• Pentru un tânăr născut în România după 1989, poate părea incredibil că în timpul comunismului pâinea era vândută pe cartelă și că oamenii făceau cozi interminabile pentru a cumpăra o franzelă. În prezent, industria de panificație este foarte activă, iar noi, românii, am ajuns cei mai mari consumatori de pâine din Uniunea Europeană! •
Roata morii se-nvârtește!
România este unul dintre cei mai importanți producători de grâu de pe continentul european, recolta ajungând, în ultimii ani, la aproximativ 10.000.000 de tone. Mai mult de jumătate din această cantitate merge la export (suntem, de regulă, pe locul doi, după Franța), iar restul este procesat în țară, pentru consumul intern. Cine spune că mâncăm pâine făcută din aluat congelat, adus din import, spune prostii! Am mai arătat în paginile revistei Formula AS că importurile de aluat congelat nu trec de 2-3 kilograme pe cap de locuitor, de-a lungul unui an. O nimica toată, dacă ținem cont că mâncăm fiecare, în medie, peste 80 de kg de pâine pe an. Este evident, așadar, că punem pe masă pâine făcută din făină românească, obținută din grâu recoltat de pe câmpiile noastre. Avem atât de mult grâu, încât ne hrănim și pe noi, și vindem și altora, cu precădere unor clienți din Asia și Africa. O altă minciună, legată de prima, este aceea că nu mai avem industrie de morărit și panificație. „Le-au distrus, domnule, pe toate, le-au pus la pământ!”, zice insul dezinformat sau de rea-credință, pe rețeaua de socializare sau la cârciuma din sat. Sigur, unele unități de morărit au clacat după revoluție, după ce s-au privatizat, dar altele s-au consolidat și sunt active în piață. Am sub ochi o listă cu firmele care au beneficiat de ajutor financiar din partea statului român, acum doi ani, în contextul războiului din Ucraina: sunt peste 70 de companii din România care au primit sprijinul respectiv! Să dau numai câteva exemple: Moara Zuf, din Arad; Moara Domnească, din Argeș; Moara Dâmbovița, din Ilfov; Moara Oltina, din Prahova. Există și un „Patronat român din industria de morărit, panificație și produse făinoase”/ Rompan, cu 204 membri, adică societăți comerciale care transformă bobul de grâu în făină și făina în pâine.
Brutării fără brutari
Trebuie spus și că multe dintre aceste firme au beneficiat de bani europeni pentru modernizare (retehnologizare) și extindere a capacității de producție. Am fost acum câțiva ani în fabrica de pâine de la Oltina (Urlați, jud. Prahova) și am văzut acolo, la treabă, un… robot. Da, un robot adus din Japonia, care punea franzelele pe o bandă rulantă. Dar stați să vedeți ce se întâmplă în Bihor! Un antreprenor a construit o fabrică de pâine, investind 20 milioane de euro. A atras și fonduri europene în valoare de 5 milioane de euro, pentru a pune în funcțiune o linie de producere a pâinii, cu ajutorul… Inteligenței Artificiale! „Doar apeşi pe buton şi se produce reţeta comandată”, spune proprietarul fabricii, Alexandru Toth (citat de ebihoreanul.ro). Prin urmare, brutăria nu are brutari. „O fabrică obişnuită lucrează cu 20 de angajaţi, aici folosim un singur angajat, care intervine la nevoie. Camerele de luat vederi inteligente semnalează orice se întâmplă deosebit”, spune tehnologul specializat în panificaţie Gheorghe Muscalu. Fabrica din Oradea produce 2,5 tone de pâine pe oră, cu mult peste capacitatea de circa o tonă pe oră a unei linii de producţie clasice. „Sistemul supraveghează producţia şi ia singur decizii, în mod automat, începând de la procesul de dospire, până la coacere şi răcire a pâinii”, explică tehnologul. Investitorii vor să extindă procesul de automatizare inclusiv la punerea pâinilor în lăzi şi stivuirea lor pentru a fi ridicate. Tehnologul Gheorghe Muscalu are propria afacere în panificație, numită Doar grâne, situată în București și lansată în timpul pandemiei de Sars Cov-2. Pentru creșterea aluatului este folosită maiaua sau drojdia sălbatică, obținută din fermentarea naturală, la temperatura camerei, a unui amestec de făină și apă. Am pomenit de pandemia care a îngrozit omenirea în 2020. Trebuie să fac o observație adecvată subiectului acestui articol: în perioada de restricții de circulație impuse de autorități, mulți dintre noi, închiși în case, s-au apucat să facă… pâine! Da, ne-am transformat, instant, în brutari. Erau pline rețelele de socializare de poze și statusuri despre cum am frământat aluatul și despre pâinile fierbinți, abia scoase din cuptor. Am devenit, atunci, o națiune de brutari: aproape că nu mai găseai făină albă și pachețele de drojdie pe rafturile magazinelor. Nu am o explicație sigură pentru recursul la această activitate ancestrală. Cred, dacă nu greșesc, că, izolați în apartamente, lipsiți de contactul cu iureșul urban, ne-am simțit transportați cu mii de ani în urmă, când oamenii trăiau mai distanțați unii de alții, prin păduri și pe coame de deal, și erau nevoiți să își ofere singuri cele necesare traiului. Iar facerea pâinii era, în acele vremuri, probabil cel mai important lucru din viața de zi cu zi a unei gospodării.
