Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Leacuri populare din Finlanda

– Țară nordică, așezată pe întinderi nesfârșite de lacuri, tundră și păduri de mesteceni, Finlanda are o sălbăticie geografică pe care o regăsești și în firea locuitorilor ei. Profund legați de natură și de tradiții, finlandezii sunt printre cei mai statornici adepți ai unui stil de viață simplu și sănătos, în care la loc de frunte se află hrana și remediile vechi populare –

MESTEACĂN

Infuzie de Mesteacăn

* Boli urinare, gută, reumatism

Foto: Shutterstock – 3

Peste o lingură de frunze uscate de Mesteacăn mărunțite se toarnă o cană de apă clo­­cotită. Se acoperă şi se lasă la infuzat 5 minute. Se strecoară și se ada­u­gă un vârf de cuțit de bicar­bonat de sodiu. Se beau trei căni de ceai pe zi.

Vindecătorii populari reco­mandă infuzia de frunze de Mestea­căn împotriva retenției de apă și pentru dizol­varea și eliminarea micro- calculilor din rinichi și căile urinare, și în cazul infecțiilor digestive sau ale tractului urinar. De asemenea, datorită proprietăților antiinflama­torii, se folosește pen­tru tratarea bolilor reu­ma­tice (inclusiv guta) și durerilor articulare.

Sevă de Mesteacăn

* Diuretică, detoxifiantă, boli urinare. Es­te colectată primăvara, prin incizie în trun­chiul Mesteacă­nului

Se consumă câte un pahar de sevă, dimineața, pe stoma­cul gol.

În satele finlandeze, seva se foloseşte și pentru tratarea feluritelor boli de piele, cum ar fi cuperoza, micoze cuta­na­te, acneee, seboree, și pen­tru a estompa petele maronii și pistruii. Se aplică zi de zi comprese cu sevă pe zonele afectate.

BRADUL ARGINTIU

Pulbere din muguri de Brad

* Afecţiuni respi­ra­to­rii, tuse, bronşită cronică, astm, trahe­ită, fa­ringită, gripă, sinuzită, tuberculoză, pen­tru susținerea imunității, împotriva osteo­porozei și a bolilor reumatice

Mugurii se colectează primăvara, când sunt fragezi și de culoare verde deschis. Se usucă și se macină. Se ia câte o linguriță de pulbere în amestec cu apă sau ceai de plan­te, între mese, de două-trei ori pe zi.

MOLID

Pulbere de semințe de Molid

* Întărirea sistemului imunitar

Se obține prin măcinarea fină a semințelor de Molid. Se ia câte o linguriță, în amestec cu suc de fructe sau ceai de plante, între mese, de două ori pe zi.

PIN

Infuzie de muguri de Pin

* Inflamaţii şi in­fec­ţii ale căilor res­pi­ratorii, boli pul­mo­­nare cronice, in­fec­ţii ale aparatului urinar, boli ale sis­te­mului ner­vos, boli reumatice, osteoporoză, tulbu­rări circulatorii şi de metabolism

Se toarnă o cană de apă clocotită peste o lin­gură de muguri de Pin mărunțiți. Se lasă la infuzat 10-15 minute, se strecoară. Se beau trei căni pe zi.

MERIȘOARE

* Infecții și inflamații ale tractului urinar și digestiv, boli de inimă, boli canceroase

Pulbere de Merișoare

Este obținută prin măcinarea fină a Meri­șoa­relor uscate. Se iau câte două lingurițe de pulbere de Me­ri­șoare, de trei ori pe zi.

Rarorda lingon

Este un preparat tradiţio­nal fin­landez, prin care se conservă Merişoarele. Aveţi nevoie de Me­ri­şoare proas­pete sau congelate – pe care le decongelaţi – le spălaţi şi le cântăriţi. Adăugaţi câte 65 g zahăr pudră la fiecare 100 g fructe. Amestecaţi până când tot zahărul s-a dizolvat. Merișoarele conțin în mod natural acid benzoic, de aceea se păstrează fără con­­ser­vant în borcane de sticlă sterilizate şi în­chise ermetic, până la două luni. Se ia câte o lingură de Me­rișoare, de două ori pe zi.

AFIN

* Colită, diaree, dia­bet, uree crescută, in­fecții uri­nare, pa­ra­zitoze intes­ti­nale, boli reumatice, scă­­de­rea vederii, ane­mie, fle­bită, varice, hemoroizi

Pulbere de Afine

Pulberea de Afine se obține prin măcinarea fină a fructelor de Afin uscate. Se iau câte două linguri de pulbere în amestec cu apă sau ceai de plante, între mese, de două ori pe zi.

Infuzie de frunze de Afin

Turnați o cană cu apă clo­cotită peste o lingură de frun­ze de Afin mărun­țite. Lăsați la infuzat 15 minute, apoi strecurați. Se beau trei căni pe zi.

MUR

* Tuse, febră, răceli, bronșite, pneu­mo­nie, prevenirea cancerului, împotriva lip­sei de vitamine și minerale, artrită, osteo­ar­trită, enterocolită, hemoroizi

Infuzie de frunze de Mur

Puneți la infuzat o lingură de frunze de Mur într-o cană de apă clocotită. Lăsați să stea 20 minute, apoi strecurați. Se beau 3 căni pe zi.

Suc de Mure

Beți câte 100-150 ml de suc proaspăt de Mure, amestecat cu o linguriță de miere, de 3 ori pe zi.

* Baie finlandeză cu plante

Câte 5-6 ramuri tinere de Brad și de Pin, o mână de Urzici și o mână de boabe de Ienupăr se fierb timp de 10-15 minute în trei litri de apă. Se strecoară și se toarnă în apa din cadă. Se stă în baie 15-20 de minute. Are ca rezultat toni­fie­rea generală a organismului, combaterea du­rerilor cauzate de reumatism, în­depărtarea obo­selii, în­tă­rirea sis­temului nervos, înde­păr­tarea de­pre­siei, melan­co­liei, anxietății.

* Piure finlandez din fructe de pădure

O lingură Afine uscate și mărunțite, o lingură de Coacăze negre uscate și mărunțite, o lingură de Zmeură uscată și mărunțită și două linguri fulgi de Ovăz se pun în blender și se adaugă puțină apă. Se procesează până la omogenizare. Se consumă în fiecare zi întreaga cantitate, cu o jumătate de oră înainte de masa de prânz sau de dimineață. Protejează, susține imunitatea organismului și oferă energie.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian