Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Remedii rapide pentru artroză, artrită și coxartroză

Foto: Shutterstock

Artroza este o boală care afectează cu prioritate populația de peste 45 de ani și este cauzată de degene­rarea cartilajului ar­ti­cu­lar. Leziunea poate să apară în orice articulație, deși cele mai afectate sunt cele care suportă greutatea cor­po­rală: genunchi, șold, coloană. Debutul artrozei este gradat, primul simptom care se ob­servă este durerea care tinde să crească în timp. Ulte­rior apar diminuarea mobilității arti­cu­lare, contractura musculară, deformarea ar­ti­culară apărând în sta­diile avan­sate de boală. Durerea articulară are ca­racter spe­cific, apare di­mi­neața, la pri­mele miș­cări, când articula­țiile par înțepenite. Este de scurtă durată, aproximativ 15 minute. Du­rerile dispar pen­­tru restul zilei și rea­par seara, oda­tă cu obo­sea­la. La multe persoane, du­rerea arti­culară este me­teo-dependentă. Tul­burările vaso-mo­­torii pro­duse de factorii meteorologici accen­tuează dure­rile. Deși nu există un tratament speci­fic care poate vindeca artroza, există po­si­bilitatea de a întârzia evoluția acesteia.

Tratamente naturiste

* Se aplică frunze de varză proaspete pe locu­rile dure­roase și comprese cu aburi din ceai de coada-calului sau comprese cu brânca-ursului.

* Se aplică o cataplasmă cu muștar negru sau cu hrean ras, amestecat cu puțină apă fierbinte, atât cât să se formeze o pastă, care se aplică pe un tifon și se învelește locul dureros.

* Se masează locurile dureroase cu tinctură de tătăneasă sau gălbenele.

* Se poate aplica peste noapte, pe locul du­reros, pedicuță amestecată cu puțină apă caldă.

* Se pun comprese cu bitter suedez timp de 4 ore.

* Vara se recomandă băile cu frunze și tulpini de roșii, fierte o oră în apă. Se scutură și se aplică pe locurile bolnave.

* Se spală zilnic picioarele cu apă rece și oțet, seara, timp de 1 lună.

* Ceai diuretic: infuzie din coada-calului, urzică, 3 cești pe zi.

Tratamente pentru regenerarea lichidului articular (sinovial)

Lichidul sinovial are rolul de a lubrifia arti­culația, la fel ca vaselina sau uleiul în mașinării. Alături de carti­laje, previne tocirea și uzura cape­telor osoase, în urma frecării între ele. Când se împuținează, apare artroza, în toate formele ei.

* Masaje cu gelatină – Se cumpără de la ma­gazinul alimentar gelatină (alimentară) și se prepară după pres­cripţia scrisă pe ambalaj. Con­ţinutul unui plic se în­moaie în 350 ml apă rece, timp de 6-8 minute, după care se încălzeşte (max. 60º C), amestecând continuu până la dizolvare com­pletă. Pentru gelificare se ţine la rece. Când începe să se întărească, se toarnă apă fierbinte şi se mărunţeşte cu o fur­cu­liţă, ca să se obțină o cre­mă subțire. Se ume­zeşte locul afectat de boală (ge­nunchiul, cotul, co­loa­na vertebrală) şi se ma­sează gelatina până se absoarbe. Ce rămâne pe piele se şterge cu o cârpă umedă. Concomitent cu acest tratament se ia zilnic câte o linguriţă mi­că de gelatină. După circa 6 luni lichidul articular se reface.

* Iaurt cu usturoi – un alt tratament util în toate formele de calcifieri osoase este unge­rea lo­cului afectat, în fiecare seară, cu un amestec de iaurt şi o căpăţână de usturoi pisat. Înveliţi apoi locul cu o faşă şi menţineţi până a doua zi. Di­mineaţa este indicat să clătiţi locul respectiv cu apă caldă. Se recomandă acest tratament în cure de 10-20 de zile.

* Aplicații cu argilă –    cu o oră înainte de apli­­care se amestecă argilă cu apă în vase de porțelan și se ames­tecă cu lingura de lemn. Se apli­că pe locul bolnav, în strat de 1,5-2 cm, aco­perită cu tifon umezit. Deasu­pra se pune o pânză din fibră naturală și apoi o folie de ny­lon pentru a menține umiditatea. Dimineața, locul se spa­lă cu apă caldă. După 10 zile, încep să dispară dure­rile.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian