Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Sfaturi pentru o minte „brici”

– Victoriile vieții se obțin prin putere de concentrare. Totul pornește din cap. De unde și zicala „unde nu-i cap, vai de picioare”. Înainte să apelați la medicamente, e bine să știți că și în cazul lipsei de concentrare există remedii cu plante, cu efect garantat –

Busuioc – pentru înviorare

Foto: Shutterstock – 2

Prin intermediul nasului, mirosurile ajung rapid în creier, unde stimulează sistemul nervos și eliberează hormoni ai fericirii, dacă asociem mi­res­mele cu gânduri pozitive. Par­fu­mul proas­păt și revigo­rant al Bu­su­iocului ne tre­zește ime­­diat mintea și îm­bunătățește pu­te­rea de gân­dire. Pur și sim­plu, atunci când sim­țiți că min­tea vă ațipește, sfă­­râ­mați câteva frun­­ze în­­tre de­ge­te și in­­spi­rați aro­ma. Efecte si­mi­la­re au și Vani­lia, Men­ta, Scor­­ți­șoa­ra, A­na­sonul și porto­ca­lele.

Mestecatul – gimnastică pentru creier

Și creierul, la fel ca un mușchi, are ne­vo­ie de oxigen și o bună circulație a sân­gelui. La Universitatea din Erlan­gen s-a demonstrat că mestecatul spo­reș­te semnificativ circulația sângelui în creier. De aceea, este important să fim atenți în timp ce mâncăm și să meste­căm fiecare înghițitură în medie de 30 de ori. Acest lu­cru este benefic și pen­tru sis­te­mul digestiv. Mes­te­când un mor­cov sau un măr cu atenție, se poa­te ajun­ge la o con­­cen­trare mai bu­nă. Ace­lași lu­cru se în­tâm­plă di­mi­neața dacă mănânci o chiflă in­te­­gra­lă în loc de pâine al­bă, moale.

Energie mentală cu ceai

Un    amestec ideal pentru creșterea puterii de concentrare este o combinație de Ceai verde (40%), Roiniță (30%), Verbină (20%) și Rozmarin (10%). Opăriți o linguriță de amestec cu o cană de apă fierbinte, lăsați să infuzeze timp de 10 minute, apoi strecurați. Beți câte 3 cești, distribuite pe parcursul întregii zile, pentru a vă îmbunătăți concentrarea și energia mentală.

Nuci, pentru blocaj mental

Nucile sunt leacul de bază pentru sistemul nervos. Pentru cei care se confruntă frecvent cu stări de blocaj mental, sunt distrași și lipsiți de concentrare, este recomandat să urmeze o cură cu nuci. Acestea conțin mulți acizi grași Omega-3 și vitamine B, precum și minerale valoroase, cum ar fi potasiu, magneziu, zinc și fier. Când cad singure din copac, au cea mai mare concentrație de substanțe nutritive. Nu doar creierul devine mai eficient după ce consumăm o mână de nuci, ci și sistemul cardiovascular este întărit. Mai ales în perioadele de strez intens se recomandă mixul de fructe uscate și nuci.

Lampă cu arome revigorante

Adăugați 3-4 picături de ulei esențial de Isop sau Roz­marin într-o lampă aro­ma­tică și aprindeți lumâ­na­rea de dedesubt. Așezați lam­pa pe birou sau în tim­pul exa­menelor sau al altor situații similare, picurați 2 picături de ulei pe o batistă de pânză și mirosiți-o repe­tat. Isopul activează și cla­ri­fică mintea, revitalizează ner­vii. Roz­ma­ri­nul conferă ener­gie și revi­talizare spiritului.

Apă rece pentru minte trează

Atunci când circulația sângelui este perturbată, de exemplu, prin statul prelungit pe scaunul biroului, puterea de concentrare ațipește, de­oa­re­ce și creierul funcționează mult mai lent. Dacă lăsăm apa rece să curgă peste ante­bra­țe sau masăm ușor tâm­ple­le cu un cub de gheață, acest lucru stimulează pe loc circu­la­ția sângelui. Nu uitați nici să beți suficientă apă, desigur.

Pace pentru creier

Hormonii de stres pro­voa­că, în timp, modificări ne­gative grave în creier. De exemplu, ei influențează par­tea responsabilă pentru me­moria pe termen scurt și ca­pa­citatea de concentrare. Li­niștea interioară, fie că este obținută prin yoga, rugă­ciu­ne, meditație, ascultând mu­zică sau pur și simplu ob­servând natura face bine sufletului, pe termen scurt și lung.

Murele – vitamine pentru creier

Murele sunt o sursă bo­gată de minerale, fier și vitamina A, precum și de flavonoide, esențiale pentru funcționarea creierului. Un pumn de mure pe zi revi­gorează mintea.

Salvie pentru o minte sănătoasă

Chiar dacă nu repre­zin­tă un organ, gândurile, pro­dusul creierului, au și ele nevoie de sănătate, să nu fie negre, ci albe. Cerce­tă­torii suedezi au făcut o des­co­perire de sen­za­ție: ei spun că ceaiul de Salvie în­tărește sistemul imunitar al creierului și favorizează în­țe­­le­gerea rapidă. O ceaș­că de ceai pe zi este su­ficientă.

Tămâia – răsfăț mental

Pentru a crea un mediu fa­vorabil concentrării, a­mes­­­te­cați câte 1 linguriță de Men­tă, Cimbrișor și Roz­ma­rin, o jumatate de linguriță de boabe de tămâie, apoi ardeți ames­tecul. Mireasma eliberată lim­pezește mintea și o „înalță”, stimulează con­centrarea și ajută memoria să funcționeze la capacitate maximă.

Articol de Diana ROUA

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian