– Cum să facem față anotimpului ruginiu –

Toamna se grăbește spre noi și resimțim în diverse moduri schimbările de temperatură pe care le aduce, în general, ca un stres la care este supus organismul. Pot fi reacții fizice, de la mâini și picioare reci, la răceli mai mult sau mai puțin serioase, infecții urinare, dureri de stomac acutizate sau dureri articulare exacerbate, iar toate acestea, uneori acompaniate și de stări de anxietate. Cum să facem față încercărilor anotimpului ruginiu, ne poate îndruma gemoterapia, cu minunatele remedii naturale din muguri.
Creștem rezistența organismului și ne și adaptăm la frig
Fie că vrem să ne întărim imunitatea sau să reducem senzația de frig resimțită la nivelul extremităților, o cură de 1-2 luni cu Extractul din muguri de Coacăz negru este o foarte bună opțiune. Rezultatul benefic este datorat stimulării directe a corticosuprarenalei.
Pentru a crește rezistența organismului, puteți adăuga alte două extracte, cu efect sinergic și complementar Coacăzului negru: Extractul din muguri de Cătină și Extractul din mlădițe de Măceș – câte o administrare pe zi, din fiecare: Coacăz negru dimineața, Cătină la prânz și Măceș seara.
Răcelile aduse de toamnă

La primele semne de răceală, tot extractele gemoterapice prezentate anterior vor atenua din manifestările specifice (durere de cap, stare de curbatură) și vor grăbi vindecarea.
În caz de febră, extractele din muguri de Arin negru, Coacăz negru și cel din scoarța ramurilor tinere de Salcie, administrate alternativ, câte 1 ml, din oră în oră, în prima zi cu febră, vor acționa benefic, modulând procesul inflamator. Pentru ameliorarea durerii și inflamației de la nivelul gâtului apelați la: Extractul din mlădițe de Lemn câinesc, când durerea este intensă și înțepătoare, și la Extractul din muguri de Carpen – când durerea este însoțită de accese de tuse seacă.
În amigdalitele și faringitele bacteriene cu streptococ beta-hemolitic, foarte util este Extractul din muguri de Viță de vie, singur sau asociat cu Extractul din muguri de Nuc sau cu Extractul din muguri de Coacăz negru, ce pot însoți, la nevoie, cura cu antibiotice.
În cazul tusei, extractele gemoterapice nu vor inhiba reflexul de tuse, ci vor stimula organismul pentru eliminarea toxinelor de la nivelul căilor respiratorii, ușurând respirația.
În tusea seacă, ce apare, în general, la debutul afecțiunilor respiratorii, este recomandat Extractul din mlădițe de Caprifoi (util și în caz de răgușeală) și Extractul din muguri de Carpen, acesta din urmă fiind recomandat atât în tusea seacă, cât și în cea productivă. În cazul acceselor puternice de tuse seacă, Extractul din muguri de Călin va reduce spasmele musculaturii de la nivelul căilor respiratorii, acțiune completată cu cea calmantă, reglatoare la nivel neurovegetativ.
În general, dispariția simptomelor nu înseamnă și totala însănătoșire. Trebuie să lăsăm timp organismului să se refacă, iar o cură de 2-3 săptămâni cu Extract din muguri de Porumbar va ajuta recuperarea.
La debut de infecții urinare
Extractele gemoterapice din mlădițe de Afin, Merișor și Iarbă neagră au marele avantaj că acționează atât la nivel renal, cât și la nivel intestinal, completând astfel protecția căilor urinare, știindu-se că un factor favorizant al infecțiilor urinare este și constipația, datorită bacteriilor ce stagnează în rect și anus. Administrarea lor va reduce intensitatea manifestărilor neplăcute în cazul unei infecții de căi urinare.
Puteți urma această cură în paralel cu medicația prescrisă de medic, încă două săptămâni după dispariția simptomelor, pentru a reduce frecvența recăderilor, în cazul celor care au o sensibilitate la acest nivel.
Dureri articulare care însoțesc răcelile
În cazul persoanelor cu vârsta până la 60 de ani, cura de toamnă poate conține Extract din muguri de Coacăz negru, dimineața (iarăși apelăm la el, fiind considerat a fi un cortizon natural (fără efecte secundare)), Extract din muguri de Jneapăn, la prânz, ca regenerator al ţesutului osos, antiinflamator cartilaginos, și Extract din muguri de Viță de vie, seara, cu efect imunomodulator și antiinflamator.
Pentru persoanele de peste 60 de ani, schema gemoterapică va conține și extracte gemoterapice cu acțiune de reducere a fibrozării țesuturilor, pe lângă efectul antiinflamator, cum sunt Extractul din mlădițe de Mur și/sau Extractul din mlădițe de Sequoia.
De reținut și faptul că infecțiile virale, în general, pot declanșa dureri musculare și articulare, care dispar, de obicei, după maximum 2-3 săptămâni. Extractele gemoterapice din muguri de Jneapăn și scoarță de Salcie ne pot ajuta să trecem mai ușor de aceste episoade dureroase.
Dureri de stomac
Se pot acutiza și ele, toamna. Nu trebuie să așteptați instalarea lor, atunci când știți că apar sau se intensifică odată cu frigul de afară. Dacă veți începe cura cu Extract din muguri de Smochin – timp de 2-4 săptămâni – veți vedea cum stomacul nu se va mai face simțit, prin durerile obișnuite pe care le provoacă. Extractul din muguri de Smochin normalizează secreţia gastrică, atât în tulburări ale secreţiei gastrice de tip hipersecreție – cele mai frecvent întâlnite – sau cu hiposecreție.
Protecția psihicului
Trecerea de la căldura verii la frigul toamnei, cu vânt și ploaie, poate fi o cauză a unor stări psihice neplăcute. Este știut că devenim mai vulnerabili în fața bolilor de la nivel fizic atunci când starea noastră psihică este afectată de stres, griji, nemulțumiri, supărări, care ne copleșesc pentru mult timp.
Un extract gemoterapic care poate reechilibra starea interioară, relaxează, calmează frica, promovează o stare de conștientizare și o viziune mai armonioasă asupra vieții, este Extractul din muguri de Măr pădureț.
La rândul lui, Extractul din mlădițe și radicele de Ovăz are acțiune calmantă și ușor sedativă, fiind recomandat în stări de astenie, de epuizare psiho-fizică, nervozitate, anxietate, ce pot fi însoțite și de tulburări de somn, toate acestea putând fi generate și de dezechilibre de la nivel tiroidian (debut de hipotiroidism sau de hipertiroidism).
Va îmbunătăţi calitatea somnului în stări de insomnie ale adultului şi copilului, Extractul din muguri de Tei argintiu. Este recomandat și în distonia neurovegetativă cu manifestări de anxietate, în situațiile când se urmărește dezobişnuirea de medicația cu somnifere, în tulburări depresive cu anxietate, inclusiv cele datorate medicamentelor contraceptive.
Iar Extractul din muguri de Stejar este recomandat pentru acțiunea sa revitalizantă, în stări de surmenaj fizic și psihic. Ca sugestie, puteți începe ziua cu gemoterapicele din muguri de Stejar și Măr pădureț și să o încheiați cu mlădițe și radicele de Ovăz sau cu muguri de Tei argintiu.
Pentru dezechilibrele care pot să apară la orice nivel în organism, salutară este intervenția de la primele semne și simptome, iar gemoterapia poate completa recomandarea medicului, susținând organismul pentru o refacere rapidă, fără să provoace reacții secundare. Să fim sănătoși!
Farm. sp. CARMEN PONORAN