
– Din cele mai vechi timpuri, din epoca lui Decebal și până în zilele noastre, legende fabuloase însoțesc istoria Abrudului. Povestea aurului curge prin ele ca un șarpe de foc –
Bruda, aurarul lui Decebal

Se spune că prin anul 80 după Hristos, Cotylus Bruda, un bijutier ce se trăgea din zona Pontului Euxin, ia în stăpânire aluviunile aurifere din Munții Apuseni, aflate pe Valea Roșiei și pe Valea Abruzelului. Primise dreptul de exploatare chiar de la regele de atunci al Daciei, și când Decebal preia tronul de la unchiul său, Duras, Bruda îi devine apropiat. Și cum aurul se găsea din belșug în Munții Apuseni, Bruda strânge o avere fabuloasă și își ridică un palat la Abrudiom, orașul din apropierea minelor de aur. Bijutier de primă clasă, Bruda îi e indispensabil lui Decebal, căruia îi furnizează aur pentru kosoni și brățări. Dar Bruda nu se dă în lături nici când bunul său prieten, regele dacilor, e la greu. Îl sprijină pe Decebal în cele două războaie daco-romane, oferindu-i cantități importante de aur. După victoria romanilor, Bruda e alungat din fastuosul său palat și ajunge într-un bordei din mahalaua sclavilor, de pe Șerbina. Acceptă cu greu statutul de sclav, mai mult cu speranța că dacii liberi își vor recâștiga teritoriile pierdute și îl vor elibera. Dar după un an de sclavie în mină, Bruda își pierde nădejdea și se sinucide în anul 107, aruncându-se într-o prăpastie, de pe Cârnicul Mic.
Háni, iubita care i-a salvat viața lui Avram Iancu

La granița dintre legendă și fapt istoric, una dintre cele mai frumoase povești de dragoste din Apuseni are ca fundal târgul Abrudului. Iar personajul principal al poveștii e nimeni altul decât Crăișorul Munților, Avram Iancu. În vremea Revoluției de la 1848, tânărul luptător se iubea, zice-se, cu Háni Farkas, o frumoasă unguroaică din Abrud. „Tatăl ei era advocatul ungur din Abrud, Toma Farkas de Alkosály, credincios al bisericii unitare, iar mamă-sa, Ioana Boer, romano-catolică, era româncă de origine, nepoata lui Ciura din Abrud. Johanna era o frumuseţe vestită în întreg ţinutul Munţilor Apuseni, astfel încât numele ei era pe buzele tuturor candidaţilor de însurătoare”, scrie istoricul transilvănean Ioan Lupaş. Potrivit unei mărturii orale, Háni e cea care îl salvează de la moarte pe Avram Iancu. În mai, 1849, profitând de un armistițiu convenit între trupele române și cele maghiare, care negociau pacea, maiorul Emeric Hatvani a intrat în Abrud, însoţit de 1.400 de soldaţi şi trei tunuri, pentru a-l surprinde pe Iancu, care se afla chiar în casa avocatului Tamás Farkas. Aflând că trupele maghiare se apropie de oraş, Háni îl înştiinţează pe Iancu și îl îndeamnă să plece, conducându-l prin grădina din spatele casei. Iancu apucă astfel să fugă, în timp ce prefecţii Buteanu şi Dobra, rămași în Abrud, sunt uciși. „Precum a mărturisit mai târziu însuşi Iancu unui bun prieten al său, Nicolae Henţiu, după ce a intrat Hatvani în Abrud, Johanna l-ar fi vestit numaidecât, rugându-l să plece fără întârziere să-şi salveze viaţa; el a ieşit prin grădină, a încălecat pe calul său de coloarea porumbului şi a plecat spre tabăra de la Câmpeni”, scrie istoricul Ioan Lupaş.
Legenda roții de foc

„O fost lunea şi era zâua târgului la Abrud. Roşienii şi cei din comunele din jur veneau să-şi târguiască cele de trebuință. Şi era vestit Abrudu’, cu ţiganii lui băndalăşi (lăutari n.n.). Ăi de aveau bani, o lungeau o zȋ-două. Şi mai era ȋn Abrud proaspătă (carne friptă) cum n-ai mâncat nicăiri, aşa cum Bradu să făleşte cu virşli de capră, aşa se făleşte Abrudu cu proaspătă de porc. După o zi de târg şi umblare, se ȋntorcea de la Abrud băieşul Ţura Ioşka peste deal. Şi-o cumpărat și el proaspătă, da n-o avut vreme s-o mânce şi s-o gândit că hodineşte lângă vreo fântână şi-o mâncă, să aibă haznă de ea. Când o vinit vremea de hodină, şi-o desfăcut Ţura merindea. Proaspăta era caldă, ȋncă, ȋntre dărabele de pită albă. O mai scos câteva pipărci (ardei gras), porodici (roșii) şi-o început a mânca omul, flămând de atâta drum. S-o nimerit că trecea un om pe-acolo şi dete noroc şi-l ȋntrebă ceva.
– Da stai o ţâră jos, ȋl pofti Ţura Ioşka.
– Nu pot, că-s grăbit, nici n-am mâncat astăzi.
Ţura Ioska dacă o auzit că omul n-o mâncat, cu forţa l-o făcut să steie şi-o ȋmpărţit pita şi proaspăta.
– Noa, ȋntâi mâncă şi apoi om vorbi. Pe rânza goală, numa la dracu ȋi mere mintea.
Printre altele, omul străin ȋl ȋntrebă cum băieşte. Ăsta-i tâlhar, s-o gândit Ţura, ştie c-am schimbat ceva aur şi m-o urmărit! Ȋn jur nu era urmă de om, numa deal şi pădure. Ţura Ioşka o sâmţit că-l trec sudori reci. Omul de lângă el mânca liniştit, i-o mulţumit frumos:
– De mult n-am mai gustat proaspătă, fire-ai sănătos să fii! Ţura se mai linişti la vorbele omului, omenoase. Omul mai vorbea ce vorbea şi iară o dădea către băişag. Ţura ȋşi luă inima ȋn dinţi şi-l ȋntrebă:
– Unde vrei să ajungi dumneata de mă tot descoşi? Am schimbat trei cucuruzi, ȋţi trăbă banii mei?
– Doamne feri, după ce m-ai săturat, să lăcomesc la banii dumitale? Te-am ȋntrebat de băiat auru’ că vreau să te ajut.
– Dumneata, care n-ai ce mânca, să mă ajuţi, ni, mă, râse Ţura.
– Dacă meri la noapte pe baie, te iei după o roată de foc, da să fii singur!Atâta i-o spus şi n-a mai rămas nici urmă de el. Numa o roată de foc se rostogolea pe deal. „Vâlva!”, s-o gândit Ţura, ca trăznit. Cum o venit noaptea, s-o dus pe baie (mina) aşa cum i-o spus omul străin. N-o intrat bine şi-o roată de foc tăt ȋnaintea lui. O dat de aur mult, de s-o pus bine pe tătă viaţa. După aia, n-o mai mărs pe baie, că s-o băgat pădurar la Vârşi. Povestea o spus-o el cu gura lui, la cine-o vrut să-l asculte.”
(„Legende Populare Minerești”, coord. Ana Șoit)
Vâlva Băii

O altă legendă foarte cunoscută în zona Abrudului este cea a Vâlvei Băii. Bătrânii care au lucrat în minele de aur din Apuseni povestesc și acum despre o făptură care le apare în cale celor mai norocoşi dintre ei şi care le călăuzeşte drumul în adâncurile pământului, spre filoanele de aur mult-râvnite. Alteori, vâlva prezice întâmplări din viitor ori le atrage atenţia băieșilor că urmează accidente. Minerii cred că fiece mină de aur îşi are vâlva sa, iar atunci când nu mai dau de aur într-o baie, e semn că vâlva a plecat de acolo. Înfăţişările vâlvei sunt numeroase: fată frumoasă, moşneag, soldat, copil mic, babă, cântat de cocoş, pitic, bătaie de orologiu sau de clopot. Minerul îndrumat de vâlvă dă imediat peste aur, dar vâlva pretinde păstrarea cu stricteţe a secretului. Sunt și poveşti cu vâlve, fete sau neveste, care îi atrag cu farmecele lor pe minerii tineri. Când asemenea legături se întâmplă, totul trebuie ţinut sub pecetea tainei, altfel tânărul va plăti cu viaţa.