Scurtă călătorie sentimentală
• De Bobotează, după-amiază, am urcat la volanul Opelinei mele și am făcut o mică incursiune până în satul Corșoru, o înșiruire de case de-a lungul unui drum care urcă un pripor, pe partea dreaptă a Oltețului. M-am dus într-acolo (nu fac un secret din asta), mai ales din curiozitatea de a descoperi satul unde au trăit, odinioară, boiernașii Corșoreni, nașii de cununie și botez ai înaintașilor mei, informație găsită prin documente vechi. Să-i spun așa: o scurtă călătorie sentimentală… •
Fotografiile din telefon

Cred că nu aș fi ajuns pe aici, într-o zi de mare sărbătoare creștină, dacă nu l-aș fi cunoscut, cu două zile înainte, pe tânărul preot paroh Mădălin Gogîță, care slujește, de obicei, la biserica mare a comunei Alimpești, dar păstorește și la bisericuțele mai mici, din unele sate aparținătoare. Părințelul mi-a arătat pe telefon câteva poze cu picturi din biserica din Corșoru, înfățișând doi preoți cu soțiile lor, amândoi din neamul Corșorenilor. Atât mi-a trebuit! Am hotărât ca sâmbătă, de Bobotează, după liturghie, să merg acolo, să văd biserica și satul. Pozele acelea din memoria telefonului m-au scos din tihna zilei de sărbătoare. Așa se întâmplă uneori, în meseria asta de reporter: e nevoie de o simplă informație, de o fotografie, de un citat găsit undeva, de o vorbă prinsă din zbor, ca să ieși din casă și să te pui la drum. Un sătean, sunat de preot în prealabil, îmi deschide ușa bisericii. Pe peretele din stânga, descopăr, la lumina slabă a becului, picturile prin care sunt reprezentați preotul Dumitru Corșoreanu și preoteasa lui, Maria, apoi preotul George Corșoreanu și preoteasa Constantina, ambii numiți, cu litere latine (alfabetul latin fusese deja adoptat în România), „mari ctitori”. În 1867, popa Dumitru și fiul lui, popa George, au pus bani, împreună cu alt preot, George Ionițescu, și au ridicat o biserică pe dealul Corșorului, aproape de apa Oltețului. Biserica e fără turlă, dar, la câțiva metri, au construit, separat, turnul clopotniței, din piatră de râu și scară interioară cu trepte din lemn, cum rar găsești prin satele Gorjului. Biserica fără turlă și turnul de alături, așa cum se înalță pe fundalul dealului împădurit dinspre apus, încheagă o priveliște surprinzătoare în acest sătuc lipsit de faimă turistică, dar cu un trecut enigmatic.
Rădăcini armânești

O primă menționare oficială a satului Corșoru datează din septembrie 1582, când domnitorul Mihnea Turcitu întărește lui Stan şi fiilor săi un drept de proprietate „din partea lui Stanciu, jumătate, de peste tot hotarul, pentru că Stanciu s-a înfrăţit cu Stan pe care l-a aşezat pe partea lui de moşie din Corşor”. Nu am sub ochi textul complet al hrisovului, informația este preluată de pe site-ul Bibliotecii Județene Gorj (bibliotell.ro). Ar fi interesant de știut cine a fost acel Stan care s-a înfrățit cu Stanciu, un proprietar local, și s-a așezat aici. Despre strămoșii corșorenilor de azi se spune că ar fi venit de peste Dunăre, din Balcani, că ar fi fost aromâni fugiți din calea răutăților și stabiliți aici, pe priporul acesta, din apropierea Oltețului și a munților. Nu ar fi de mirare! Prin preajmă sunt câteva sate care evocă limpede origini balcanice: Sârbești (deși o versiune mai veche, găsită pe o hartă austriacă, este Șerbești, de la șerb), Greci, Turcești. Numele ar veni de la diminutivul substantivului corb ➛ corbșor ➛ corșor. Fac câțiva pași pe drumul în pantă și descopăr case a căror arhitectură trimite la așezările macedonene: pivniță la parter, cu o ușă centrală, camerele de locuit, la etajul întâi, cu multe ferestre și cu un balcon central. Nu cred că proprietarii au fost în excursie în Bulgaria sau Grecia și au imitat un model văzut acolo. Nu, nici vorbă. E un tipar arhitectural adus de cei care, cu secole în urmă, au trecut Dunărea și au urcat pe Olt, apoi pe Olteț, în sus, și s-au așezat pe coasta acestui deal, de unde vezi, spre nord, vârfurile Căpățânii și ale Parângului. Cred că au ales acest loc și fiindcă le oferea o priveliște familiară în Balcani: munți înzăpeziți până primăvara târziu, în timp ce dealurile din apropiere sunt deja înverzite. E un aer mohorât, pâclos și aproape de înserare, dar încă mai deslușesc, printre crengile nucilor și perilor bătrâni și peste vârfurile plopilor, culmile înzăpezite ale Micăii și ale Cujbei, munți care străjuiesc izvoarele Oltețului și ale Cernei. Moșnenii (oameni liberi, proprietari de moșie stăpânită în comun) de aici, din Corșor, au, din vechime, și un munte al lor, numit chiar așa, Corșoru, vizibil de pe dealul unde și-au întemeiat satul.
Groapa haiducilor