Pâinea aurită
Chiar dacă noile tehnologii vor fi folosite și în producerea pâinii, să nu ne facem griji că vor dispărea metodele tradiționale. Merg prin sate și văd în ograda multor case noi, moderne, un cuptor din cărămidă. În Ardeal, mai ales, supraviețuiește cultul acesta pentru pâinea făcută în gospodărie, așa-numita „pâine bătută”: coaja arsă este lovită cu un obiect din lemn. În satele din nordul Olteniei, gospodinele încă mai coc așa-numiții colindeți, colăceii oferiți copiilor în Ajunul Crăciunului. Tot în Oltenia, mai găsești pâine făcută la țest, un procedeu străvechi, folosit cel mai probabil și în neolitic. Apoi, avem Pâinea de Pecica, înregistrată la Bruxelles, ca produs cu Indicație Geografică Protejată (IGP). Mai este Pâinea de Covasna, fără recunoaștere europeană, dar apreciată de clienții piețelor bucureștene. Pe oriunde te duci, prin țară, găsești mici branduri locale, făcute după anumite rețete, cu anumite ingrediente: cu cartofi, cu praz, cu semințe. Orice am spune, pâinea nu lipsește din România. Propaganda anti-europeană, care neagă mereu tot ce s-a realizat în România zilelor noastre sau inventează fantasmagorii, a pretins că în pâinea făcută la noi în țară ar fi folosită ca ingredient făina de greieri! O prostie uriașă, pe care Patronatul din Industria de Morărit și Panificație a fost nevoit să o combată: „În ultimele zile, asistăm la un val de informări mincinoase, promovate de unele rețele sociale, privind folosirea în panificație a făinii de insecte. Aceste afirmații false privesc firma VEL PITAR, dar aduc atingere întregii industrii de panificație românești. Prin prezenta luare de poziție, afirmăm clar că în industria românească de panificație și produse făinoase nu sunt folosite făinuri realizate din specii de insecte, chiar autorizate. (…) Solicităm întreruperea difuzării acestor informări mincinoase și asigurăm consumatorii că brutarii români realizează produse de calitate pe gusturile românilor, folosind materii prime și ingrediente tradiționale de cea mai bună calitate”. Aș mai adăuga că utilizarea în compoziție a făinii de greieri (produsul este autorizat în UE, cu obligația etichetării ca atare) ar crește foarte mult prețul pâinii, atât timp cât 1 kg costă aproape 100 de lei. Economic vorbind, utilizarea acestui ingredient pentru obținerea pâinii de masă, de serie, ar fi complet neprofitabilă pentru brutari. Câștig mare ar fi dacă ar fi produsă pâine ornamentată cu aur și argint, așa cum face brutarul spaniol Juan Manuel Moreno, din Malaga: pâinea aurită costă 1.380 euro și este cumpărată de șeici arabi și de magnați chinezi. Să vă mai spun că niște antreprenori americani produc mai nou pâine din miez de avocado. Lumea experimentează, caută lucruri noi, chiar și în acest domeniu arhaic al pâinii, dar nici o nouă descoperire nu poate înlocui mirosul și gustul unei jimble din făină de grâu, una din bucuriile simple ale acestei lumi.