Artroza este o boală care afectează cu prioritate populația de peste 45 de ani și este cauzată de degenerarea cartilajului articular. Leziunea poate să apară în orice articulație, deși cele mai afectate sunt cele care suportă greutatea corporală: genunchi, șold, coloană. Debutul artrozei este gradat, primul simptom care se observă este durerea care tinde să crească în timp. Ulterior apar diminuarea mobilității articulare, contractura musculară, deformarea articulară apărând în stadiile avansate de boală. Durerea articulară are caracter specific, apare dimineața, la primele mișcări, când articulațiile par înțepenite. Este de scurtă durată, aproximativ 15 minute. Durerile dispar pentru restul zilei și reapar seara, odată cu oboseala. La multe persoane, durerea articulară este meteo-dependentă. Tulburările vaso-motorii produse de factorii meteorologici accentuează durerile. Deși nu există un tratament specific care poate vindeca artroza, există posibilitatea de a întârzia evoluția acesteia.
Tratamente naturiste
* Se aplică frunze de varză proaspete pe locurile dureroase și comprese cu aburi din ceai de coada-calului sau comprese cu brânca-ursului.
* Se aplică o cataplasmă cu muștar negru sau cu hrean ras, amestecat cu puțină apă fierbinte, atât cât să se formeze o pastă, care se aplică pe un tifon și se învelește locul dureros.
* Se masează locurile dureroase cu tinctură de tătăneasă sau gălbenele.
* Se poate aplica peste noapte, pe locul dureros, pedicuță amestecată cu puțină apă caldă.
* Se pun comprese cu bitter suedez timp de 4 ore.
* Vara se recomandă băile cu frunze și tulpini de roșii, fierte o oră în apă. Se scutură și se aplică pe locurile bolnave.
* Se spală zilnic picioarele cu apă rece și oțet, seara, timp de 1 lună.
* Ceai diuretic: infuzie din coada-calului, urzică, 3 cești pe zi.
Tratamente pentru regenerarea lichidului articular (sinovial)
Lichidul sinovial are rolul de a lubrifia articulația, la fel ca vaselina sau uleiul în mașinării. Alături de cartilaje, previne tocirea și uzura capetelor osoase, în urma frecării între ele. Când se împuținează, apare artroza, în toate formele ei.
* Masaje cu gelatină – Se cumpără de la magazinul alimentar gelatină (alimentară) și se prepară după prescripţia scrisă pe ambalaj. Conţinutul unui plic se înmoaie în 350 ml apă rece, timp de 6-8 minute, după care se încălzeşte (max. 60º C), amestecând continuu până la dizolvare completă. Pentru gelificare se ţine la rece. Când începe să se întărească, se toarnă apă fierbinte şi se mărunţeşte cu o furculiţă, ca să se obțină o cremă subțire. Se umezeşte locul afectat de boală (genunchiul, cotul, coloana vertebrală) şi se masează gelatina până se absoarbe. Ce rămâne pe piele se şterge cu o cârpă umedă. Concomitent cu acest tratament se ia zilnic câte o linguriţă mică de gelatină. După circa 6 luni lichidul articular se reface.
* Iaurt cu usturoi – un alt tratament util în toate formele de calcifieri osoase este ungerea locului afectat, în fiecare seară, cu un amestec de iaurt şi o căpăţână de usturoi pisat. Înveliţi apoi locul cu o faşă şi menţineţi până a doua zi. Dimineaţa este indicat să clătiţi locul respectiv cu apă caldă. Se recomandă acest tratament în cure de 10-20 de zile.
* Aplicații cu argilă – cu o oră înainte de aplicare se amestecă argilă cu apă în vase de porțelan și se amestecă cu lingura de lemn. Se aplică pe locul bolnav, în strat de 1,5-2 cm, acoperită cu tifon umezit. Deasupra se pune o pânză din fibră naturală și apoi o folie de nylon pentru a menține umiditatea. Dimineața, locul se spală cu apă caldă. După 10 zile, încep să dispară durerile.