
Imunitatea este mecanismul complex care ne apără de agenții patogeni și de celulele maligne. Slăbirea sau dereglarea sa ne face organismul vulnerabil la gripe, infecții bacteriene, cancer. Mai mult, ne predispune la reacții autoimune și alergii, imunitatea atacând, greșit, propriul organism. Soluția, în toate aceste cazuri, este regenerarea imunitară, care presupune stimularea naturală a producerii și activării celulelor cu rol de apărare, dar și diminuarea proceselor inflamatoare din corp, care „derutează” și scad eficiența celulelor imunitare. Regenerarea imunitară este un proces complex și delicat, însă produsele apicole și plantele sunt marii maeștri în acest domeniu. Despre ele vom vorbi, în continuare, cu d-na Ileana Telembici, cercetător în echipa APICOLSCIENCE, specializată în produse fito-apicole:
– Stimată doamnă, poate apiterapia să ne sprijine imunitatea în lupta contra bolilor respiratorii, ca gripa sau infecțiile bacteriene?
– Este o întrebare cu un răspuns amplu, schemele de tratament fiind diferite în răceală, gripă sau infecții bacteriene. Atunci când răceala tocmai s-a instalat, cel mai rapid remediu este propolisul în miere, cu concentrația de 12% și fără alcool. Se ia câte o jumătate de linguriță la fiecare 30-60 de minute, pe parcursul zilei. Astfel administrat, propolisul conduce de foarte multe ori la dispariția răcelii în 12-24 de ore. Acest tratament simplu funcționează prompt, dacă este administrat de la primele simptome, fie că vorbim de dureri sau iritații ale gâtului, hipersecreții nazale sau frisoane. Când viroza a avansat sau pacientul are imunitatea foarte scăzută, e nevoie de scheme apiterapeutice mult mai complexe.
– Suntem în plin sezon al virozelor respiratorii, care anul acesta se disting prin durata de vindecare prelungită și afectarea pulmonară severă. Ce produse ale stupului funcționează în aceste situații?

– Când virozele se vindecă greu, vorbim de o imunitate scăzută, iar soluția este regenerarea imunitară. Medicii cu care colaborăm au creat mai multe scheme de tratament de succes. La adulți și vârstnici, alături de propolisul în miere fără alcool, ei recomandă două alte remedii: LĂPTIȘORUL DE MATCĂ ACTIVAT și APICOL 7 ALPHA. Lăptișorul de matcă, potențat de miere și plante medicinale, crește puternic tonusul fizic și mental, ajutând pacientul să lupte cu boala. APICOL 7 ALPHA conține pigmenți roșii extrași din plante medicinale, care reduc inflamația din corp și au efect antiviral direct. În 5-10 zile, de regulă, starea pacientului se îmbunătățește simțitor, intrând în convalescență cu ajutorul acestor remedii.
– Ce recomandări aveți în cazul complicațiilor bronșice, pulmonare sau autoimune ale gripelor?
– Când vorbim de complicații bronșice și pulmonare, deja este un alt nivel al regenerării capacității de apărare a organismului. Vorbim nu doar de stimularea, ci și de reglarea imunitară, cu care medicii salvează vieți. În cazul bronșitei și al pneumoniei virale se folosește APICOL 12 GAMMA, unul din cele mai bune imunomodulatoare cunoscute. Acest produs în miere stimulează măduva spinării să producă celule imunitare și creierul să coordoneze activitatea lor. Adesea, este administrat și produsul RESPIRATOR, care calmează tusea, fluidifică secrețiile bronșice și facilitează respirația.
În cazul complicațiilor bacteriene ale virozelor, se adăugă în schema de tratament propolisul în miere fără alcool, care se administrează în paralel cu medicația antibiotică prescrisă de medicul specialist. Și subliniez „în paralel”, deoarece înlocuirea antibioticelor cu propolis poate da rezultate, dar este foarte riscantă. În schimb, folosirea propolisului alături de antibiotice poate tripla efectul antibacterian al acestora din urmă, datorită sinergiei între cele două antiinfecțioase.
– Subliniați faptul că propolisul în miere este fără alcool. Din ce motiv?
– În primul rând, este o greșeală enormă să administrezi antibioticele cu alcool. Alcoolul inactivează medicamentele antibacteriene, corpul rămânând vulnerabil la infecții potențial mortale. Apoi, mulți comercianți pun tinctura de propolis în miere, rezultând o soluție slab concentrată, dar cu mult alcool, care afectează imunitatea și ficatul. Mai mult, mierea se separă de alcool, iar propolisul se precipită și devine aproape inutil.
– Apar tot mai des reacții autoimune corelate cu virozele și chiar cu vaccinarea, care afectează plămânii, rinichii și inima. Sunt de ajutor, în aceste situații, remediile stupului și plantele medicinale?
