Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]
Trebuie știut că mastodinia este o afecțiune frecventă, întâlnită la femeile de vârstă reproductivă, dar și în cazul celor aflate în pre- și postmenopauză. Ea subsumează orice durere, sensibilitate sau disconfort la nivelul sânului sau în zona axilară. Asociată frecvent cu modificările fibrochistice ale sânului sau cu ectazia ductală, mastodinia este, cel mai probabil, rezultatul unei anomalii de dinamică hormonală, o afecțiune chinuitoare, care se poate întinde pe o perioadă lungă de timp. Terapia alopată utilizează pentru mastodinie în principal danazolul, bromcriptina și tamoxifenul. Danazolul are efect terapeutic favorabil în 70% din cazurile de mastodinie ciclică, și 31%, în cele de mastodinie non-ciclică! Bromcriptina, deși poate determina efecte adverse, precum cefaleea, amețeala, este eficientă în cazurile de mastodinie, putând fi folosită când danazolul este contraindicat pentru femeile cu istoric de boală trombo-embolică. Tamoxifenul, în doze mici, determină un răspuns favorabil la femeile cu mastodinie severă. Efectele adverse sunt minore și de aceea este recomandat ca tratament farmacologic de prima linie. Antiinflamatoarele nesteroidiene topice (diclofenac gel) scad, la rândul lor, severitatea durerii mamare.
Abordarea neconvențională a mastodiniei se poate realiza prin remedii naturiste deosebit de eficiente în combaterea durerii, inflamației și restabilirea echilibrului hormonal care stă la baza mastalgiei.
* Mastodynom – preparat fitoterapeutic cu eficacitate similară medicamentelor de substituție hormonală. Se administrează 30 de picături, de două ori pe zi, dimineața și seara, cu puțin lichid (apă plată).
* Mameldin, cremă – produs recomandat în mastodinie și mastoză. Doza zilnică recomandată este de 3-4 g de cremă, aplicată prin masaj ușor pe suprafața sânului. Se mai pot utiliza remedii, precum Hormon Balance 45, Vitex care reduc inflamația. Extractul de muguri de Zmeur, Uleiul de germeni de Soia (isoflavonele din Soia au un impact important în inhibarea estrogenilor și reglarea valorilor hormonale) Alte remedii naturale pentru combaterea mastodiniei sunt: Kamaiany, Zinc+Seleniu+vitamina C, Dong Quai 565 mg, MSM 750 mg (antiinflamator), Indole-3-Supreme, Nattokinase Serrapeptase.
Pentru ultimele remedii recomandate sunt necesare lămuriri suplimentare. Așadar, ar fi bine să mă contactați telefonic! Să auzim numai de bine!
Farm. primar Ion Bobaru – Farmacia „Faltis”, Brăila, În slujba brăilenilor și nu numai, din 1897, Tel. 0239/61.59.31, 0749/04.26.61, e-mail: [email protected]
„Caut un remediu natural pentru adenomul de prostată al tatălui meu” (Răspuns pentru DANIELA P., F. AS nr. 1582)
După vârsta de 60 de ani, foarte mulţi bărbaţi au prostata mărită. Incidenţa creşte odată cu vârsta. Astfel că după 80 de ani, puţini sunt bărbaţii care nu au probleme cu prostata. Indiciul major care defineşte hiperplazia de prostată este dorinţa imperioasă de a urina de mai multe ori în timpul nopţii. Stabilirea diagnosticului este de competența medicului urolog, pe baza unei anamneze și a unor investigații biochimice Tușeul rectal este o examinare clasică de examinare a prostatei, la fel și testul rapid PSA (Antigenul Specific Prostatic), care confirmă, de asemenea, o prostată mărită. Unitatea de măsură a PSA-ului este ng/ml. Valorile normale ale PSA-ului variază cu vârsta bărbatului: < 40 ani ≤1,4 ng/ml; 50 ani ≤ 2.0 ng/ml; ≤ 60 ani ≤3.1 ng/ml; ≤70 ani ≤ 4.1 ng/ml; >70 ani ≤4.4 ng/ml. Testul PSA se repetă din 6 în 6 luni, pentru a putea stabili evoluția bolii.
Pentru diagnosticul diferențiat între adenomul de prostată și cancerul de prostată, se recomandă și determinarea Free PSA. Numai medicul urolog poate interpreta valorile PSA și FreePSA.
Ca terapie naturistă, în completarea medicației clasice recomandată de specialiști, în adenomul de prostată se pot folosi și următoarele plante medicinale: Ghimpe, Pufuliță, Urzică, Dovleac, Țelină, Plop-negru, Turmeric, sub diverse forme farmaceutice: infuzie, decoct, tinctură, vin terapeutic. Pentru hiperplazia benignă de prostată (adenom de prostată) se fac atât tratamente interne, cât și externe.
Tratamente interne
GHIMPE – Este o plantă medicinală de top în tratamentul bolilor prostatei. Se folosește partea aeriană a plantei.
Decoct: se bea câte o ceaşcă de ceai, de două ori pe zi.
Tinctură: se iau câte 30 de picături, de două ori pe zi, adăugate în puțină apă.
Vin: se bea o lingură vin, de două ori pe zi, după masă.
PUFULIȚĂ – Se utilizează întreaga plantă.
Decoct: se bea câte o ceaşcă de ceai, de două ori pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de două ori pe zi, adăugate în puțină apă.
Vin: se bea o lingură vin, de două ori pe zi, după masă.
URZICĂ – Se folosesc frunzele uscate ale plantei.
Infuzie: se beau câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcit după gust cu miere.
Tinctură: se iau câte 30 de picături, de trei ori pe zi.
Vin: se bea o lingură vin, de două ori pe zi.
