– Cinci blocaje – cinci rezolvări –

Neplăcerile cotidiene vă pun la încercare nervii. Vi se suie sângele la cap, respirați anevoie, sunteți gata să explodați. STOP! Următoarele idei anti-stres vă vor ajuta să ieșiți din situații-limită.
1. Prinși într-un blocaj de circulație
Sunteți de o oră în mașină și n-ați avansat nici măcar cu un metru! Simțiți un puseu de claustrofobie, nervii vă sunt încordați la maximum, iar răbdarea vă e pusă la grea încercare.
Riposta: metoda cognitivă
Pentru a scăpa de senzația de claustrare și pentru a vă detașa de situația creată, focalizați-vă gândurile asupra unui subiect neutru din punct de vedere emoțional. Îndreptați-vă spatele, închideți ochii și concentrați-vă asupra diferitelor părți ale corpului dvs. Parcurgeți – în minte – traseul ascendent de la vârfurile picioarelor până-n creștetul capului și veți simți stresul dispărând treptat-treptat. Acest exercițiu e valabil și când sunteți blocați în ascensor.
2. Incapabili să terminați o lucrare
Sunteți presați de timp și lucrarea nu este gata. Brusc, nu vă mai puteți concentra. Vă uitați tot timpul la ceas, simțiți noduri în stomac etc.
Riposta: verbalizarea
Retrăgeți-vă într-un loc liniștit și descrieți problema imposibil de rezolvat cu voce tare sau în scris. După care, întocmiți o listă amănunțită a obiectivelor ce trebuie atinse, începând cu cele mai importante. Și dacă tot nu reușiți, sculați-vă de pe scaun și ridicați-vă pe vârful picioarelor, încercând să vă mențineți echilibrul și respirând profund. Acest efort de concentrare intensă vă va ajuta să găsiți soluția salvatoare.
3. Unde-ați pus cheile?
Sunteți, deja, în mare întârziere și nu găsiți nicăieri cheile. Roșii la față de-atâta căutat, vă și vedeți apartamentul prădat de hoți…
Riposta: vizualizarea
În mod automat, obișnuim să ne lăsăm lucrurile cam în același loc. Începeți, deci, prin a vă goli mintea, după care vizualizați o culoare sau un colțișor care vă place în mod deosebit. Regândiți-vă, apoi, la chei, întrebându-vă când le-ați folosit ultima oară. Parcurgând, în minte, timpul, veți reuși să le găsiți.
4. Copilul dvs. e în toane proaste
Nimic nu-l poate calma. Ați încercat toate mijloacele posibile și simțiți cum vă cuprinde exasperarea…
Riposta: cuvinte blânde
Vorbiți-i cu blândețe, este cea mai bună metodă de a reduce tensiunea. Strângeți-l în brațe și masați-i ușor umerii, în timp ce el își spune păsul. Această tehnică vă permite să participați la emoția copilului, fără a i-o reprima. Când lucrurile stau ceva mai bine, ajutați-l să-și păstreze calmul, alegând o muzică liniștită pe care s-o asculte în camera lui.
5. Vi se blochează tot timpul computerul
Un adevărat război. Cu degetele crispate pe tastatură vă vine să faceți bucăți „mașina” diabolică ce nu încetează să se blocheze…
Riposta: balansul
Această mișcare înainte și înapoi vă ajută să scăpați de tensiune și să vă regăsiți echilibrul. Balansați-vă încet, așezați pe un fotoliu sau pe un scaun lipit de perete. Lăsați-vă ușor pe spate și bateți din palme. Rămâneți o clipă sprijiniți de perete și reveniți în poziția de plecare. Veți simți imediat o stare de liniște și veți fi gata să „înfruntați” calculatorul cu mai mult calm.
Alimente pe post de „carburant”
– Iată câteva dintre alimentele care vă pot optimiza posibilitățile mentale sau fizice –

Ouă – pentru memorie
Trebuie știut faptul că un gălbenuș de ou conține 1,15 g de lecitină, o grăsime bogată în fosfor și aminoacizi, care optimizează funcționarea neurotransmițătorilor.
În plus: gălbenușul conține și fier, calciu și vitaminele A, B, D și E.
Cât: 2-3 ouă pe săptămână.
Ciocolată neagră – pentru dispoziție
Datorită feniletilaminei (20 mg la 100 g), cunoscută pentru efectul ei antidepresiv, ciocolata neagră regularizează dispoziția sufletească. Bogată în magneziu, este calmantă și anxiolitică.
În plus: conține, de asemenea, fosfor, fier, potasiu și vitaminele B1 și B9.
Cât: o tabletă mică, din când în când.
Macrou – pentru intelect
Este peștele cu cel mai ridicat conținut de Omega 3 (1,8 la 100 g), un acid gras esențial care stimulează intelectul. Și – pe termen lung – Omega 3 protejează creierul de efectele îmbătrânirii.
În plus: este și un „furnizor” de iod, de fier și de vitamine (B și PP).
Cât: de două ori pe săptămână.
Paste făinoase – pentru energie
Un adevărat stimulent, datorită celor 70% glucide complexe, care, digerându-se foarte lent, produc energie pe termen lung.
În plus: pastele conțin, de asemenea, proteine vegetale, fosfor și magneziu anti-stres.
Cât: de 2-3 ori pe săptămână.
Ceai verde – pentru imunitate
Întărește eficient organismul, datorită conținutului ridicat de polifenoli (30 g la 100 g), niște antioxidanți puternici, care protejează celulele de efectele îmbătrânirii.
În plus: este un drenor excelent, grație efectului său diuretic.
Cât: 3-4 cești pe zi.
Usturoi – pentru circulația sângelui
Compușii săi sulfuroși fluidizează sângele și „dopează” circulația.
În plus: antiseptic puternic, furnizează, de asemenea, calciu, fier, magneziu, seleniu și vitaminele B și C.
Cât: un cățel sau un comprimat pe zi – în salate sau cu legume fierte.