– În reacțiile autoimune, terapia prescrisă de medic este strict individualizată. Dacă vorbim de un pacient cu istoric alergic, este preferată administrarea lăptișorului de matcă proaspăt și a APICOL 12 GAMMA, deoarece cele două produse au potențial alergen foarte redus. Dacă pacienții sunt supraponderali, pe lângă cele două remedii, se prescrie și APILARNIL ACTIVAT. Acesta stimulează arderea caloriilor și facilitează scăderea în greutate, ajutând la gestionarea inflamației din corp, ceea ce ușurează reglarea reacției imunitare. Un caz particular este cel al pacienților cu anxietate, fobii sau tulburări de somn, caz în care trebuie să acționăm pentru regenerarea și stabilizarea emoțională cu APICOL PSIHONORM – un produs cu efecte calmante și relaxante, care ajută la reglarea sistemului imunitar.
– O teorie interesantă afirmă că pentru reglarea reacției imunitare trebuie acționat la nivel psihic. Există cercetări care susțin efectele stabilizării emoționale în reglarea răspunsului de apărare?
– Există zeci de studii de medicină psihosomatică ce demonstrează strânsa legătură dintre imunitate și emoții. Mai dificil este să ajuți pacientul să-și stabilizeze psihicul, atunci când are o afecțiune autoimună care, prin definiție, este periculoasă și foarte stresantă. Am avut, de curând, cazul unei domnișoare care, pe fondul oboselii și al unei decepții sentimentale, s-a confruntat cu o gripă foarte severă. Boala i-a declanșat un lupus eritematos sistemic, care i-a afectat articulațiile și rinichii. După ce i-au administrat doze mari de Prednison și alte antiinflamatoare, medicii s-au declarat neputincioși. Ulterior, tânăra a ținut o cură de trei luni cu APICOL 12 GAMMA și APICOL PSIHONORM, iar efectul asupra emoțiilor s-a văzut din primele săptămâni. Pacienta a început să doarmă mai bine, să aibă tonus psihic și fizic. Inflamația articulară și durerile musculare s-au redus, recăpătându-și gradual libertatea de mișcare. Treptat, și „înroșirea” specifică de la nivelul feței a dispărut, iar analizele renale i-au ieșit tot mai bune.
– Apiterapia ajută la tratarea infecțiilor cronice, cum ar fi hepatitele virale, prin întărirea sistemului imunitar?

– Aici vorbim nu doar de stimulare imunitară, ci și de susținerea funcției și a structurii hepatice normale. Avem zeci de pacienți puși pe lista de așteptare, pentru tratamentul antiviral în hepatita C, care au apelat la produsele noastre. Cele mai bune rezultate le-am obținut cu schema compusă din APICOL 12 GAMMA și HEPATIC REGENERARE. Al doilea produs are în componență plante care ajută le regenerarea celulelor hepatice și, simultan, previn fibrozarea ficatului. La pacienții cu hepatită sau steatoză hepatică slăbiți, cu tonus psihic redus, se adaugă cura cu LĂPTIȘOR DE MATCĂ ACTIVAT. Acesta, în corelație cu celelalte două remedii, are un efect antidepresiv puternic și mobilizează pacientul să lupte pentru sănătate prin adoptarea unui stil de alimentație și de viață sănătos. Mobilizarea imunitară cu acest mix de produse apicole este foarte puternică, traducându-se de multe ori prin reducerea viremiei. Dar cel mai important lucru este că funcția hepatică este stabilizată, fiind prevenită evoluția spre complicații grave, ca ciroza sau cancerul hepatic. Evident, pentru a obține acest rezultat este nevoie și de un stil de viață sănătos!
– Care sunt beneficiile apiterapiei în susținerea imunității pacienților cu tuberculoză sau alte boli infecțioase cu rezistență la tratament?
– Ca în cazul complicațiilor bacteriene ale gripei, este important să se administreze, alături de antibioticele de sinteză, propolisul în miere 12%. Cu acest mix alopat-naturist s-au obținut rezultate foarte bune nu doar în tuberculoză, ci și în infecțiile cu bacterii multirezistente, precum Acinetobacter baumannii, E. coli, Staphylococcus aureus etc. Propolisul conține rășini și uleiuri esențiale, care acționează în sinergie cu antibioticele, sporindu-le eficiența – ceea ce se observă chiar și în cazul infecțiilor intraspitalicești. Evident, la pacienții cu tuberculoză, susținerea imunitară este foarte importantă. În acest scop, folosim APICOL 7 ALPHA și APICOL 12 GAMMA, mixuri concentrate în miere care conțin pigmenți roșii, respectiv albaștri. Cu ajutorul lor, crește gradat răspunsul imun, iar apetitul și masa corporală sunt normalizate.
EDUARD COMAN
Produsele apicole din acest articol pot fi comandate la tel. 0735/21.78.08 sau pe site-ul www.apicolscience.ro