Regizorul de teatru Radu Dinulescu „recidivează ” și ca prozator. Are deja gata un al treilea roman pregătit să-și ia zborul spre cititori: „Confreria Tropicana”. Axată în mare parte pe biografia autorului, cartea are în prim-plan un adolescent din România comunistă.
Duminica hoțului neprins
– În toamna asta va ajunge în librării noul tău roman „Confreria Tropicana”. Ce-l recomandă în mod special pentru a fi citit?

– „Eroul” cărții e cincinalul 1971-1975, o perioadă pe care ne-am dori-o uitată, dar care seamănă mult cu ceea ce se întâmplă azi, după 50 de ani! În redactarea mea am amestecat epocile, am început poveștile în anii ’70 și le-am împletit cu întâmplări despre care am aflat în urma întâlnirilor mele cu o parte din prietenii anilor de atunci, deveniți protagoniști. Este vorba despre o generație care a trăit în întuneric, dar care a avut puterea de a nu se încrede în forța năucitoare a propagandei comuniste și de a-și lua destinul în propriile mâini, bazându-se pe intuiție. Natura nu este perfectă! De la scoarța copacului, interiorul oului și până la creierul uman, totul colcăie de greșeli, de anomalii, de cancere și de bube. Una dintre aceste anomalii a fost și punerea în practică a ideilor marxiste și adularea unor „chipuri de lut”, precum Stalin, Lenin, Hitler, Mao… și alții ca ei, până în zilele noastre.
– Cum arăta un adolescent confruntat cu epoca comunistă? Se poate face un portret colectiv?
– De fapt, nu prea știam atunci că „trăim”. Un banc la modă spunea că problema fundamentală a filozofiei chineze este „dacă există viață înainte de moarte”. Noi nu aveam termen de comparație pentru propria existență decât în imaginile care treceau cu greu de cortina de fier, de cenzură, de bruiajele de tot felul și care ne făceau să ne împotrivim, uneori vocal, alteori mut, la tot ceea ce reprezenta oglinda falsă a propagandei de tip comunist. Dar omul era același cu cel de azi și în niciun caz „ideal”… Fac afirmația asta în cunoștință de cauză, am trecut prin destule situații, am asistat la multe nelegiuiri și am stat de multe ori la masa celor ce luau decizii după mintea și cultura lor. Și, deși sunt adeseori sarcastic, cinic și nemilos cu semenii mei… îi privesc cu dragoste și condescendență, pentru că alții mai buni nu au fost să fie… De fapt, conștient sau inconștient, oamenii se conduceau atunci, ca și azi, după instincte… Își satisfăceau necesitățile de cele mai multe ori, punându-se în pericol.
– Ce însemna, pentru generația despre care vorbești, libertatea?
– Libertatea, în fapt, era o zonă complet paralelă cu doctrina zilei, cu modul în care Partidul Comunist voia să ne conducă spre un țel cu care nu se putea identifica nimeni. Dacă am analiza acum ce se întâmplă în Coreea de Nord sau în China, am avea o imagine concretă despre limanul spre care ne îndreptam și noi cu pași siguri. Libertatea însemna sexul, o țigară bună și accesul, pe sub tarabă, la o cultură de tip occidental, pe care, din păcate, nu o îngurgitam decât parțial. Aveam toți impresia că suntem urmăriți, pentru că toți aveam mica sau marea noastră „pată”, nevinovatele noastre sărituri peste ax, care te făceau să te simți în permanență cu musca pe căciulă. Și atunci, libertatea devenea duminica hoțului neprins!
– Galațiul copilăriei și adolescenței tale era un oraș muncitoresc. Și totuși, tu ai devenit artist de mic. Ce ofertă culturală exista în anii ’70?
– Galațiul nu oferea nimic… Ne luam fiecare de unde puteam dramul de cultură, de libertate spirituală, de curaj de a comenta, mai tot timpul în șoaptă, mișcările mașinăriei comuniste împotmolite în noroi. Cei 50 de ani de comunism nu au fost decât o bubă imensă, care strângea puroi, și artiștii erau printre puținii care reușeau, cel mai des ascunși în spatele metaforelor sau șopârlelor, să se exprime, să critice. Dar nu celor care mai lătrau sau mârâiau pe la colțuri le mergea bine, ci tot celor care-și vindeau sufletul diavolului roșu și concepeau versuri înălțătoare, ode și spectacole cu mii de steaguri și lozinci. Dar puțini dintre cei ce purtau cartonașele colorate cu care se desenau chipurile conducătorilor țării, se gândeau la ce înfățișa trupul lor. Fiecare avea în cap lumea lui, un univers concret, care nu apărea nicăieri… Apare însă azi, într-o multitudine de povești și filme, care pun la locul cuvenit istoria acelor vremuri. Dar îi mai pasă cuiva? Lucrurile continuă să evolueze în același sens, oamenii continuă și azi să acționeze, din instinct, într-un context vag modificat! Și eu sunt unul dintre acei povestitori care s-au împotrivit în gând comunismului, ca să am ce striga acum… în van!
„Tata făcea teatru și mama vin!”
– Cum ai ajuns să joci teatru?

– Jucam, oricum, teatru toți… acasă, la școală, în orice loc, prin talentul de a disimula, de a ne preface că acceptăm. Dar eu aveam și privilegiul de a juca teatru adevărat, pe scena Teatrului de Stat, pentru că m-am născut într-o familie care se compunea dintr-un artist și un inginer. Tata făcea teatru și mama, vin! Ce combinație colorată! Am mers de-a bușilea, pe scena Teatrului de Stat din Brăila și, mai apoi, prin viață. În rarele momente când stăteam în picioare… mergeam, de fapt, pe marginea prăpastiei. De fapt, mie nu mi-a plăcut niciodată să fiu actor, pentru că trebuia să-i joc pe alții, să încarnez destine străine mie. Mai mult mi-ar fi plăcut să mă pot juca pe mine, cel neliniștit și răzvrătit, să mă arăt așa cum sunt și să fac ce simt. Exista însă pericolul să trec drept un „element dușmănos”, sintagmă foarte la modă pe atunci! Am ales deci să fac regie, pentru că astfel puteam să arăt modul meu de a privi lumea și să fac demonstrația incomodă, că există și alte spații!
– Literatura este, totuși, cel mai ofertant dintre ele. Ce te-a determinat să scrii despre Galațiul adolescenței tale?
– Eu scriu despre lucruri care dor. Despre marile contradicții ale vieții, implementate pe „personaje” care cumulează mai multe destine și devin arhetipale, completând tabloul unei societăți descrise de propaganda vremii drept „luminoasă și glorioasă”, dar care, în fapt, mergea cu capul în zid. Și Galațiul era orașul cosmopolit în care, datorită Combinatului Siderurgic, s-au învălmășit toate contradicțiile posibile. Dar eu văd și comentez totul cu umor, căci este cel mai românește să faci haz de necaz. Și se râde mult la lectura rândurilor mele, pentru că, fundamental, eu iubesc omul, cu toate defectele și neîmplinirile lui existențiale, cu locurile lui comune și cu stângăcia de a-și citi propriul destin și sunt gata să-i mai dau o șansă… Și, până la urmă, romanele mele, chiar dacă au punctul de pornire la Galați, ca un fel de piatră fundamentală a universului meu, acoperă o arie geografică foarte vastă. Acum câteva zile am început continuarea le cele două romane, ocazie cu care mă voi muta cu trama principală, precum în studenție cu casa, la București. Dar va fi numai „le port d’attache”, pentru o corabie care se va zbate în furtunile lumii…
„Toți murim înainte de a ni se sfârși zilele”
– Crezi că poveștile tale sunt reprezentative pentru acele vremuri?

– Sigur că da. Eu am reușit să acopăr, cu fiecare poveste, fenomene generale, cazuri reprezentative pentru gândirea unei mari părți a tinerilor din acele timpuri și care, în mod ciclic, se repetă aproape identic până azi. Cărțile mele nu fac altceva decât să amestece trecutul cu prezentul, ajungând în permanență la constatarea că omul nu se schimbă, și numai contextul îl deturnează, uneori, de la destinul tragic de a deveni cel mai neînsemnat nimic în angrenajul vieții. Excepțiile sunt extrem de puține și destinul lor este, până la urmă, la fel de tragic. Pentru că toți murim înainte de a ni se sfârși zilele, iar dincolo de orizont nu mai este niciun orizont. Singura fericire se află în speranța că poate Dumnezeu ne va băga în seamă. Dar, din nefericire, descoperim că nu toți avem același Dumnezeu, iar marea majoritate nu are niciunul! Personajul meu, care poartă numele meu și amprenta viselor și fantasmelor mele, crede în destin, în alte lumi, se interesează de fizica cuantică și nu se teme de moarte. În parte, corespunde cu cel care sunt eu azi, dar nu am fost dintotdeauna astfel… Literatura îmi dă putința de a-mi modifica trecutul, de a sublima tot ce ține de relația mea cu timpuri trecute, cu sentimente și trăiri trecute, care se oglindesc în timp precum umbra singuraticului castel, care doarme de veacuri în fundul apei clare.
– Personajele tale ți-au citit cartea? Mă refer la colegii și prietenii pomeniți în roman. Și dacă da, cum au reacționat?
– Da, a trebuit să arăt manuscrisele unei bune părți din cei despre care am scris. Dar nu pot să devoalez acest aspect, pentru că multe din reacțiile lor sunt și ele cuprinse în paginile mele. Prefer să fie o surpriză pentru cel care mă va citi. Ultima mea carte este ca un zmeu celular, care era cât pe ce să mă smulgă de la suprafața pământului, ducându-mă către cer… dar am dat drumul la sfoară și am căzut în apa rece a Dunării. La prima vedere, lucrurile par sofisticate, dar cei care mi-au citit romanele până acum nu le-au lăsat din mână, le-au parcurs pe nerăsuflate, s-au trezit emoționați până la lacrimi, de momente scrise cu mult adevăr și sinceritate. Este ce mi s-a spus… Mă laud cu ceea ce au relatat cititorii mei. Și pot să spun că nimic nu poate mulțumi mai mult un autor care este, din pornire, foarte critic cu epoca sa.
– Cum scrii, ce tabieturi ai legate de redactarea unui roman?
– Pot să-ți spun că scriu cu mare plăcere, aproape pe nerăsuflate. Îmi iau perioade lungi în care mă eliberez de tot, și scriu câte 10 sau 12 ore pe zi. Multe lucruri mă bântuie noaptea, uneori visuri premonitorii mă inspiră, scene întregi îmi sunt construite în minte și abia aștept să găsesc timp să le aștern pe ecranul laptopului. Nu sunt niciodată în lipsă de idei sau inspirație… timpul îmi lipsește! Și îl parafrazez pe Matei Vișniec, care afirma aproape cu deznădejde că dacă ar putea, ar cumpăra timp!