– Senzațiile puternice de disconfort stomacal și intestinal ne vor pune rapid la încercare, pe măsură ce trecem de la legumele verii, la hrana sățioasă a sezonului rece. Sfaturile care urmează sunt garantate atât de caracterul lor „popular”, cât și de confirmarea specialiștilor. –
* Poziție corectă pe toaletă

Umezeala anotimpului ne ține captivi în casă. Stăm mai mult așezați decât în mișcare. Dar a sta confortabil toată ziua pe canapea este contraproductiv pentru golirea intestinului. Dacă vă luptați adesea cu constipația, pe lângă tratamentul la care apelați, esențială este și poziția pe care o adoptați când vă așezați pe toaletă. Sfatul vine din medicina japoneză: nu stați ghemuiți spre înainte, ci sprijiniți-vă cu spatele de capacul WC-ului. Procesul de eliminare va fi cu mult mai ușor.
* Alimente fermentate
Alimentele fermentate contribuie la sănătatea florei intestinale, numită și microbiom, o zonă fundamentală a sănătății noastre. Motivul: bacteriile conținute în murături, chefir, iaurt, lapte acru produc substanțe chimice care nu doar că pot inhiba inflamațiile intestinale, dar țin la distanță și paraziții, ciupercile și microbii. Chiar și ulcerele gastrice, bolile cronice inflamatorii intestinale și alergiile alimentare pot fi influențate pozitiv cu ajutorul alimentelor fermentate. Ele nu le sunt recomandate persoanelor cu intoleranță la histamină.
* Apă caldă cu lămâie
Este clar că un organism sănătos are nevoie de suficiente lichide. Nu doar mintea ațipește atunci când consumăm prea puține lichide, dar și intestinelor le poate lipsi apa. De aceea, ar trebui să le oferim mai multe pahare de apă pe zi. Potrivit oamenilor de știință, apa caldă cu lămâie, băută pe stomacul gol, stimulează metabolismul și digestia.
* Amare, dar sănătoase
Este adevărat că trebuie să ne obișnuim cu gustul lor, dar merită: salatele și legumele amare sunt foarte sănătoase și perfecte pentru o digestie ușoară. Substanțele conținute în sparanghel, rucola, andive și păpădie favorizează fluxul de salivă și stimulează producția de sucuri gastrice, bilă și insulină.
* Stomacul și dormitul
Pentru a dormi mai bine, ar trebui să vă întindeți pe partea stângă. Acest lucru ușurează presiunea asupra stomacului și pancreasului, ceea ce crește producția de enzime digestive. În plus, bolul alimentar poate fi mai bine transportat de la intestinul subțire la intestinul gros descendent. Arsurile la stomac, de asemenea, au mai puține șanse de manifestare la cei care dorm pe stânga.
* Mestecați, nu înfulecați
Probabil că știți cu toții acest sfat, dar a venit momentul să îl și puneți în practică: nu dați iama în mâncare, nu înfulecați, ci mestecați fiecare îmbucătură, până ce alimentele își pierd consistența. Mestecatul eliberează mai multă salivă, care descompune mai ușor alimentele. Acest lucru susține stomacul și intestinele, facilitând digerarea alimentelor.
* Deșteptarea!
Dacă mersul la toaletă, dimineața, nu dă roade imediat, aceasta poate fi o povară pentru digestie și pentru starea de bine. Dar nu forțați! Și în cazul acesta, graba strică treaba. Panica vă constipă! Chiar dacă este dificil, mai bine treziți-vă cu o jumătate de oră mai devreme dimineața, ca să aveți timp de stat în baie.
* Paznicul intestinelor: INULINA
Nu ați auzit încă de inulină? Este o fibră probiotică cu care se hrănesc bacteriile bune din intestin. În plus, inulina „leagă” (cu mâinile la spate!) germenii care provoacă boli și stimulează eliminarea lor, activând peristaltismul intestinal. O cantitate importantă de inulină se găsește în topinambur, praz și sparanghel.
* Eliberare prin sport
Gimnastica, înotul și alergarea întăresc nu doar mușchii, ci pun în mișcare și tractul digestiv. Activitatea fizică regulată este foarte eficientă împotriva constipației. Cu o condiție: să nu fie făcută în forță. Antrenamentul intensiv mai degrabă încetinește mișcarea intestinelor decât să o regleze. Sportul mai blând este ideal.
DIANA ROUA