• Mai totul este bun la rodie: sâmburii și pulpa din jurul acestora, coaja, frunzele, scoarța și chiar și rădăcinile arbustului. Singura care nu se folosește este membrana albă •

Rodia reprezintă o desfătare pentru ochi. Florile luxuriante, portocalii, sunt la fel de ispititoare ca misterioasa lume interioară a fructului, formată din membrana albă și sâmburii adăpostiți în coaja lor roșie. Extragerea lor poate să pară la început dificilă, soldându-se adesea cu stropi roșii, împrăștiați de jur împrejur, dar există o metodă care simplifică „operația”: faceți tăieturi în formă de cruce în partea de sus a rodiilor, și desfaceți-le apoi într-un vas cu apă rece. Sâmburii roșii se scufundă în apă, în vreme ce membrana albă plutește la suprafață, putând fi extrasă cu ușurință.
Scurt istoric
Rodia a fost apreciată de oameni încă din Evul Mediu. Deoarece nu numai fructele, ci și frunzele, coaja și rădăcinile sunt pline de ingrediente active, arbustul a fost popular în Orient și, mai târziu, și în regiunea mediteraneeană. El a fost folosit pentru a trata diareea și ulcerul. Rădăcina, coaja și scoarța fiartă au fost utilizate și împotriva teniei. În medicina Unani, un soi de Ayurveda a lumii arabe, rodiile erau adesea folosite și pentru a trata diabetul.
Folosirea actuală a rodiei
Băut cu moderație, sucul de rodie are în cazul diabeticilor un efect de protecție vasculară și de scădere a colesterolului. Sâmburii de rodie au proprietăți antiinflamatoare, antiinfecțioase și antioxidante, un cocktail concentrat de ingrediente active cu mari beneficii pentru sistemul imunitar”. Însă nu numai fructele în sine, ci și frunzele, rădăcinile și coaja sunt pline de compuși vegetali secundari cu efecte terapeutice. Totuși, trebuie să ținem cont de următoarele lucruri: sâmburii sunt sănătoși, membrana albă este neutră, nefăcându-ne nici bine, nici rău, dar restul plantei trebuie folosit cu prudență, în pofida substanțelor benefice conținute, deoarece diversele ei părți pot avea un efect toxic.
Numeroase studii au dovedit că sucul de rodie poate avea efecte pozitive și în combaterea bolilor cardiovasculare, a artritei și chiar și a cancerului. Rodiile conțin de asemenea minerale precum magneziul, potasiul și calciul, dar și polizaharide complexe benefice pentru sistemul imunitar, pentru mușchi și pentru sistemul osos. Sâmburii comestibili sunt bogați în galotanini, taninuri studiate în prezent cu succes pentru efectele lor microbicide și antitumorale. Rodiile mai conțin antocianine precum crizantemina sau mirtilina, care au proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. La toate acestea se adaugă acidul ascorbic (vitamina C) și acidul malic, un element important al metabolismului. Uleiul obținut din sâmburii de rodie conține la rândul său un amestec de ingrediente active, utilizat pentru combaterea simptomelor menopauzei.
Proprietăți anti-cancer
În prezent, cel mai mare interes îl stârnește însă posibila eficacitate a rodiei în combaterea cancerului. Sucul de rodie nu are doar un efect profilactic în cazul persoanelor cu predispoziție genetică la cancer de prostată, de colon, de ficat sau de sân, atât sucul, cât și suplimentele pe bază de rodie pot fi utile și în fazele acute ale bolii. Totuși nu ar trebui să se apeleze la ele decât după un consult la medicul curant, deoarece atunci când aceste remedii sunt utilizate împreună cu medicamente împotriva cancerului, e posibil să apară unele interacțiuni nedorite.
Peeling corporal
– Pentru înfrumusețarea pielii la nivelul întregului corp –

Ingrediente: 1 lingură de sâmburi proaspeți de rodie, 2 linguri de ulei de migdale, 2 linguri de zahăr brun, 2 linguri de miere.
Mod de preparare: * Zdrobiți sâmburii de rodie, amestecați-i cu uleiul de migdale, zahărul brun și mierea (sau transformați toate ingredientele într-un piure, folosind un blender manual). * Introduceți preparatul într-un recipient bine sigilat.
Mod de folosire:
Când faceți duș, masați-vă corpul timp de aproximativ 5 minute, folosindu-vă de un burete sau o mănușă de baie, pentru a aplica peelingul. Masajul stimulează circulația sângelui, reduce dimensiunea porilor și întinerește pielea. Celulele moarte ale pielii sunt îndepărtate, iar extractele din rodie stimulează regenerarea naturală a pielii și formarea de celule noi.
Mască rapidă cu rodie
– Puncte negre, acnee, regenerarea pielii –
Ingrediente: 1 lingură de sâmburi proaspeți de rodie, 1 linguriță de unt de cacao, 1 linguriță de cafea pudră.
Mod de preparare: * Topiți pe o baie de apă untul de cacao. * Adăugați toate ingredientele și amestecați cu o lingură. Zdrobiți sâmburii.
Mod de folosire:
Aplicați cu generozitate preparatul pe față și pe decolteu, masați ca să intre în piele și înlăturați apoi masca după aproximativ 20 de minute cu o cârpă umedă. Vitamina C din rodie este un antioxidant important, implicat în formarea colagenului, și este eficient împotriva coșurilor, punctelor negre sau acneei.
Oțet de rodie
Întărirea sistemului imunitar, tratamentul preventiv împotriva cancerului
Ingrediente: 2 rodii, 500 ml de oțet de vin alb, 1 lingură de miere.
Mod de preparare: * Scoateți sâmburii din rodii și fierbeți-i vreme de 5 minute în amestecul de oțet de vin alb și miere. * Turnați în recipiente băutura fierbinte și, în funcție de concentrația dorită, mai lăsați 2-3 zile în oțet sâmburii de rodie. * Strecurați. Oțetul poate fi păstrat la frigider aproximativ 6 luni.
Mod de folosire:
Folosit în salate, oțetul de rodie îi oferă un impuls binevenit sistemului imunitar, combate inflamațiile și poate totodată să prevină cancerul de sân și de prostată. El are, de asemenea, un gust delicios ca băutură, în combinație cu apă carbogazoasă.
Suc de rodie și ghimbir
Hipertensiune arterială, colesterol crescut, arterioscleroză
Ingrediente: o jumătate de rodie, 50 g de ghimbir proaspăt, 750 ml suc de rodie, sucul de la o jumătate de lămâie.
Mod de preparare: * Scoateți sâmburii din jumătatea de rodie. * Curățați ghimbirul și radeți-l fin. * Amestecați ghimbirul cu sâmburii proaspeți de rodie și cu cele două sucuri.
Mod de folosire:
Beți 50 ml de suc diluat cu apă până la de 5 ori pe zi. E bun pentru sistemul imunitar și pentru combaterea răcelilor și a unor probleme ale stomacului. Ingredientele conținute în rodie pot ameliora inflamația, mai ales la nivelul tractului digestiv. Există studii care confirmă un efect anticancerigen în cazul cancerului de prostată și de sân. A nu se utiliza în timpul chimioterapiei. Sucul de rodie este eficient și în cazul hipertensiunii arteriale, al colesterolului mărit, arteriosclerozei, degenerării celulare și tulburărilor circulatorii.
Ulei pentru ștergerea cicatricilor și pentru urmele lăsate de acnee

Ingrediente: 1 rodie, 50 ml de ulei din sâmburi de caise, 10 petale uscate de Trandafir.
Mod de preparare: * Scoateți sâmburii din rodie, zdrobiți-i cu o lingură și strecurați printr-o sită fină, până eliminați pulpa. * Întindeți sâmburii pe un prosop de bucătărie și lăsați-i să se usuce (aprox. 3 zile), apoi mărunțiți-i, folosind un cuțit. * Turnați uleiul peste sâmburi și peste petalele de Trandafir într-un borcan cu capac înșurubabil. Depozitați două săptămâni într-un loc cald, agitând din când în când. Strecurați printr-un filtru de cafea și turnați în sticle de culoare închisă. Se păstrează la rece, aproximativ 6 luni.
Mod de folosire:
Aplicați de câteva ori pe zi uleiul pe zona afectată. El poate fi administrat și intern, de exemplu, pentru combaterea simptomelor neplăcute ale menopauzei. Folosiți 1 linguriță pe zi, în combinație cu diversele alimente pe care le consumați.
Recomandare: Ideal ar fi să adăugați 10 muguri zdrobiți de Platan (Platanus orientalis). Aceștia contracarează formarea cicatricilor proeminente. Nu se găsesc de cumpărat, deci trebuie să-i culegem singuri.
Orez afrodiziac cu Șofran
Pentru un libido puternic
Ingrediente: 200 g orez basmati, 7 fire de Șofran, puțin vin alb, 3 linguri de fistic, 1⁄2 rodie, 1⁄2 grămadă de Ruccola, 1 ridiche, ulei de măsline, sare, piper, coajă de lămâie rasă fin.
Mod de preparare: * Fierbeți orezul în apă cu sare, până devine „al dente”, apoi adăugați Șofranul dizolvat și stingeți cu vin alb. Luați vasul de pe foc, lăsați să stea 5 minute. * Prăjiți fisticul măcinat, fără a folosi grăsime, și încorporați-l în orez. * Așezați mâncarea pe farfurii. Presărați deasupra sâmburii de rodie, ridichea și frunzele de Ruccola spălate și tocate mărunt. Condimentați cu ulei de măsline, piper și lămâie rasă.
Mod de folosire:
Când sunt consumați zilnic, sâmburii de rodie îmbunătățesc digestia, combat hipertensiunea arterială, colesterolul, inflamația și arterioscleroza, dar au efect antioxidant, reglează circulația sângelui și contribuie la regenerarea celulară. Se spune că rodia era fructul preferat al zeiței iubirii, Afrodita, prin urmare, are și un efect afrodiziac. Fitoestrogenii conținuți în rodie pot spori libidoul.