Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752.30.45.36, 0746.01.76.60, e-mail: [email protected], www.drnwabudike.ro

Stimată doamnă, din cele descrise de dumneavoastră, s-ar părea că suferiți de o tulburare cutanată, numită melasmă („masca sarcinii”). Este o boală benignă, caracterizată printr-o apariție de macule (pete) asimptomatice, închise la culoare, de dimensiuni variabile, dispuse cu precădere la nivelul feței, dar și în alte zone expuse luminii. Cauza acestei tulburări este necunoscută, dar pare să fie implicat factorul hormonal, în special progesteronul, precum și expunerea la razele ultraviolete.
Factorii de risc pentru apariția melasmei sunt:
1. Factorii genetici – circa 40% din pacienți au un antecedent familial.
2. Tenul – pacienții cu tenul de culoare mai închisă tind să aibă mai des melasmă.
3. Expunerea solară – boala apare pe arii de piele expuse luminii solare.
4. Factorii hormonali – melasma apare des în timpul sarcinii (15-50%) din cazuri, dispărând adesea în timp de circa un an. Este clar asociată folosirii contraceptivelor hormonale și există o asociere cu bolile tiroidei.
5. Stresul – poate provoca producerea hormonului numit Melanocyte Stimulating Hormone (hormonul de stimulare a melanocitelor), ducând la pigmentarea pielii.
6. Medicamentele – unele medicamente pot provoca melasma – hormonii contraceptivi și fenitoina (medicament pentru epilepsie).
7. Iritanții – expunerea la substanțe iritante (parfumuri, spray-uri) ar putea provoca melasma.
8. Alte leziuni – melasma este mai frecvent întâlnită la femeile cu alte leziuni pigmentare, cum sunt efelidele (mici puncte maronii la nivelul feței) sau alunițele.
Melasma nu este considerată drept factor de risc pentru cancerul cutanat.
Acestea fiind spuse, posibilele tratamente alternative pentru melasmă includ:
1. Evitarea expunerii solare – expunerea solară stimulează melanogeneza (producere de pigment). Se recomandă evitarea perioadelor cuprinse între orele 10:00 – 16:00.
2. Cremele fotoprotectoare care blochează UVA și UVB sunt o parte importantă a tratamentului.
3. Creme cu vitamina C. Ele blochează activitatea cuprului, prezent în procesul melanogenezei.
4. Stres – poate dezechilibra hormonal organismul, predispunând la melasmă.
5. Hormonii contraceptivi – deși folosiți pe scară largă, eu le sfătuiesc pe femei să îi evite. Medicamentele care suprimă menstruația, o însușire definitorie a femeilor, nu au cum să fie sănătoase pentru organism.
6. Fumatul – contribuie la procesul de îmbătrânire a pielii și dăunează plămânilor, un organ energetic important pentru piele.
7. Preparate fitoterapeutice – acidul azelaic derivat din plante cum sunt grâul sau secara are efect în oprirea melanogenezei și este prezent în diverse creme existente pe piață; acidul kojic – derivat al unor specii de fungi, inhibă melanogeneza și este disponibil în diverse creme; arbutina – un extras din Afine și Merișor, blochează, de asemenea, procesul de melanogeneză.
8. Mișcarea – fotoprotecția în timpul activităților în aer liber este esențială.
9. Dieta – se recomandă alimentele vegetale, care sunt, în sine, antioxidanți, dar unele dintre ele, cum ar fi fasolea, soia etc. conțin fitohormoni, care ar putea constitui factori de risc pentru melasmă.
10. Homeopatia – este un tratament excelent pentru melasmă. Un tratament individualizat este ideal.
Melasma poate fi confundată cu alte tulburări grave, cancer cutanat și asociată cu maladii hormonale (boala Addison sau de tiroidă), de aceea este bine să consultați medicul specialist, pentru a vă pune un diagnostic exact.
Vă urez succes!
Dr. LUCICA SIMA – Cabinetul de Medicină Complementară Imunyze, Bucureşti, tel.: 0722.85.12.77, 0314.21.09.23, e-mail: [email protected] www.imunyze.me
„De 10 ani mă confrunt cu dureri lombare” (Răspuns pentru DORINA MOGA – Caracal, F. AS nr. 1602)

Un produs natural care vă poate ajuta este suplimentul alimentar Imunyze Complete 300 g. Acesta conține un antiinflamator natural și calciu organic, cu rol de refacere a structurilor osoase. Calciul este extrem de important pentru organismul uman, deoarece menține sănătatea sistemului osos. Este important de conștientizat faptul că mai mult de 99% din tot calciul din corp se află în oasele și în dinții noștri. Pentru ca oasele să se poată dezvolta într-un ritm normal, pentru a crește și a se menține sănătoase, calciul este un element esențial. Odată ce procesul de creștere a oaselor se încheie, calciul are rolul de a încetini pierderea densității osoase – fenomen care este normal și face parte din îmbătrânirea naturală a organismului. Pe de altă parte, calciul are și rolul de a regla contracția musculară prin stimularea proteinelor care se află în mușchi. Tot calciul ajută și la o bună funcționare a miocardului, la reglarea presiunii arteriale, la creșterea nivelului de colesterol bun și la coagularea sângelui. Se recomandă administrarea a câte 3 doze de pulbere/zi, cel puţin 30 de zile consecutiv. În cazul dumneavoastră, cel mai probabil va fi necesară administrarea îndelungată a acestui produs. Pentru mai multe informații, contactaţi medicii terapeuţi din cadrul Cabinetului de Medicină Complementară Imunyze. Multă sănătate!
„Caut un remediu pentru vindecarea peladei” (Răspuns pentru MIHAELA – Tulcea, F. AS nr. 1587)
Pelada este o boală a sistemului imunitar, ce declanșează inexplicabil căderea părului din anumite regiuni. În cadrul Departamentului de Cercetare-Dezvoltare Imunyze se obţin produse 100% naturale, utilizate cu succes inclusiv în terapia unor afecţiuni imunomediate, aşa cum este şi cazul băiatului dumneavoastră. Aceste produse au la bază imunoglobulinele Y de tip aviar, precum şi alţi factori imunomodulatori. Recomadăm, în prima etapă, aplicarea soluției șampon Imunyze Hair Shampoo 250 ml, care reprezintă o formulă revoluţionară, realizată pe baza combinării de ingrediente active naturale şi biologice, cu efecte remarcabile asupra scalpului. Ingredientele conţinute conferă produsului proprietăţi antimicrobiene şi cicatrizante, acesta fiind un adevărat antibiotic natural, deosebit de eficient împotriva unor bacterii şi ciuperci. În componența produsului se află și bisabolol natural, folosit de mult timp pentru beneficiile sale anti-iritante, antiinflamatorii și de refacere a zonelor afectate. Produsul se poate aplica o dată la trei zile, până la regenerarea totală a zonelor afectate. Apoi, în funcție de răspunsul primit din partea organismului, putem completa aplicarea și cu produse pe cale generală (pulberi, soluții).
Multă sănătate!
ADRIAN UDREA – fitoterapeut, nutriționist, wellness coach – Timișoara, tel. 0766.75.02.01, e-mail: [email protected]
„Caut tratament pentru bronhopneumonie obstructivă” (Răspuns pentru MIHAI – Hunedoara, F. AS nr. 1591)

Plămânii reprezintă organul prin care aerul este respirat, inspirat din exterior aducând oxigen și alte gaze necesare vieții, și expirat din interior, conținând dioxid de carbon și alte gaze rezultate din respirația celulară. În cazul îmbolnăvirii lor, se recomandă:
• Mișcarea în aer liber (alergat, sărit peste obstacole, cățăratul), practicarea unor forme de efort fizic organizat, precum yoga, pilates, Tai Chi.
• Respirația diafragmatică profundă: în parcuri, la mare, la munte, în pădure, în preajma cascadelor, pentru a beneficia de virtuțile terapeutice ale ionilor negativi, aerosolilor și aerului ozonat.
• Se evită alimentele generatoare de mucus: oțetul obișnuit (cel sănătos este oțetul de mere nefiltrat), lactatele, brânzeturile, glutenul și zahărul. Se folosește sare integrală, nerafinată, melasă lichidă, miere polifloră crudă (în funcție de tolerabilitate), brânză de soia (tofu), mazăre, linte, legume verzi, ouă ecologice, pește, orez, hrișcă, mei, porumb, nuci, semințe.
• Fitoterapia (medicina cu plante medicinale) oferă o listă de plante care se adresează plămânilor: Plămânărica, lichenul de piatră (antibiotic natural), Cimbrișorul, Eucaliptul, Pătlagina, Iarba mare. Se pot face infuzii care se consumă pe parcursul zilei.
• Aromaterapia (tratamentul pe bază de uleiuri esențiale) propune numeroase esențe deosebit de eficiente împotriva infecțiilor de la acest nivel: Oregano sălbatic, Lavanda, Eucaliptul, Menta, Cimbrul. Se pot folosi pentru inhalații sau luate intern (doar cu îndrumarea terapeutului).
• Gemoterapia (terapia cu țesuturi embrionare extrase din planta tânără) are o contribuție deosebită la restabilirea funcționalității pulmonare prin extractele din muguri de Alun, Castan comestibil și mlădițe de Mur.
Gânduri bune!
Pentru întrebări suplimentare îmi puteți scrie pe adresa de e-mail [email protected], www.wellness-coach.ro Timișoara