest motiv, roșiile, fie sub formă de sos, suc, pastă sau supă, sunt la fel de sănătoase ca cele crude.
* Superconcentrate
Prin preparare, un borcan de 200 de grame de pastă de roșii conține aproximativ 1,5 kilograme de roșii proaspete. Concentrarea intensifică nu doar aromele, ci și substanțele nutritive și active.
* Potențiator de aromă – zahărul
La preparatele cu roșii, puteți adăuga fără grijă un varf de linguriță de zahăr. Astfel puteți accentua aroma specifică a roșiei și atenuați puțin gustul acid.
Marmeladă de roșii
– Dimineața –

Ingrediente (pentru 6 borcane): 1200 g roșii, 500 g zahăr gelifiant (2:1), 2 linguri suc de lămâie, 2 lingurițe ghimbir, sare.
* Spălați roșiile și tăiați-le în cruce pe coajă, apoi scufundați-le pentru scurt timp într-o oală cu apă clocotită. Scoateți-le, decojiți-le. * Tăiați roșiile în două, îndepărtați cotorul (dacă există) și tăiați pulpa în bucăți mari. Puneți roșiile într-o oală mare și amestecați-le cu zahărul gelifiant, sucul de lămâie și ghimbirul. Lăsați să stea aproximativ 30 de minute. * Fierbeți compoziția de roșii amestecând mereu și lăsați să clocotească timp de 6-7 minute. Umpleți imediat borcanele sterile de aproximativ 250 ml cu marmelada fierbinte, până la gură. Închideți și lăsați să se răcească. Păstrați marmelada de roșii la frigider.
Ghiveci de roșii la tavă
– Prânz –
Ingrediente (pentru 4 porții): 2 ardei roșii, 1 ceapă, 2 căței de usturoi, 3 linguri ulei de măsline, 2 linguri pastă de tomate, 2 lingurițe pudră de chimen, 1 lingură pudră de paprika, 1/2 linguriță fulgi de chili, 1 lingură zahăr, sare, piper, 1 kg roșii (în conservă), 8 ouă, 2 fire de pătrunjel.
Mod de preparare: * Încălziți cuptorul la 180 °C. Curățați ardeii și tăiați-i în cubulețe. Curățați ceapa și usturoiul și tocați-le. Încălziți uleiul de măsline într-o tigaie. Căliți ceapa, usturoiul și ardeii, timp de aproximativ 5 minute. Adăugați pasta de tomate, condimentele și zahărul, apoi sărați și piperați. * Puneți roșiile cu amestecul de legume într-o tavă (aproximativ 25 x 35 cm), și lăsați-le în cuptor, timp de 20 de minute. * Scoateți tava și faceți opt gropițe în preparatul rezultat, cu o lingură. Spargeți ouăle și puneți-le în gropițe. Acoperiți ghiveciul cu folie de aluminiu și coaceți-l încă 20 de minute, până când ouăle sunt închegate. Presărați deasupra pătrunjel.
Roșii umplute cu mozzarella sau burrata
– Cină –
Ingrediente (pentru 4 porții): 8 roșii, 1 cățel de usturoi, 2 cuișoare, 2 fire de rozmarin, 750 ml supă de legume (apă fiartă cu Vegeta), sare, piper, 200 g mozzarella (burrata), 1 lingură ulei de măsline, 1 lingură codițe de ceapă verde, 1/4 linguriță boabe de piper, 1/4 linguriță ardei iute tocat.
Mod de preparare: * Tăiați pielița roșiilor în cruce, turnați apă clocotită peste ele, lăsați-le să se răcească, clătiți-le cu apă rece si apoi decojiți-le. * Curățați usturoiul și tocați-l. Cuișoarele, rozmarinul și apa făcută cu Vegeta puneți-le pe foc într-o oală. Adăugați sare si piper după gust. Puneți și roșiile decojite, luați vasul imediat de pe foc și lăsați să stea timp de 6-7 minute. * Scoateți roșiile din supă și lăsați-le să se scurgă. Tăiați mozzarella (burrata) în bucăți mici, amestecați-le cu uleiul de măsline, sare și piper. Tăiați partea de sus a roșiilor și goliți-le. Umpleți-le cu brânză, garnisiți-le cu ceapă verde, boabe de piper și ardei iute.