Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Respirație sănătoasă

• Abia am scăpat de Covid, și ne confruntăm cu o no­uă amenințare: virozele respiratorii. Bântuie de la un ca­păt la altul al lumii, umplând spitalele de bolnavi. Alături de tratamentele clasice, medicina naturii oferă, și ea, ali­ați de nădejde pentru ocrotirea nasului, gâtului și plă­mânilor, cele trei redute care trebuie apărate cu orice preț •

Respirații

Foto: Shutterstock

Studii de ultimă oră au dovedit că respi­rațiile complete (aer inspirat, expirat și apoi reținut în plămâni) contribuie în mod esen­țial la vindecarea multor boli pulmonare. Ideal ar fi să respirăm aer curat, de munte. Pentru locuitorii orașelor, recomandarea este să respire de două ori pe zi, dimineața, de­vreme, înainte să înceapă circulația ma­șinilor, și seara, când agitația orașului se stinge. Se fac 25 de respirații complete: ins­pirat (numărați până la 5), expirat (numărați până la 7), aer ținut în piept (cât puteți).

Tincturi combinate

Printre cele mai puternice plante cu efec­te asupra sănătății plămânilor se nu­mără Lichenul de piatră și Echinacea. Se ad­mi­nistrează alternativ, sub for­mă de tinctură (se gă­sesc la farmacie). De mare folos este și Poly­gemma 16 – Plămâni (Plant­Ex­trakt), care se ad­mi­nis­trea­ză con­form prospec­tului.

REMEDII DE PREPARAT ACASĂ

Băi cu ace de Molid

Decon­ges­tionarea căilor respiratorii

Ingrediente: 500 g sare de mare, 45 g lapte praf, 1 pumn de ace de Molid, 5 picături de ulei esențial de Molid (sau de Brad argintiu, Pin sau Jneapăn).

Mod de pre­parare: * Tă­iați acele de Molid în bucăți mici, cu aju­torul foar­fecelor. * Ames­te­­cați acele cu sa­rea și laptele praf și adăugați 5 pi­cături de ulei esen­țial. * Ames­tecați din nou bine, tur­nați prepa­ratul în­tr-un recipient cu capac și lăsați câ­teva zile la ma­cerat, la tem­pe­ratura came­rei, într-un loc ferit de lumina di­rectă a soa­relui. Măcinați apoi preparatul cu ajutorul unui blen­der.

Mod de fo­losire:

Imediat ce simțiți că respi­rați mai greu din cauza unei răceli, faceți seara, înainte de culcare, o ba­ie fierbinte, timp de ma­ximum 20 de minute. Adăugați în apă 3-4 linguri cu vârf de sare pe baie și, eventual, puțină smântână. Baia atenuează simptomele, uleiurile esențiale au efect antiinflamator, dizolvă mucusul dens și ne ajută să expectorăm.

Inhalație împotriva tusei

Dizolvă mucusul în cazul tusei persistente

Ingrediente: 2 pumni de flori proaspete de Cimbru, 2 litri de apă.

Mod de preparare: * Fărâmițați florile de Cimbru. * Turnați apă clocotită peste ele.

Mod de folosire:

De îndată ce apa a ajuns la o temperatură suportabilă, aplecați-vă deasupra ligheanului, învelit într-un prosop ma­re, și faceți in­halație, inspi­rând și ex­pi­rând profund. Re­petați proce­deul de câ­teva ori pe zi, timp de apro­xi­mativ 10 minute, pre­gătind de fie­care dată o in­fuzie proas­pătă. Infuzia de Cim­bru se poate și bea. Cimbrul uci­de bac­teriile și vi­ru­șii și îmbună­tă­țește res­pirația.

REMEDII CU SALVIE

Infuzie de Salvie

Răceli, inflamația amigdalelor, transpirație excesivă

Ingrediente: 1 lingu­riță de Salvie uscată sau 1 lingură de Salvie proas­pătă,    250 ml de apă clo­co­tită.

Mod de preparare: * Puneți 1 lin­gu­riță de Salvie uscată sau 2 linguri de Salvie proaspătă în­tr-o cană. * Turnați dea­supra 250 ml apă clo­cotită. Aco­periți și lăsați 10 minute la infuzat. Strecurați.

Mod de folo­sire:

Beți o ceașcă de ceai proaspăt de mai multe ori pe zi, in­clusiv îna­inte de a merge la cul­care. Da­că aveți dureri în gât, puteți face cu el și câte o gargară, din do­uă în două ore, clă­tindu-vă gura cu ceai și bându-l, în­ghițitură cu înghițitură.   

Salvie simplă

Ușurarea respirației

Ingrediente: 1 legătură de Salvie proaspătă.

Mod de folosire: Spălați și uscați bine o frunză de Salvie proaspătă. Mestecați-o îndelung. Ameliorează durerile de gât și ușurează respirația.

Baie de picioare cu Salvie

* Turnați 1 litru de apă clocotită peste o mâ­nă de frunze de Salvie. * Lăsați să se ră­cească, până când apa ajunge la o temperatură plăcută.

Mod de folosire:

Turnați preparatul într-un lighean și adăugați apă la o temperatură plăcută până când aceasta v-a acoperit picioarele. Stați cu picioarele în lighean, timp de 10 minute.

Comprese cu Salvie

Mod de folosire: * Puneți într-o cană 4-5 frunze de Salvie proaspătă.    * Turnați dea­supra 250 ml de apă clocotită. * Acoperiți și lăsați la infuzat timp de 10 minute. * U­meziți un prosop de in în această in­fuzie și apli­cați-l pe piept, sub gât. Acoperiți-l cu un fular de lână. Ți­neți-l până ce se răcește compresa.

Fumigații cu Ienupăr   

Curăță încăperile bolnavilor, ușurează respirația și ucid microbii

Ingrediente: câte o jumătate de linguriță de boabe de Ienupăr, ace de Ienupăr, rășină de Ienupăr, frunze uscate de Mentă și ace uscate de Molid.

Mod de preparare: adăugați amestecul pentru fumigație în arzătorul de plante sau puneți-l pe o tipsie (tigaie) încinsă.

Mod de fo­losire: Fumi­gațiile cu ier­buri sunt be­nefice pen­tru să­nă­ta­tea pul­monară, pen­tru că de­conges­tio­nează căile res­­pi­ra­to­rii. Ie­nu­­­părul are un pu­­ternic efect germicid și de sti­mulare a sis­te­mului imu­nitar.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian