Dușul alternativ
* Așezați-vă comozi pe marginea băii sau pe un scaun, cu brațele ridicate în sus. Imaginați-vă că deasupra dumneavoastră se află un duș care curge. Concentrați-vă pentru a vă reprezenta cât mai bine sunetul apei.
* Ridicați-vă în picioare, tot cu brațele în sus și emiteți un sunet cât mai apropiat de acela pe care îl face apa din duș curgând.
* Acum mâinile dvs. sunt jetul de apă. Mângâiați-vă cu ele toate părțile corpului atinse de „apă”, de sus în jos: obrazul, gâtul și ceafa, umerii, pieptul, pântecul și partea dorsală, coapsele, pulpele picioarelor, tălpile. Palmele trebuie să fie întoarse spre înăuntru, așezate pe trup într-un contact cât mai cuprinzător cu pielea. În felul acesta, ele vor „spăla” neliniștea și oboseala care vă stăpânesc.
Fitoterapie
Valeriană, lavandă și păducel
Se face un decoct din câte o linguriță de rădăcină de valeriană și flori de lavandă și două lingurițe de flori de păducel, fierte într-o jumătate de litru de apă. Se lasă vasul acoperit 30 de minute, înainte de a se strecura. Se beau câte 250 ml, de trei ori pe zi.
Dietoterapie
Legume și fructe
Nu se va mânca pâine albă și produse de patiserie, orez glasat, zahăr rafinat. Se recomandă hrană gătită din soia, fasole, uruială de cereale, orz nedecorticat, legume – morcov, țelină, pătrunjel, anghinare, sfeclă roșie și fructe – mere, pere, banane, prune uscate.
Hidroterapie
Frecții cu prosop ud
Zilnic, dimineața, se șterge întregul corp cu un prosop înmuiat în apă, la temperatura camerei, iar după 10 minute, se șterge bine prin frecare.