Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

RODIA

• Mai totul este bun la rodie: sâmburii și pulpa din jurul acestora, coaja, frunzele, scoarța și chiar și rădăcinile arbustului. Singura care nu se folosește este membrana albă •

Foto: Shutterstock – 3

Rodia reprezintă o desfătare pentru ochi. Florile luxuriante, portocalii, sunt la fel de ispititoare ca misterioasa lume interioară a fructului, formată din membrana albă și sâmburii adăpostiți în coaja lor roșie. Extra­gerea lor poate să pară la început dificilă, sol­dându-se adesea cu stropi roșii, împrăștiați de jur împrejur, dar există o metodă care simplifică „operația”: faceți tăieturi în formă de cruce în partea de sus a rodiilor, și desfaceți-le apoi într-un vas cu apă rece. Sâmburii roșii se scufundă în apă, în vreme ce membrana albă plutește la su­prafață, putând fi extrasă cu ușurință.

Scurt istoric

Rodia a fost apreciată de oameni încă din Evul Mediu. Deoarece nu numai fructele, ci și frunzele, coaja și rădăcinile sunt pline de ingrediente ac­tive, arbustul a fost popular în Orient și, mai târziu, și în regiunea mediteraneeană. El a fost folosit pentru a trata diareea și ulcerul. Ră­dăcina, coaja și scoarța fiartă au fost uti­lizate și împotriva teniei. În medicina Unani, un soi de Ayurveda a lumii arabe, rodiile erau adesea folosite și pentru a trata diabetul.

Folosirea actuală a rodiei

Băut cu moderație, sucul de rodie are în cazul diabeticilor un efect de protecție vas­culară și de scădere a colesterolului. Sâm­burii de rodie au proprietăți antiinflamatoare, antiinfecțioase și antioxidante, un cocktail concentrat de ingrediente active cu mari beneficii pentru sistemul imunitar”. Însă nu numai fructele în sine, ci și frunzele, ră­dăcinile și coaja sunt pline de compuși ve­ge­tali secundari cu efecte terapeutice. Totuși, trebuie să ținem cont de următoarele lu­cruri: sâmburii sunt sănătoși, mem­bra­na albă este ne­utră, ne­făcându-ne nici bine, nici rău, dar restul plantei trebuie folosit cu prudență, în pofida substanțelor benefice con­ținute, deoa­rece diver­sele ei părți pot avea un efect toxic.   

Numeroase stu­dii au dovedit că sucul de ro­die poate avea efecte pozitive și în combaterea bolilor cardio­vas­culare, a artritei și chiar și a can­cerului. Rodiile conțin de asemenea mi­nerale precum magneziul, potasiul și calciul, dar și polizaharide complexe benefice pen­tru sis­temul imuni­tar, pentru mușchi și pentru siste­mul osos. Sâmburii co­mestibili sunt bogați în galotanini, taninuri stu­diate în prezent cu suc­ces pentru efectele lor microbicide și anti­tumorale. Rodiile mai con­țin antocianine pre­cum crizantemina sau mirtilina, care au pro­prietăți antiinflamatoare și antioxidante. La toate acestea se adaugă acidul ascorbic (vitamina C) și acidul malic, un element important al me­tabolismului. Uleiul obținut din sâmburii de rodie conține la rândul său un amestec de ingrediente active, utilizat pentru combaterea simptomelor menopauzei.

Proprietăți anti-cancer

În prezent, cel mai mare interes îl stârnește însă posibila eficacitate a rodiei în combaterea cancerului. Sucul de rodie nu are doar un efect pro­filactic în cazul persoanelor cu pre­dispoziție genetică la cancer de pros­tată, de colon, de ficat sau de sân, atât sucul, cât și suplimentele pe bază de rodie pot fi utile și în fazele acute ale bolii. Totuși nu ar tre­bui să se apeleze la ele decât după un consult la medicul curant, deoarece atunci când aceste remedii sunt utilizate împreună cu medicamente împotriva can­cerului, e posibil să apară unele interacțiuni nedorite.

Peeling corporal

– Pentru înfrumusețarea pielii la nivelul întregului corp –

Ingrediente: 1 lingură de sâmburi proaspeți de rodie, 2 linguri de ulei de migdale, 2 linguri de zahăr brun, 2 linguri de miere.

Mod de preparare: * Zdrobiți sâmburii de rodie, amestecați-i cu uleiul de migdale, zahărul brun și mierea (sau transformați toate ingredientele într-un piure, folosind un blender manual). * Introduceți preparatul într-un recipient bine sigilat.

Mod de folosire:

Când faceți duș, masați-vă corpul timp de aproximativ 5 minute, folosindu-vă de un burete sau o mănușă de baie, pentru a aplica pee­lin­gul. Ma­sajul sti­mulează cir­­cu­lația sân­gelui, reduce dimen­siunea porilor și în­tinerește pie­lea. Celulele moarte ale pie­lii sunt îndepărtate, iar extractele din rodie sti­mu­lează regenerarea naturală a pielii și formarea de celule noi.

Mască rapidă cu rodie

– Puncte negre, acnee, regenerarea pielii –

Ingrediente: 1 lin­gu­ră de sâmburi proas­peți de rodie, 1 lingu­riță de unt de cacao, 1 lingu­riță de cafea pu­dră.