Primăvara sunt indicate cure cu frunze proaspete de Urzică, sub formă de piureuri. Se bea și zeama rămasă după fierberea urzicilor, câte două cești pe zi.
DOVLEAC – Se folosesc seminţele crude, prăjite sau sub formă de decoct, precum și uleiul de dovleac extras la rece. Semințele decojite și uleiul de dovleac se găsesc în supermarket-uri.
Semințele – se consumă câte o linguriță, de două ori pe zi.
Decoct: se beau două cești de ceai pe zi.
Ulei: se iau două lingurițe de ulei pe zi.
ȚELINĂ – Se întrebuințează rădăcina uscată, din care se face tinctură sau vin.
Tinctură: se ia o jumătate de linguriță, de două ori pe zi.
Vin: Se beau câte două linguri de vin pe zi.
PLOP-NEGRU – Se folosesc mugurii, din care se prepară tinctură și vin.
Tinctură: se iau 30 de picături, de două ori pe zi.
Vin: Se beau câte 2 linguri de vin pe zi.
TURMERIC
Este un foarte cunoscut condiment în bucătăria țărilor asiatice. În medicina tradițională indiană (Ayurveda) rădăcina de Turmeric se folosește în bolile prostatei. Și pe piața farmaceutică românească au apărut suplimente cu extract standardizat din rădăcini de Turmeric. Farmacia Faltis deține un asemenea produs.
Notă:
– Acțiunea terapeutică a plantelor menționate este potențată dacă se folosesc în combinații.
– Farmacia Faltis prepară picături Stopaden, pentru hiperplazia benignă a prostatei, pe bază de Pufuliță, Ghimpe și Țelină.
– Având în vedere că, pentru prostata mărită, tratamentul este de foarte lungă durată, și pentru a evita monotonia, folosiți alternativ preparatele farmaceutice care se obțin din aceste plante: ceai (infuzie, decoct), tinctură, vin terapeutic.
– De asemenea, a nu se neglija terapia clasică medicamentoasă, pe care au prescris-o medicii.
Tratamente externe
Pentru tratamentul prostatei mărite se fac băi de șezut cu scoarță de Salcie, flori de Coada-șoricelului și conuri de Pin.
Mod de preparare: În 3 litri de apă se fierbe, timp de 5 minute, o cană de scoarță de Salcie, tăiată groscior. Se adaugă apoi 3 linguri de flori de Coada-șoricelului și 3 linguri de conuri de pin, mărunțite. Se lasă la infuzat timp de 15 minute, apoi se strecoară.
Nota farmacistului
– Toate recomandările mele nu substituie un control medical și nu înlocuiesc o terapie medicamentoasă recomandată de medicii curanți.
– Informații despre procesarea plantelor medicinale sau alte preparate produse în laboratorul propriu, pot fi găsite la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, email: [email protected].
Dr. LUCICA SIMA – Cabinetul de Medicină Complementară Imunyze, Bucureşti, tel.: 0722/85.12.77, 0314/21.09.23, e-mail: [email protected] www.imunyze.me
„Mi se înfundă nările și mă chinuie rău genunchii” (Răspuns pentru BOICEA G. – Iași, F. AS nr. 1582)
Afecțiunea respiratorie de care suferiţi este cel mai probabil întreţinută și de o infecţie bacteriană şi/sau fungică. În cadrul laboratorului nostru, am dezvoltat produse naturale din gama Imunyze, ce conţin Imunoglobulina Y, cu specificitate faţă de o paletă largă de agenţi patogeni. Recomandăm produsul Imunyze Healthcare 5 ml, aplicat per os (pe cale bucală) sau prin aerosoli. Produsul se caracterizează prin activitate antimicrobiană, antiinflamatoare, fiind de mare ajutor în prevenirea și combaterea infecțiilor, inclusiv a celor cu localizare respiratorie. În cazul durerilor date de gonartroză, cartilajul de la nivelul genunchiului se degradează progresiv, acesta devenind friabil (casant) şi rugos, iar spaţiul articular se micşorează progresiv. De asemenea, apar osteofitele marginale şi se reduce spaţiul articular. În această patologie, recomandăm produsul natural Imunyze Complete pulbere 300 g. Produsul se caracterizează prin activitatea antiinflamatoare. Produsele se pot administra în ambele afecțiuni, singura contraindicație fiind alergia la ou. Pentru a beneficia de un protocol terapeutic cu aceste produse, contactaţi medicul terapeut din cadrul Cabinetului de Medicină Complementară Imunyze şi prezentaţi istoricul leziunii şi rezultatele analizelor de laborator efectuate. Multă sănătate!
ELENA SPÂNU – specialist în medicină naturistă, nutriție, aparatură electromedicală și biorezonanță, cabinet ”Lacrima Naturii”, București, tel. 0744/87.01.94
„Nu reușesc să scap de constipație” (Răspuns pentru ION POPESCU – Pitești, F. AS nr. 1571)
Dragă Ion Popescu, pentru a reuși să scăpați de constipație este nevoie să luați următoarele măsuri:
– Să consumați minimum 2 litri de lichid/zi: apă, ceaiuri și compot din fructe, neîndulcit.
– Să vă refaceți flora intestinală cu un probiotic eficient. Eu vă recomand Probi&caps, un produs din Finlanda, cu care am obținut rezultate bune pe pacienții mei.
– Să faceți clisme, o ședință săptămânal. Să faceți mișcare zilnic, minimum o oră.
– Să consumați permanent mâncare lichidă, ciorbe și supe pasate.
Dacă este vorba despre o constipație cronică, mai veche de un an, vă recomand și o scanare prin biorezonanță, ca să vedeți unde ar putea fi cauza.
Pentru orice alte întrebări sau nelămuriri, mă puteți contacta telefonic.