Între timp, a venit și preotul Mădălin Gogîță, cu soția lui, Ancuța (simetrie perfectă cu perechile picturale ale ctitorilor!) și intru, din nou, în biserica ridicată de Corșoreni, în 1867. „Biserica a fost afectată de cutremure, a trebuit încinsă cu o bandă de fier, cu ani în urmă. Uitați crăpătura aia, de la fereastră, a străpuns tot zidul. Catapeteasma nu e din lemn, e din zid. Fac slujbe aici, la două săptămâni. Numărul locuitorilor din sat s-a tot micșorat”, îmi spune preotul. Privesc scaunele din lemn masiv, pereții cu picturi bătrâne, zidul gros, de aproape un metru, unde este fereastra. Știu sigur, din vechi acte civile, că strămoșii mei, cu vreo cinci generații în urmă, au fost nășiți de membri ai neamului Corșorenilor. Nu chiar de acești preoți – ctitori pictați pe pereți, ci de rude ale lor. Numele de familie, Bădița, provine de la un Badea Corșoreanu, fiindcă, în trecut, finii obișnuiau să pună copiilor lor prenume din familia nașilor. Cum a ajuns înaintașul meu pe linie paternă, Mihuță Nedelcu, din Polovragi (situat la 15 km, spre nord), să-i aibă ca nași pe Corșoreni e un mister. Să fi fost soția lui, Maria, din acest sat, fiică a Corșorului? Cine știe? Uitarea s-a așternut, tot mai grea, de la o generație la alta, iar documentele sunt rare și luminează firav trecutul. O menționare mai veche a numelui Corșoreanu datează din 1743, un Stan Corșoreanu (urmaș al lui Stan din 1582?), vătaf de plai, fiind martor la un proces. Preoții au apărut mai târziu, în sec. XIX. Potrivit unei legende locale, un preot Corșoreanu ar fi dat foc unei clăi puse peste o groapă unde se ascundeau haiducii, care au ars de vii, apoi și-ar fi însușit comoara pe care aceștia i-ar fi încredințat-o: banii ar fi fost cheltuiți pentru ridicarea unei biserici, fără să știm exact dacă e vorba de biserica asta sau de biserica din lemn a Nistoreștilor, un sat din vecinătate, unde sunt îngropați preoții Corșoreni. Nimeni în sat nu mai poartă azi acest nume!
O mână de ajutor
Plin de taine trecutul acestor sate, cățărate pe dealurile Oltețului sau răsfirate pe malurile acestui râu năvalnic! Au rămas doar niște legende și niște chipuri pictate pe pereții unor biserici care nu se țin prea bine pe temeliile lor. Lumea asta a dealurilor Olteniei este, în opinia mea, prea puțin pusă în valoare, deși are multe de dezvăluit: situri geologice, cetăți dacice, case vechi, biserici, conace, ferme, priveliști (munții se văd cel mai bine de pe dealurile acestea). Ar trebui ca autoritățile județene și regionale, care învârt miliarde de euro în cadrul multor programe de dezvoltare, să acorde atenția cuvenită și acestei părți de „Oltenie a dealurilor”, lăsată în umbră de „Oltenia de sub munte”, unde au fost investiți bani în infrastructură și în pensiuni turistice. O „expansiune” a clocotului turistic de la poala muntelui spre sudul depresiunii ar fi binevenită. Este adevărat că satele s-au cam depopulat, încă de pe vremea comunismului, dar sunt încă locuite, generațiile tinere sunt încă bine reprezentate. Banii europeni și naționali să mai fie oferiți și unor tineri care vor să muncească acasă la ei, aici, în satele de pe Valea Oltețului, să fie ajutați să dezvolte o fermă sau să deschidă o pensiune. Unii au păpat destul din bugetul public pentru așa-numite „afaceri de succes”. Să meargă banii și la tineri energici, dar fără proptele în lumea politică. Numai așa se pot schimba lucrurile, în bine, în România!