– Fructe delicioase, cu un parfum dulce-amărui, au fost apreciate încă din Antichitate, ca simboluri ale norocului și fertilității, precum și pentru proprietățile lor vindecătoare. Comete de aur poposite pe tarabele din piețe, vă îndeamnă singure să le cumpărați. Impresionează prin conținutul lor de vitamine și minerale –
Ulei de gutui

Pentru piele iritată, uscată, psoriazis
Ingrediente: gutui proaspete, ulei de Floarea-soarelui.
Preparare:
* Curățați gutuile și puneți cojile într-un recipient.
* Turnați uleiul peste ele, cât să fie bine acoperite. Închideți vasul ermetic, apoi puneți recipientul într-un loc cald și uscat, agitându-l zilnic.
* Lăsați să se macereze timp de 4-6 săptămâni, apoi strecurați uleiul. Păstrat într-un loc întunecat și răcoros, uleiul de gutui își păstrează calitățile pentru cel puțin 6 luni.
Folosire. Extern: aplicați uleiul pe piele zilnic, după ce vă spălați. Hidratează, hrănește și îngrijește pielea: Intern: are efecte antiinflamatoare și expectorante, în caz de tuse. Se ia câte o linguriță, de trei ori pe zi. În plus, întărește sistemul imunitar. Uleiul de gutuie poate fi folosit și în bucătărie pentru a rafina diferite preparate.
Lichior de gutui
Inflamații gastro-intestinale, probleme digestive
Ingrediente: 500 g gutui, 200 g zahăr, 750 ml palincă sau vodcă, coajă de portocală, coajă de lămâie verde.
Preparare: Spălați gutuile și tăiați-le în sferturi. Îndepărtați puful, semințele și partea lemnoasă.
* Puneți-le într-un borcan ermetic împreună cu zahărul și turnați alcoolul deasupra. Agitați bine totul și adăugați cojile de citrice.
* Închideți borcanul și lăsați-l la macerat, într-un loc cald și luminos (pe pervazul ferestrei) timp de 4 săptămâni, agitând zilnic.
* Când timpul expiră, strecurați lichidul printr-o sită și lăsați-l să se odihnească încă patru săptămâni, la întuneric. (Se poate strecura și printr-un tifon.) Păstrat într-un loc întunecat și răcoros, lichiorul este bun de consumat pentru cel puțin un an.
Folosire: Adulții pot consuma o lingură de lichior, de trei ori pe zi, la mese. Lichiorul de gutui calmează mucoasa gastrică, inhibă inflamațiile intestinale și reglează digestia.
Miere cu coji de gutui
Tuse, răgușeală
Ingrediente: 1-2 gutui, miere lichidă.
Preparare: Spălați gutuile, radeți-le coaja și adăugați-o în miere. Lăsați să macereze câteva zile.
* Bucățile de coajă pot rămâne în miere. Păstrată într-un loc întunecat și răcoros, mierea cu coji de gutui își păstrează calitățile pentru cel puțin 1 an.
Utilizare: Se ia câte o linguriță de miere de mai multe ori pe zi, după necesitate. Calmează tusea, ușurează respirația, grăbește vindecarea și întărește sistemul imunitar. În plus, are un gust minunat!
Suc de gutui
Gută, prevenirea bolilor reumatice
Ingrediente: gutui, opțional condimente (lămâie, scorțișoară, vanilie, Melisă, Trandafir, Mentă, Lavandă, Ghimbir, Cardamom, Cuișoare).
Preparare: Curățați gutuile de puf, apoi tăiați-le în sferturi.
* Îndepărtați semințele și partea lemnoasă.
* Puneți sferturile de gutui într-o oală și adăugați apă, cât să fie bine acoperite. Fierbeți-le până când gutuile devin moi (45-60 de minute). Lăsați oala să stea cel puțin 12 ore.
* Strecurați totul printr-un tifon și colectați lichidul într-un recipient. Pentru a-l conserva, fierbeți sucul încă o dată, adăugați condimente după gust și turnați-l fierbinte în sticle curate. Păstrat într-un loc întunecat și răcoros, este bun de consumat cel puțin 6 luni.
Folosire: Luați 1 lingură de suc, de trei ori pe zi. Ajută la eliminarea toxinelor și are efect antiinflamator. Întărește organismul și stimulează forțele de vindecare.
Pâine de gutui
Întărirea generală a organismului, convalescență
Ingrediente: 1 kg gutui, 1 kg zahăr tos, aproximativ 40 g migdale tocate grosier, 20-50 g pulbere de ghimbir, puțin ulei, migdale măcinate (după gust).
Preparare: Spălați gutuile și tăiați-le în sferturi. Îndepărtați puful, semințele și partea lemnoasă. Puneți bucățile împreună cu zahărul într-o oală și fierbeți-le aproximativ o oră, amestecând din când în când.
* Spre sfârșitul timpului de fierbere, adăugați migdalele tocate și ghimbirul. Separat, pregătiți o tavă de copt, așternută cu hârtie de copt și ungeți-o bine cu ulei. Întindeți masa de gutui răcită pe tavă, într-un strat de aproximativ 1 cm grosime și lăsați-o să se usuce timp de 3-4 săptămâni, într-un loc cald.
* Tăiați „pâinea de gutui” în cuburi, treceți-le prin migdalele măcinate și păstrați-le în vase închise ermetic. Păstrată într-un loc întunecat și răcoros, pâinea de gutui este bună de consumat vreme de cel puțin un an.
Folosire: Pentru întărirea generală a organismului, consumați câteva bucăți de pâine de gutui pe zi. Este o gustare sănătoasă între mese.
Ceai de semințe de gutui
Tuse, inflamații ale gâtului
Ingrediente: Semințe de gutui.
Preparare: Scoateți semințele din gutui. Turnați 250 ml de apă călduță peste 1 linguriță de semințe și lăsați-le la infuzat timp de 1 oră.
* Dacă lichidul devine vâscos, strecurați semințele. Pentru a prepara o cantitate mai mare, puteți usca semințele câteva zile pe calorifer.
Folosire: La nevoie, consumați o ceașcă de ceai, de trei ori pe zi, încălzit ușor. Prin înmuierea semințelor, se eliberează un mucilagiu (o substanță gelatinoasă) care calmează mucoasa iritată a gâtului în caz de răceală și reduce iritația provocată de tuse.