– Apa, element clasic al lumii fizice, alături de foc, pământ și aer (anticii le ziceau stihii) este prezentă atât la suprafață, cât și în subteran. Da, există râuri și lacuri captive sub straturi geologice, cufundate în beznă, fără maluri cu ierburi și sălcii. Aceste ape, care le includ și pe cele termale, reprezintă o bogăție în sine, ca aurul, ca petrolul și gazele. Mai nou, fermierii români au pus ochii pe aceste rezerve de apă subterană, pentru irigații –
De la nuiaua de alun la foraj
Sursele de apă potabilă în satele și chiar în orașele românești au fost, până în sec. XX, fântânile, care erau, de obicei, publice, adică toată lumea avea acces la ele. Înainte de săparea puțului, a gropii aceleia rotunde și adânci, căptușită cu bolovani de râu, un ins priceput căuta locul care ar fi ascuns „vâna de apă”. Unii dintre acești meseriași utilizau o nuia de alun, magneți și sârme, cum aflu că ar fi procedat un Dumitru Damșe, din satul bihorean Crâncești (crișana.ro ). Alteori, se întâmpla însă ca munca să fie zadarnică: săpau adânc în stratul de pământ și „cuibul de apă” tot nu-l găseau. O luau de la capăt, în alt loc. În prezent, tehnica de identificare a apelor subterane, a acviferelor, cum le spun geologii, este mult mai eficientă. Există echipamente de forare a puțurilor, accesul la apa din adâncuri este mult mai ușor. Dacă intri în aproape orice gospodărie din satele Bărăganului, găsești fântâni cu pompe electrice. Accesul la stratul de apă potabilă din subteran nu mai este unul colectiv, așa cum era odinioară, la fântânile satului. Este un acces individual, pe cheltuială proprie, pentru uz propriu. Progresul tehnic a favorizat astfel exploatarea masivă a apelor subterane, care zăceau acolo de milioane de ani, nederanjate. Numai în zona București – Ilfov au fost făcute mii de foraje. Capitala este străbătută în pământ de două mari acvifere suprapuse, denumite după materia geologică a straturilor care le țin captive: Pietrișurile de Colentina și Nisipurile de Mostiștea. Aceste pânze freatice se află la zeci de metri adâncime și au o curgere lentă, spre sud. Sunt râurile din adâncurile Bucureștiului. Sunt surse de apă potabilă. Astfel de rezervoare se află în toată Câmpia Bărăganului. Sunt primării care aprovizionează localitățile din subordine cu apă extrasă din adâncuri. Presiunea umană pe aceste rezerve este foarte mare, mai ales în verile secetoase, când legumicultorii folosesc apa pentru a uda roșiile și castraveții. Scoatarea apei la lumină pentru a fi utilizată în scop gospodăresc și industrial presupune, din păcate, riscuri de poluare, de contaminare a acesteia.
Corp de apă dulce
Stau și scriu acest articol într-un bar din Piața Romană din București. Aerul de afară s-a încins de la caniculă. Aici, înăuntru, e aer condiționat, răcoros. Îmi e însă sete și cer o sticlă cu apă plată. Apa îmbuteliată nu provine dintr-un lac sau dintr-un râu. Este scoasă din adâncuri, dintr-un acvifer din România. De fapt, trebuie să recunoaștem: cei mai mulți dintre noi nu mai bem apă de la fântână, nici apă de la robinet, chiar dacă avem filtre eficiente. Punem în pahar, în fiecare zi, apă extrasă din pământ, apă subterană. Să nu mai vorbim de apa minerală. E de ajuns să ne amintim de acest fapt, ca să înțelegem importanța apelor subterane pentru viața noastră cotidiană. Importanța vitală a acestor ape este subliniată în documente emise de cele mai înalte foruri europene. Cu un an înainte de aderarea României la Uniunea Europeană, în 2006, autoritățile de la Bruxelles au emis o Directivă dedicată apelor subterane, document prin care este recunoscut că acestea „reprezintă corpul de apă dulce cel mai sensibil și mai important din Uniunea Europeană și, în special, principala sursă a rețelei publice de apă potabilă în numeroase regiuni”. Totodată, „apele subterane reprezintă o resursă naturală valoroasă și, prin urmare, ar trebui protejate împotriva deteriorării și a poluării chimice. Acest lucru este important în special pentru ecosistemele care depind de apele subterane, precum și pentru utilizarea apelor subterane în aprovizionarea cu apă destinată consumului uman”. După doi ani de la aderarea la Uniunea Europeană, Guvernul României a adoptat un Plan naţional de protecţie a apelor subterane împotriva poluării şi deteriorării, asumându-și, în acest fel, să aibă grijă de această bogăție ascunsă în subsolul țării. Apele subterane pot fi poluate din exterior, de la suprafață, în profunzimea unde se află situate: sunt sute de localități în România ale căror fântâni au apă contaminată cu nitriți și nitrați, din cauza activității agricole! Aceste ape sunt însă poluate și prin extragerea lor din adâncuri, de aceea, forurile europene cer mare grijă din partea guvernelor din statele membre, să urmărească activitățile prin care apele subterane sunt exploatate și introduse în circuitul economic.
Un cadou pentru marii fermieri
Refacerea sau extinderea greoaie a Sistemului Național de Irigații, deși au fost alocați bani mulți de la Uniunea Europeană și de la bugetul de stat, îi lasă pe unii fermieri fără apă pentru irigații, în verile cele mai secetoase. Agricultorii se uită lung pe canalul gol, sub cerul care arde ca o pară de foc, în timp ce plantele se usucă și mor. Unii dintre ei au luat taurul de coarne și au forat pe cheltuiala lor puțuri pentru extragerea apei subterane, pentru a o distribui în culturile agricole. Unele investiții sunt făcute așa, mai la limita legii, altele sunt de-a dreptul ilegale, însă sunt și proiecte legale, aprobate de Administrația Națională „Apele Române”. Citesc în presa agricolă un articol despre un fermier din județul Ialomița care a cheltuit 30.000 de euro ca să înființeze o instalație proprie de irigare, folosind apa din pânza freatică. În prealabil, omul ar fi obținut aprobarea instituției de resort și plătește acesteia o redevență. Au, totuși, voie fermierii să folosească pentru irigații apa din pânza freatică? Haideți să urmărim un pic traseul legislativ. În legea 107/1996 stă scris, la art. 9: „Apele de suprafaţă sau subterane pot fi folosite liber, cu respectarea normelor sanitare şi de protecţie a calităţii apelor, pentru băut, adăpat, udat, spălat, îmbăiat şi alte trebuinţe gospodăreşti, dacă pentru aceasta nu se folosesc instalaţii sau se folosesc instalaţii de capacitate mică, de până la 0,2 litri/secundă, destinate exclusiv satisfacerii necesităţilor gospodăriei proprii”. Cu un debit de 0,2 litri/secundă, un mare fermier nu face nimic, decât un duș! Dar, imediat mai jos, la art. 10: „Apele subterane, corespunzătoare calitativ, sunt destinate în primul rând pentru alimentarea cu apă a populaţiei şi animalelor, precum şi pentru asigurarea igienei şi sănătăţii populaţiei. Aceste ape pot fi utilizate şi în alte scopuri numai în baza autorizaţiei de gospodărire a apelor”. Legea 107/1996 a fost modificată pe parcurs, iar în iulie 2020, a fost modificată de Parlamentul României, pentru ca apa din subteran să fie folosită și pentru irigații: „Utilizarea în scop de irigații a apelor subterane este permisă numai în zonele unde nu există ape de suprafață și numai din primul strat acvifer cu potențial hidrogeologic (stratul freatic), pe baza studiilor hidrogeologice întocmite sau expertizate de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor”. Prin urmare, începând cu anul 2020, fermierii români au bază legală pentru a ataca acviferele de adâncime mică. Dar cine verifică, de fapt, până unde ajunge forajul? Dacă este folosită pentru irigații și apa din straturile profunde, apă neatinsă de nitriții și nitrații eliberați în natură chiar prin activitatea agricolă? Legea din 2020 a fost un cadou făcut marilor fermieri, care nu vor mai depinde de Sistemul Național pentru Irigații: scot apa de sub picioarele lor! Vom vedea mai târziu care vor fi consecințele.