Mod de pre­pa­rare: * Topiți    pe o baie de apă untul de cacao. * Adă­ugați toa­te in­gre­dientele și ameste­cați cu o lingură. Zdro­biți sâmburii.

Mod de folosire:

Aplicați cu generozitate preparatul pe față și pe decolteu, masați ca să intre în piele și înlăturați apoi masca după aproximativ 20 de minute cu o cârpă umedă. Vita­mina C din rodie este un antioxidant important, implicat în formarea colagenului, și este eficient împotriva coșu­rilor, punctelor negre sau acneei.

Oțet de rodie

Întărirea sistemului imunitar, tratamentul preventiv împotriva cancerului

Ingrediente: 2 rodii, 500 ml de oțet de vin alb, 1 lingură de miere.

Mod de preparare: * Scoateți sâmburii din rodii și fierbeți-i vreme de 5 minute în amestecul de oțet de vin alb și miere. * Turnați în recipiente băutura fierbinte și, în funcție de concentrația dorită, mai lăsați 2-3 zile în oțet sâmburii de rodie. * Strecurați. Oțetul poate fi păstrat la frigider aproximativ 6 luni.

Mod de folosire:

Folosit în salate, oțetul de rodie îi oferă un impuls binevenit sistemului imunitar, combate inflamațiile și poate totodată să prevină cancerul de sân și de prostată. El are, de asemenea, un gust delicios ca băutură, în combinație cu apă carbogazoasă.

Suc de rodie și ghimbir

Hipertensiune arterială, colesterol crescut, arterioscleroză

Ingrediente: o jumătate de rodie, 50 g de ghimbir proaspăt, 750 ml suc de rodie, sucul de la o jumătate de lămâie.

Mod de preparare: * Scoateți sâmburii din jumătatea de rodie. * Curățați ghimbirul și radeți-l fin. * Amestecați ghimbirul cu sâmburii proaspeți de rodie și cu cele două sucuri.

Mod de folosire:

Beți 50 ml de suc diluat cu apă până la de 5 ori pe zi. E bun pentru sistemul imunitar și pentru combaterea răcelilor și a unor probleme ale stomacului. Ingredientele conținute în rodie pot ameliora inflamația, mai ales la nivelul tractului digestiv. Există studii care confirmă un efect anticancerigen în cazul cancerului de prostată și de sân. A nu se utiliza în timpul chimioterapiei. Sucul de rodie este eficient și în cazul hipertensiunii arteriale, al colesterolului mărit, arteriosclerozei, degenerării celulare și tulburărilor circulatorii.

Ulei pentru ștergerea cicatricilor și pentru urmele lăsate de acnee

Ingrediente: 1 rodie, 50 ml de ulei din sâmburi de caise, 10 petale uscate de Trandafir.

Mod de preparare: * Scoateți sâmburii din rodie, zdrobiți-i cu o lingură și strecurați printr-o sită fină, până eliminați pulpa. * Întindeți sâmburii pe un prosop de bucătărie și lăsați-i să se usuce (aprox. 3 zile), apoi mărunțiți-i, folosind un cuțit. * Turnați uleiul peste sâmburi și peste petalele de Trandafir într-un borcan cu capac înșurubabil. Depozitați două săptămâni într-un loc cald, agitând din când în când. Strecurați printr-un filtru de cafea și turnați în sticle de culoare închisă. Se păstrează la rece, aproximativ 6 luni.

Mod de folosire:

Aplicați de câteva ori pe zi uleiul pe zona afectată. El poate fi administrat și in­tern, de exemplu, pentru com­baterea simptomelor neplăcute ale menopauzei. Folosiți 1 linguriță pe zi, în combinație cu diversele alimente pe care le consumați.

Recomandare: Ideal ar fi să adăugați 10 muguri zdrobiți de Platan (Pla­tanus orientalis). Aceștia contracarează formarea cicatricilor proemi­nen­te. Nu se găsesc de cumpărat, deci trebuie să-i culegem singuri.

Orez afrodiziac cu Șofran

Pentru un libido puternic

Ingrediente: 200 g orez basmati, 7 fire de Șofran, puțin vin alb, 3 linguri de fistic, 1⁄2 rodie, 1⁄2 grămadă de Ruccola, 1 ri­diche, ulei de măsline, sare, piper, coajă de lămâie rasă fin.

Mod de preparare: * Fierbeți orezul în apă cu sare, până devine „al dente”, apoi adăugați Șofranul dizolvat și stingeți cu vin alb. Luați vasul de pe foc, lăsați să stea 5 minute. * Prăjiți fisticul măcinat, fără a fo­losi grăsime, și încor­porați-l în orez. * Așe­­zați mân­carea pe farfurii. Pre­să­rați deasupra sâmburii de rodie, ridichea și frunzele de Ruccola spă­late și tocate mărunt. Condi­mentați cu ulei de măsline, piper și lămâie rasă.

Mod de folosire:

Când sunt consumați zil­nic, sâmburii de rodie îm­bunătățesc digestia,    combat hipertensiunea arterială, co­lesterolul, inflamația și ar­terioscleroza, dar au efect antioxidant, reglează circu­lația sângelui și con­tribuie la regenerarea celulară. Se spu­ne că rodia era fructul pre­ferat al zeiței iubirii, Afrodita, prin urmare, are și un efect afrodiziac. Fito­estrogenii conținuți în rodie pot spori libi­doul.   

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian