România din Anglia
„Am avut de urcat o pantă foarte abruptă, dar așa m-am îndrăgostit de munca de cercetare”
– Ești clujean la origine, absolvent al Universității Babeș-Bolyai și, de câțiva ani, predai științe sociale la prestigioasa University of London. Care e drumul acestei deveniri spectaculoase?
– Am venit prima oară în Marea Britanie la începutul anilor 2000, la Nottingham, ca student „Erasmus”. Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj, unde studiam, avea o înțelegere cu cei de la Nottingham, care îți oferea opțiunea să-ți dai licența în Marea Britanie. Asta a însemnat mai multă muncă, dar a fost o experiență unică, mai ales că eu veneam dintr-un sistem în care accentul era pus aproape exclusiv pe reproducerea informației. Aici, totul era construit în jurul ideii de gândire critică, complet necunoscut mie. Am avut de urcat o pantă foarte abruptă, dar așa mi-am deschis ochii și așa m-am îndrăgostit foarte mult de munca de cercetare. M-am întors în România, mi-am dat licența și la Cluj, iar de acolo am mers la Budapesta, la Central European University. Obținusem un loc la masterat în Marea Britanie, dar nu aveam bani decât pentru taxe și nu era realist să studiez și să mai și lucrez 8 ore pe zi, ca să mă întrețin. România nu era încă în Uniunea Europeană, iar taxele erau de 3 ori mai mari. După ce România a intrat în UE, am venit la doctorat, la York, un orășel din nordul Angliei, cu o universitate foarte bună și cu un departament de Sociologie, absolut incredibil. Pe vremea aceea, nu exista în România un expert pe tema mea de cercetare – folosirea mijloacelor de comunicare socială în evenimentele de protest și în mișcări sociale, iar protestele pentru Roșia Montană erau abia la început. Practic, nu aveam cu cine să studiez în țară. După doctorat, am plecat în Olanda, ca să fiu mai aproape și de viitoarea mea soție, care e tot din Cluj. Aveam o părere foarte bună despre Olanda și, într-adevăr, țara s-a dovedit foarte ok. Una dintre reușitele mele la doctorat a fost că am reușit să fac o întâlnire internațională la Cluj, în 2010, pe o temă de mare actualitate pe atunci – relația dintre mediile sociale și democrație. Am reușit să invit la conferința aceea oameni iluștri, pe care eu îi citisem în timpul doctoratului. E important să-i cunoști, fiindcă încet, încet afli și de o bursă post-doctorală, de un post de profesor… Mi-am depus dosarul la mai multe instituții și, în final, am ajuns la University of London.
„Mi-a luat mult timp să mă acomodez”
– Cum te-ai adaptat la mediul universitar londonez, destul de cosmopolit?
– La început, comparam totul cu Olanda. Plăteam acolo pentru un apartament mult mai puțin decât plăteam la Londra pe o cameră și un duș! A fost un șoc, am avut o relație de ură și pasiune cu Londra, mi-a luat mult timp să mă acomodez. Londra e prohibitiv de scumpă, se bazează foarte mult pe exploatarea resursei tinere de muncă. Și chestia asta cumva mă roade, pentru că n-a trecut așa mult timp de când eram și eu în situația aia. Tinerii care ne servesc aici, în cafeneaua unde ne aflăm, probabil că trăiesc în chirie, câte 4-5 oameni într-un apartament. E un precariat, cum i se zice aici, care până recent era format în mare măsură din emigranți din Europa de Est. Acum sunt din ce în ce mai puțini, pentru că ieșirea Angliei din UE a venit la pachet cu pandemia, iar oamenii nu au mai vrut să stea la Londra, pentru că era îngrozitor de greu. Guvernul a reacționat rapid, a oferit salarii compensatorii, dar tot e brutal să locuiești la Londra. E multă bogăție concentrată în Londra și asta aduce o mare antipatie. Unul dintre motivele pentru care lumea, mai ales din nordul țării, a votat pentru ieșirea din UE, a fost ura față de Londra: „Elitele din Londra ne spun nouă că e mai bine în Uniunea Europeană? Aiurea, noi vrem afară!”.
Propagandă și dezinformare
– Ce anume predai aici și care e direcția cercetărilor tale? Ce efecte produc ele în societate?
– Cercetarea și predarea sunt două lucruri complet diferite aici. Noi, la Londra, ne mândrim că suntem o universitate care promovează cercetarea. Suntem „research university”, dar sunt și universități unde cercetarea are un rol secundar. La nivel de licență, predau „New Media Challenges” („Provocările noilor medii de comunicare”, n.r.), un curs introductiv, în care pornim de la transformările din economia post-industrială și ajungem la subiecte mult mai specifice – cum își construiește o persoană identitatea pe Internet, de exemplu. Vorbim și de chestii foarte punctuale, care apropie subiectul de student. La masterat, predau „Democratizare și comunicare în rețea”. Pornim cu teoria democrației și pe urmă intrăm în discuții legate de felul în care tehnologiile au fost înglobate în instituții politice, în procese politice și ajungem până la teme foarte specifice, discutăm despre proteste, mișcări sociale, activism. Din 2016, discutăm la curs despre propagandă și dezinformare.
– O temă extrem de actuală, pe plan internațional. Care e zona ta de interes?
– Eu lucrez la un jurnal, unde rata de acceptare e severă, de 10%! În cazul lucrării despre dezinformare, a durat aproape un an până la publicare. Dar la momentul respectiv, erau deja investigații în Congresul American și fusese creată și în Marea Britanie o comisie specială legată de implicarea Rusiei în alegerile din cele două țări, prin manipularea rețelelor sociale. Când am publicat lucrarea, am prins exact momentul ăsta. Un coleg de la serviciul de presă al universității a pus ochii pe lucrarea noastră și ne-a zis: „E un jurnalist la Londra care scrie pe IT. Când terminați lucrarea, scrieți-mi o pagină să i-o trimit”. Când lucrarea a fost acceptată, am făcut un interviu cu acel jurnalist. Am avut, apoi, 2-300 de interviuri unul după altul. Ne cita lumea în Parlamentul britanic, eram invitați la tot felul de evenimente, au venit oameni din guvern să discute cu noi, ne-au chemat și cei de la Twitter să povestim. E o muncă care-ți dă foarte multe satisfacții, dar este o muncă pe care o faci în plus. În Marea Britanie, impactul se definește prin ceea ce ai schimbat cu cercetarea ta. În cazul nostru, a fost o schimbare în discursul public: la un moment dat, unul dintre membrii comisiei de cercetare din Parlamentul European cita studiul nostru. Am avut impact, dar impactul trebuie să se bazeze pe o cercetare riguroasă, în lumea noastră, reputația e foarte importantă.
„Legăturile emoționale cu România sunt cât se poate de strânse”
– Lucrezi acum la un proiect în România, chiar la Cluj, la universitatea de la care ai pornit. Îți dă o motivație în plus faptul că te întorci să faci cercetare aplicată pe România?
– Normal, legăturile emoționale cu România sunt cât se poate de strânse și e un privilegiu să fac cercetare aplicată pe România. Sunt foarte puține lucrări academice pe percepțiile legate de schimbările climatice în România și în zona est-europeană. Pentru noi, acesta e un studiu-pilot: împreună cu finanțatorul, am agreat că România este un caz important, pentru că e un pol de dezvoltare economică, dar este și un pol de stabilitate politică. Lucrăm pe o finanțare venită prin PNRR, am construit o echipă la Cluj, se lucrează foarte bine în proiect. Merg în Cluj, stau în Cluj, pentru mine e un vis! În plus, legătura instituțională cu UBB e foarte bună. Am senzația că vor să creeze un pol de excelență și am creat o echipă în care ne formăm unii pe alții, ne motivăm reciproc, construim împreună, e o experiență absolut incredibilă. Am ajuns la o fază în care îmi pot permite să stau în Londra, să stau și în Cluj, să fiu în două locuri. E un moment în cariera mea în care mă simt privilegiat.
„Clujul a ajuns într-o zonă de supraîncălzire”
– Cum „simți” Clujul și atmosfera lui, în comparație cu Londra?
– Clujul mi se pare la fel de scump ca Londra (râde). Îl văd cu o anumită detașare și mi se pare că a ajuns într-o zonă de supraîncălzire. E victima propriului succes, să zicem. Ai foarte, foarte multă bogăție vizibilă, pentru că e un oraș mic. Dar mă gândesc, ca și aici, la Londra, la cum se descurcă un student: câte joburi trebuie să aibă ca să-și permită o chirie? Când văd prețurile de la Cluj, mă gândesc la cât costau casele în Olanda. Și sunt prețuri comparabile cu Haga, acum un deceniu!
În același timp, Clujul mi se pare incredibil de dinamic. Îmi aduc aminte de verile când orașul era absolut mort. Plecau studenții, se trăgeau obloanele, Clujul devenea un oraș mic și stătut, de provincie, în care erai prizonier. Aspirația mea era să ajung la București, să văd concerte, muzee, teatru, cinema. Acum, e complet schimbat. Indiferent ce crede lumea de festivalurile de acolo, vine foarte multă lume, descoperă Clujul, se îndrăgostește de oraș, apreciază orașul. Noi venim la Cluj în vacanțe, când termină fiul meu școala la Londra. Și prindem chiar începutul sezonului de festivaluri. Anul ăsta, era plin de lume care mergea la Electric Castle. Clujul vibrează. E minunat! Din punctul ăsta de vedere, ce-au reușit să facă oamenii de acolo e extraordinar.
„Am luat dosarul de la Securitate, ca să-l înțeleg mai bine pe tata”
– Dane, ești fiul unui mare cercetător român, regretatul academician Victor Mercea, o somitate în lumea fizicii. Se transmite pasiunea pentru cercetare în familie?
– Când a murit tatăl meu, aveam 6 ani și ceva. N-am avut genul de contact care să-mi inducă o anumită stare de spirit, dar, crescând, am ajuns să înțeleg multe lucruri. La școală, am fost o vreme foarte pasionat de Fizică, după care n-am mai fost deloc pasionat. Iar profesoara de Fizică îmi spunea: „Îl faci de rușine pe taică-to!”. După care mergeam acasă și sora mea îmi zicea: „Stai liniștit, profesoara exagerează”. Tata era o figură despre care se vorbea reverențios. Ajungând la vârsta la care mă interesa munca pe care a făcut-o el, am înțeles mai bine cât de importantă este perseverența în cercetare. Prima lecție de bază ca cercetător e să te obișnuiești cu eșecul. Trebuie să înveți că vei da greș. Poți greși de foarte multe ori, dar, încet, încet, îți iei o direcție pe care trebuie să o urmezi. Și asta am văzut în ceea ce făcea tata. Am reușit recent să studiez dosarul de Securitate al lui și acolo am văzut cât de mult a lucrat colectivul pe care îl conducea la producția primei instalații de apă grea industrială din România, care, în anii ’60, era o mare inovație. Așa am ajuns să apreciez mult mai mult ce a făcut. Eu, care am libertatea de a-mi crea propria traiectorie, văd lucrurile în raport cu ingerința politică de pe vremea tatei, care era covârșitoare. Bieții oameni habar nu aveau cât de urmăriți și de supravegheați erau, și cu câtă minuțiozitate și perfidie. Erau urmăriți, persecutați, folosiți unii împotriva celorlalți. Cu atât mai mult mi se pare excepțională munca lor, mă uit la ea cu mare admirație. Unul dintre lucrurile care apar în dosar este că tata era avocatul ideii de a colabora cu occidentalii, în ideea de a face schimb de tehnologie, ca să avansăm cu inovațiile mai repede. Asta era văzută ca trădare de țară, ceea ce, sigur, în cercetare e o aberație. Erau discuții foarte mari pe tema asta, tata era o persoană problematică, din punctul ăsta de vedere. Apoi, mă gândesc că tata a performat într-un mediu foarte închis. Se vede clar în dosar ce probleme erau în momentul când voia să mai aducă pe cineva în colectiv. Erau tot felul de discuții, se puneau probleme legate de loialitatea față de partid, de puritatea ideologică. Am luat dosarul de la Securitate ca să-l înțeleg mai bine pe tata, dar și pentru ca să-i pot explica și fiului meu cine a fost bunicul lui. E o parte de istorie pe care nu trebuie să o uităm, ea ne ajută să înțelegem ce ar trebui să evităm în viitor.
„Acum e un nou val de studenți români, copiii celor veniți aici acum 15-20 de ani”
– Ai avut și studenți români în Anglia. Cum ți se par?
– Îmi amintesc de două studente foarte motivate, care își făceau licența pe criminologie. Una dintre ele era într-o situație foarte complicată: părinții ei munceau în Italia, ea studia în Marea Britanie, iar bunica din România avea o sănătate precară. Persevera, dar îi era foarte greu. De unde știu lucrurile astea? Aici, parte din munca pe care o faci la facultate este muncă pastorală. Toți colegii din facultate avem studenți cărora le suntem tutori. Ca tutore, ai întâlniri cu studenții și vorbești cu ei, ce merge bine, ce nu merge bine. Acum e un nou val de studenți români, copiii celor veniți aici acum 15-20 de ani. „Generația a doua” intră acum în sistem: sunt bilingvi, sunt interesați de ambele țări, ajungem să discutăm despre România…
– Locuiești de ani buni în Anglia: ce ar trebui să învățăm noi, românii, de la englezi?
– În ciuda Brexit-ului, societatea britanică rămâne o societate tolerantă, chiar foarte tolerantă. Asta o simți indiferent din ce minoritate vii. Foarte rar se întâmplă – și numai în momentele foarte tensionate, ca Brexit-ul sau conflictul de acum dintre Israel și palestinieni – să iasă la suprafață o xenofobie mai vizibilă. Eu, unul, mă simt britanic pentru că mă simt acceptat, nu mă simt britanic pentru că am crescut în cultura asta. Ce îmi place mie e pragmatismul britanic. Vezi natura pragmatică a britanicilor, la modul palpabil. Văd asta și la universitate, unde avem tot felul de finanțări interne mici. Banii ăștia sunt gândiți ca să ai resursele inițiale cu care să pornești la drum cu o cercetare, să ai un suport pe care să construiești. Genul ăsta de abordări sunt importante și îi ajută mai ales pe cei care sunt la începutul carierei. În domeniul nostru, ca să primești finanțări mari, trebuie să ai deja o finanțare cât de mică.
„Vreau foarte mult ca fiul meu să fie ancorat în ambele țări, cât se poate de adânc”
– Dan, ai aici o carieră frumoasă, ai o familie, ai o casă. Ce te mai leagă de România?
– Mă leagă familia de la Cluj, asta în modul foarte concret. Vreau foarte mult ca fiul meu să fie ancorat în ambele țări cât se poate de adânc. Noi ne facem toate vacanțele în România. Sunt așa multe lucuri minunate de văzut în România! Am descoperit foarte mult de la pandemie încoace, nord-vestul României. Anul ăsta am descoperit Via Transilvanica. E ceva incredibil! Am bătut cu fiul meu, care are 8 ani, 90 de kilometri în trei zile. Am văzut stâne, ne-au fugărit câinii, seara am stat la povești cu gazdele despre cum vine ursul pe acolo, am gustat mâncăruri tradiționale. Absolut minunat, mergem și la anul! Realitatea e că trăiesc în ambele țări. Nu mă simt un cetățean mai puțin angajat politic în România decât sunt în Marea Britanie. Am făcut și mult activism în România, sunt în continuare apropiat de mediul civic din România. De fapt, cu ei sunt în permanentă conversație, inclusiv acum, pe proiectul cu schimbările climatice, de la UBB Cluj.
Fiul meu e la școală aici, soția mea, la fel, locuiește și lucrează aici. Eu sunt cumva între două lumi, între Anglia și România, și așa va fi, probabil, pentru o perioadă mai lungă de timp. Speranța mea este că o să fac lucrul ăsta până la pensie. Apoi, la pensie, nu știu. Nu știu dacă aș sta aici, să fiu tot timpul sub nori și ploaie…