– Nu e săptămână în care știrile proaste să nu ne transforme în ținte vii. Dar, la fel, nu e săptămână să nu vină spre noi vești luminoase despre performanțe de primă mână ale românilor. O mare bucurie să vi le prezentăm –
FILIT duce Iașiul în rețeaua orașelor creative UNESCO
După Cluj-Napoca (2021), Iașiul devine a doua localitate din România care se poate mândri cu titlul de membru al prestigioasei rețele a orașelor creative UNESCO. După ce Clujul a fost înscris la categoria Film, datorită binecunoscutului festival TIFF, Iașiul primește onoranta recunoaștere internațională la categoria Literatură, grație Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT, a cărui ediție recent încheiată a fost, de altfel, plasată sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și a Reprezentanței Comisiei Europene în România. Inițiativa UNESCO urmărește consolidarea parteneriatelor între orașele membre ale rețelei, peste 350 din mai bine de 100 de țări.
România va organiza, în premieră, Campionatul European de Mountain Bike
Cu numai câteva luni înainte de Jocurile Olimpice de la Paris și cu doar câteva zile înaintea închiderii calificărilor pentru acestea, România va găzdui, între 8-12 mai 2024, la Cheile Grădiștei, Campionatul European de Mountain Bike, unul dintre cele mai importante evenimente de gen de anul viitor. Concursul îi va aduce la start pe cei mai puternici cicliști de pe continent, printre care se vor număra și românii Vlad Dascălu, care va încerca să își apere titlul obținut în acest an, și Ede Molnar, proaspăt campion european la Cross Country Eliminator. „Va fi un eveniment care va aduce numeroase beneficii zonei-gazdă, încântătoarea locație – Cheile Grădiștei cu istoria, tradițiile și excelentele sale gazde”, spune Enrico della Casa, președintele Uniunii Cicliste Europene.
Șampania românească „Carassia”, campioană mondială la Londra!
Cel mai bun spumant „Blanc de Blancs” al anului 2023 este Collection Carassia Blanc de Blancs Magnum 2017 Vintage, produs de crama românească Carastelec din județul Zalău. În etapa finală a concursului CSWWC, zece campioni naționali și regionali au concurat pentru titlul de cel mai bun „Blanc de Blancs”. Într-o ceremonie găzduită de Londra, Collection Carassia Blanc de Blancs Magnum 2017 Vintage a fost prezentat drept câștigător, depășind rivali din zone consacrate – Champagne, Franciacorta sau Trento. „Suntem mândri că tocmai în categoria Blanc de Blancs, considerată regina vinurilor spumante, am obținut acest titlu de Campion Mondial. Atribuim acest succes unui proces de maturare în sticlă de 60 de luni”, spun cei de la Carastelec. Este prima oară când un spumant Carassia câștigă o finală la Campionatul Mondial de Spumante.
Mister „Motan” 2023 vine din România!
Nu doar oamenii și produsele din România sunt apreciate la cel mai înalt nivel, ci și animalele. Un motan din România a fost desemnat cel mai frumos din lume: Panco’s Elros, un exemplar de 4 ani din rasa Maine Coon, a câștigat titlul „World Winner 2023”, în cadrul prestigioasei expoziții mondiale FIFe World Show, anunță Federația Națională Felinologică Română. „Panco’s Elros a câștigat cea mai dificilă categorie din cadrul concursului. Crescătorul său este Yann Panco din Bucureşti, care aduce în România primul trofeu mondial «FIFe World Winner»”, explică federația. Concursul s-a desfășurat la Strasbourg, la finalul lunii octombrie. Au fost prezente peste 1.300 de pisici din toată lumea, iar câteva mii de vizitatori le-au putut admira în fiecare zi.
Critica occidentală, impresionată de filmul „Libertate”
Lansat recent, ultimul film semnat de regizorul Tudor Giurgiu a intrat deja în circuitul festivalurilor internaționale și a început să colecționeze primele trofee. Mai întâi, a venit premiul FIPRESCI (Premiul Juriului Presei Străine) la FilmFestival din Cottbus, Germania. „Să trăiești o revoluție pe un ecran poate fi disconfortabil și captivant în același timp. Regizorul reușește să recreeze haosul istoric într-un film care trece dincolo de estetica Noului Val Românesc”, a fost argumentul juriului. La câteva zile distanță, „Libertate” a obținut și Premiul Criticii la Arras Film Festival, în Franța. Inspirat din istoria zbuciumată a Revoluției de la Sibiu, din decembrie 1989, „Libertate” e o producție complexă, cu peste 100 de actori în distribuție.
„Future Makers”, premiu pentru promovarea spiritului antreprenorial
„Future Makers”, un proiect dezvoltat de românii de la Social Innovation Solutions (SIS), care susține anual peste 50 de inițiative de afaceri dezvoltate de tineri antreprenori din șase țări din Europa Centrală și de Est, a fost desemnat drept cel mai bun proiect european de promovare a spiritului antreprenorial în cadrul competiției Comisiei Europene „Premiile pentru Promovarea Întreprinderilor Europene” 2023. În finală, proiectul a concurat alături de candidați din Spania și Irlanda. Este primul premiu câștigat de țara noastră în cei 12 ani de istorie a competiției. SIS colaborează cu actorii principali din sectorul privat în domeniul inovației. În același timp, asociația sprijină indivizi și organizații în înțelegerea transformărilor viitorului și în dezvoltarea soluțiilor durabile în domeniul tehnologiei, politicii publice și antreprenoriatului.