Excesul de colesterol

În ziua de azi, când analiza de sânge arată un exces de colesterol majoritatea medicilor îți prescriu urgent o terapie cu medicamente (statine). Ele fac parte din primele zece remedii prescrise în lume bolnavilor. Ce-i drept, scad nivelul colesterolului și, probabil și riscul unui infarct, dar sunt, totodată, periculoase pentru memorie, produc dureri musculare și privează inima de un antioxidant extrem de important: Coenzima Q10. Cel puțin pentru început, încercați mai bine să apelați la o hrană anti-colesterol. Există din belșug și face minuni, pentru că scade și riscul infarctului.
Următoarele alimente trebuie folosite în lupta cu valorile periculoase ale colesterolului:
* Fasolea. Toate soiurile de fasole acționează contra colesterolului. Fasolea conține fibre și lecitină, care acționează împreună împotriva grăsimilor din sânge. Conform unui studiu american, doar 1 1/2 cană de fasole sau linte uscată scade colesterolul cu 19 procente.
* Orzul. Dacă sunteți printre amatorii de fulgi de ovăz, pe care îi amestecați dimineața cu iaurt, încercați să-i înlocuiți cu orz, s-ar putea să vă placă mai mult. În plus, o dată pe săptămână, fierbeți o oală cu orz și folosiți-l ca garnitură pe lângă alte mâncăruri. Dacă presărați peste el și câteva nuci și scorțișoară pisate și îl amestecați cu o linguriță de miere, veți avea un desert minunat. Orzul este cea mai puternică resursă de beta-glucan, o substanță care “rade” colesterolul atât de eficient, încât vă puteți permite să puneți în fiertură și un ou, mai ales dacă provine de la o găină de curte.
* Migdalele. Nucile și migdalele conțin, ce-i drept, multe grăsimi, dar sunt o sursă excepțională de acizi grași nesaturați. Ăsta ar putea să fie și motivul pentru care oamenii care consumă pe zi un pumn de nuci sau migdale nu se îngrașă deloc. Un studiu recent a dovedit că persoanele cu valori normale ale colesterolului, dacă înlocuiesc zilnic grăsimile cu ulei de migdale, își micșorează colesterolul cu 4 procente.
* Uleiul de măsline. Este unul dintre cei mai buni furnizori de acizi grași nesaturați. Așa se explică de ce oamenii care țin regim mediteranean au o inimă așa de sănătoasă. Studiile dovedesc și ele eficiența lui, în menținerea la limite normale a colesterolului, așa că, dacă aveți probleme, apelați obligatoriu la el. Înlocuiți cu el toate celelalte grăsimi, inclusiv untul sau margarina. Are un gust minunat, pus pe pâine frecată cu usturoi.
* Avocado. Conține la fel de multe grăsimi nesaturate ca uleiul de măsline. Cercetătorii au ales pentru un test 45 de persoane cu exces de colesterol. Pe 30 dintre ele le-au obligat să mănânce zilnic, vreme de o săptămână, avocado. Colesterolul lor a scăzut cu 17 procente, față de cel al persoanelor care au continuat să mănânce normal.
* Alunele. Deja 30 de grame de alune consumate pe zi conțin o cantitate suficientă de coenzima Q10, ca să nu mai fie nevoie să apelați la administrarea ei ca tablete.
* Merișoarele. Folosite pentru combaterea infecțiilor urinare, boabele de Merișor sunt antioxidanți puternici și conțin substanțe care ajută ficatul să elibereze mai mult colesterol din sânge.
* Morcovii. Conțin o cantitate mare de pectină, care reduce nivelul colesterolului. Într-un experiment realizat în Anglia, participanții au mâncat, vreme de trei săptămâni, trei morcovi cruzi pe zi, și nivelul colesterolului le-a coborât, incredibil, cu 20 de procente. Decât să luați statine, încercați și dvs. acest remediu gustos și natural.
* Sucul de portocale. Mâncați o portocală pe zi și cu partea albă care învelește coaja pe dedesubt (acolo se află pectina), și beți în plus și un pahar de suc de portocale pur, obținut pe loc, prin centrifugare. Un studiu recent arată că trei pahare pe zi, vreme de o lună, au dus la scăderea colesterolului rău cu 21 de procente. Vestea bună este că efectul a ținut încă cinci săptămâni după încheierea experimentului. Dacă nu vă place sucul de portocale, încercați cu mere. Două mere consumate crude sau 1 1/2 litru de suc de mere pe zi au același efect.
* Ciocolata. Ciocolata neagră (cu conținut de cacao de 70-80%) conține o cantitate mare de antioxidanți care neutralizează radicalii liberi. Doar 14 grame de ciocolată neagră și circa o linguriță de cacao pulbere, consumate pe zi, scad colesterolul.
* Scorțișoara. Sfatul nutriționiștilor este ca în fulgii de orz sau ovăz pe care îi consumăm dimineața, cu fructe și cu iaurt, să presărăm și scorțișoară. Circa o jumătate de linguriță pe zi scade colesterolul LDL cu o treime și nivelul general al colesterolului cu 26 de procente.
* Ceaiul. Indiferent de culoarea lui – verde, roșu sau negru, ceaiul scade colesterolul. Va trebui să beți 5 cești pe zi, dar – conform unui studiu realizat la cererea guvernului american – rezultatul e sigur: 7 procente mai puțin colesterol în trei săptămâni.
Cataracta

Este o boală a ochilor, produsă de opacifierea cristalinului. Câmpul vizual se încețoșează, iar conturul lucrurilor se vede ca printr-o perdea de apă. Netratată, cataracta poate să ducă la orbire. Conform “National Institute of Health”, aflat în subordinea Ministerului Sănătății din SUA, până la vârsta de 80 de ani, jumătate dintre americani se îmbolnăvesc de cataractă sau au suferit deja, până la vârsta aceasta, o operație pe ochi. Cu mult mai bine ar fi, spun nutriționiștii, dacă americanii ar mânca în așa fel încât să nu mai ajungă la operații de cataractă, adică să renunțe la cola și la fast-food. Deși cauzele bolii nu se cunosc exact (sunt incriminate razele ultraviolete, fumatul și diabetul, care favorizează formarea radicalilor liberi), e sigur că o alimentație antioxidativă stopează evoluția cataractei.
* Broccoli și spanacul. Cele două legume au atras atenția cercetătorilor pentru că sunt bogate în luteină și zeaxantină, două carotinoide care pot fi asimilate de țesutul ocular. În urma unui experiment, s-a constatat o rezistență cu mult sporită față de cataractă, prin consumul frecvent de broccoli și spanac, drept care instituțiile sanitare americane recomandă cu insistență consumul lor. Singurul risc este colorarea tegumentelor în galben-portocaliu, care dispare, însă, după ce consumul acestor legume încetează.
* Morcovii. Conțin mult betacaroten. Un morcov mare conține 6 miligrame de substanță activă. Morcovii dau gust bun supelor, intră în compoziția salatelor crude și se pot și găti (soteuri).
* Semințele de Floarea-soarelui și alunele. Sunt o sursă bogată de vitamina E. 30 g de semințe prăjite, consumate pe zi, acoperă 30% din necesarul de vitamina E.
* Uleiul din germeni de grâu. Un studiu publicat în anul 2008, în revista americană “Archives of Oftalmology”, arată că un consum ridicat de vitamina E diminuează mult riscul apariției cataractei. Necesarul zilnic de vitamina E, contra cataractei, poate fi acoperit cu ajutorul uleiului de germeni de grâu. O lingură de ulei conține 20 de miligrame de vitamina E, adică 100 de procente din doza zilnică necesară. Puteți prepara sosuri de salate sau puteți adăuga ulei de germeni de grâu în felurile cu paste.
* Caperele, ceapa și ardeii. Chiar dacă e greu de crezut, și șobolanii fac cataractă. În urma unor studii realizate în Anglia, s-a observat că administrarea de quercetină încetinea simțitor evoluția bolii și, totodată, o prevenea. Quercetina face parte din grupa flavonoizilor, care au o acțiune antioxidantă puternică. Deși nu s-au realizat studii și pe oameni, medicina naturistă recomandă consumul sporit de capere, ceapă, ardei și ardei iuți, legume bogate în flavonoizi.
* Frunzele de ceai. Alimentele cu cea mai ridicată cantitate de quercetină sunt frunzele uscate de ceai verde și negru. Din păcate, un studiu realizat în America a dovedit că atunci când ele sunt transformate în infuzie, lichidul își pierde valoarea. Quercetina din frunze pătrunde în organism doar atunci când ele sunt mestecate și înghițite. Soluția: preparați un ceai cu frunze întregi, beți lichidul și mestecați frunzele. Efectul e optim.