Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru ALINA, F. AS nr. 1546: „La 26 de ani, am pete brune pe față”

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752.30.45.36, 0746.01.76.60, e-mail: [email protected], www.drnwabudike.ro

Stimată doamnă, din cele descrise de dum­nea­voastră, s-ar părea că suferiți de o tulburare cu­tanată, numită melasmă („masca sarcinii”). Este o boală benignă, caracterizată printr-o apariție de macule (pete) asimptomatice, în­chise la culoare, de dimensiuni variabile, dispuse cu precădere la nivelul feței, dar și în alte zone expuse luminii. Cauza acestei tul­burări este necunoscută, dar pare să fie implicat factorul hormonal, în special progesteronul, precum și expunerea la razele ultraviolete.

Factorii de risc pentru apariția melasmei sunt:

1. Factorii genetici – circa 40% din pacienți au un antecedent familial.

2. Tenul – pacienții cu tenul de culoare mai închisă tind să aibă mai des melasmă.

3. Expunerea solară – boala apare pe arii de piele expuse luminii solare.

4. Factorii hormonali – melasma apare des în timpul sarcinii (15-50%) din cazuri, dispărând adesea în timp de circa un an. Este clar asociată folosirii contraceptivelor hormonale și există o asociere cu bolile tiroidei.

5. Stresul – poate provoca producerea hormo­nului numit Melanocyte Stimulating Hormone (hormonul de stimulare a melanocitelor), ducând la pigmentarea pielii.

6. Medicamentele – unele medicamente pot pro­voca melasma – hormonii contraceptivi și fenitoina (medicament pentru epilepsie).

7. Iritanții – expunerea la substanțe iritante (parfumuri, spray-uri) ar putea provoca melasma.

8. Alte leziuni – me­las­ma este mai frecvent întâl­nită la femeile cu alte le­ziuni pigmentare, cum sunt efelidele (mici puncte ma­ronii la nivelul feței) sau alunițele.

Melasma nu este con­siderată drept factor de risc pentru cancerul cu­tanat.

Acestea fiind spuse, po­sibilele tratamente al­ter­­native pentru melasmă includ:

1. Evitarea expunerii solare – expunerea solară stimulează me­lanogene­za (producere de pig­ment). Se recomandă evi­tarea perioa­delor cu­prinse între orele 10:00 – 16:00.

2. Cremele foto­pro­tec­­toare care blochează UVA și UVB sunt o parte impor­tantă a trata­men­tului.

3. Creme cu vitamina C. Ele blochează acti­vi­tatea cuprului, prezent în procesul melanogenezei.

4. Stres – poate dezechilibra hormonal orga­nis­­mul, predispunând la melasmă.

5. Hormonii contraceptivi – deși folosiți pe scară largă, eu le sfătuiesc pe femei să îi evite. Me­dicamentele care suprimă menstruația, o în­su­șire definitorie a femeilor,    nu au cum să fie sănă­toase pentru organism.

6. Fumatul – contribuie la procesul de îm­bă­trâ­nire a pielii și dăunează plămânilor, un organ energetic important pentru piele.

7. Preparate fitoterapeutice – acidul azelaic derivat din plante cum sunt grâul sau secara are efect în oprirea melanogenezei și este prezent în di­verse creme existente pe piață; acidul kojic – deri­vat al unor specii de fungi, inhibă melano­ge­ne­­za și este disponibil în diverse creme; arbutina – un extras din Afine și Merișor,    blochează, de ase­me­­nea, procesul de melanogeneză.

8. Mișcarea – fotoprotecția în timpul activități­lor în aer liber este esențială.

9. Dieta – se recomandă alimentele vegetale, care sunt, în sine, antioxidanți, dar unele dintre ele, cum ar fi fasolea, soia etc. conțin fitohormoni, care ar putea constitui factori de risc pentru melasmă.

10. Homeopatia – este un tratament excelent pentru melasmă. Un tratament individualizat este ideal.

Melasma poate fi confundată cu alte tulburări gra­ve, cancer cutanat și asociată cu maladii hor­mo­nale (boala Addison sau de tiroidă), de aceea este bine să consultați medicul specialist, pentru a vă pune un diagnostic exact.

Vă urez succes!

Dr. LUCICA SIMA – Cabinetul de Medicină Complementară Imunyze, Bucureşti, tel.: 0722.85.12.77, 0314.21.09.23, e-mail: [email protected] www.imunyze.me

„De 10 ani mă confrunt cu dureri lombare” (Răspuns pentru DORINA MOGA – Caracal, F. AS nr. 1602)

Un produs natural care vă poate aju­ta este su­pli­mentul alimentar Imu­nyze Complete 300 g. Acesta conține un antiinflamator natural și calciu organic, cu rol de refacere a structurilor osoase. Cal­ciul este extrem de important pen­tru organis­mul uman, deoarece menține sănătatea sistemului osos. Este important de conștientizat faptul că mai mult de 99% din tot calciul din corp se află în oasele și în dinții noștri. Pentru ca oasele să se poată dezvolta într-un ritm nor­mal, pentru a crește și a se menține sănătoase, cal­ciul este un element esențial. Odată ce pro­cesul de creștere a oa­se­lor se încheie, calciul are rolul de a încetini pier­de­rea densității osoase – fe­no­men care este normal și face parte din îmbătrâ­nirea naturală a orga­nis­mului. Pe de altă parte, calciul are și rolul de a regla contracția mus­cu­lară prin stimularea pro­teinelor care se află în mușchi. Tot calciul ajută și la o bună funcționare a mi­o­cardului, la reglarea pre­si­unii arteriale, la creș­te­rea nivelului de co­lesterol bun și la coa­gularea sânge­lui. Se re­comandă adminis­tra­rea a câte 3 doze de pul­be­re/zi, cel puţin 30 de zile con­secutiv. În cazul dum­nea­voastră, cel mai pro­ba­bil va fi necesară admi­nis­tra­rea îndelungată a acestui produs. Pentru mai multe informații, contactaţi medi­cii terapeuţi din cadrul Cabinetului de Medicină Complementară Imunyze. Multă sănătate!

„Caut un remediu pentru vindecarea peladei” (Răspuns pentru MIHAELA – Tulcea, F. AS nr. 1587)

Pelada este o boală a sistemului imunitar, ce declanșează inexplicabil căderea părului din anu­mite regiuni. În cadrul Departamentului de Cerce­tare-Dezvoltare Imunyze se obţin produse 100% naturale, utilizate cu succes inclusiv în terapia unor afecţiuni imunomediate, aşa cum este şi cazul băiatului dumneavoastră. Aceste produse au la bază imunoglobulinele Y de tip aviar, precum şi alţi fac­tori imunomodulatori. Recomadăm, în prima etapă, aplicarea soluției șampon Imunyze Hair Shampoo 250 ml, care reprezintă o formulă revo­lu­ţionară, realizată pe baza combinării de ingre­dien­te active naturale şi biologice, cu efecte remar­cabile asupra scalpului. Ingredientele conţinute conferă produsu­lui proprietăţi antimicrobiene şi cicatrizante, acesta fiind un adevărat antibiotic natural, deosebit de eficient împotriva unor bacterii şi ciuperci. În componența produsului se află și bisabolol natural, folosit de mult timp pentru bene­ficiile sale anti-iritante, antiinflamatorii și de refa­cere a zonelor afectate. Produsul se poate aplica o dată la trei zile, până la regenerarea totală a zo­nelor afectate. Apoi, în funcție de răspunsul primit din partea organis­mu­lui, putem completa aplicarea și cu produse pe cale generală (pulberi, soluții).

Multă sănătate!

ADRIAN UDREA – fitoterapeut, nutriționist, wellness coach – Timișoara, tel. 0766.75.02.01, e-mail: [email protected]

„Caut tratament pentru bronhopneumonie obstructivă” (Răspuns pentru MIHAI – Hunedoara, F. AS nr. 1591)

Plămânii reprezintă organul prin care aerul este respirat, inspirat din exterior aducând oxigen și alte gaze necesare vieții, și expirat din interior, conținând dioxid de carbon și alte gaze rezultate din respirația celula­ră. În cazul îmbolnăvirii lor, se reco­mandă:

• Mișcarea în aer liber (alergat, să­rit peste obstacole, cățăratul), practicarea unor forme de efort fi­zic organizat, precum yoga, pila­tes, Tai Chi.

• Respirația diafragmatică profundă: în parcuri, la mare, la munte, în pădure, în preajma cascadelor, pentru a beneficia de vir­tuțile terapeutice ale ionilor negativi, aerosolilor și aerului ozonat.

• Se evită alimentele generatoare de mucus: oțetul obișnuit (cel sănătos este oțetul de mere nefiltrat), lactatele, brânzeturile, glutenul și zahărul. Se folosește sare integrală, nerafinată, melasă li­chidă, miere polifloră crudă (în funcție de tolera­bili­tate), brânză de soia (tofu), mazăre, linte, legu­me verzi, ouă ecologice, peș­te, orez, hrișcă, mei, porumb, nuci, semințe.

• Fitoterapia (medicina cu plante medicinale) oferă o listă de plante care se adresează plămâ­nilor: Plămânărica, lichenul de piatră (antibiotic natural), Cimbri­șorul, Eucaliptul, Pătlagina, Iarba mare. Se pot face infuzii care se consumă pe parcursul zilei.

• Aromaterapia (tratamentul pe bază de uleiuri esențiale) propune numeroase esențe deosebit de eficiente împotriva infecțiilor de la acest nivel: Oregano sălbatic, Lavanda, Eucaliptul, Menta, Cimbrul. Se pot folosi pentru inhalații sau luate intern (doar cu îndrumarea terapeutului).

• Gemoterapia (terapia cu țesuturi embrionare extrase din planta tânără) are o contribuție deose­bită la restabilirea funcționalității pulmonare prin extractele din muguri de Alun, Castan comestibil și mlădițe de Mur.

Gânduri bune!

Pentru întrebări suplimentare îmi puteți scrie pe adresa de e-mail [email protected], www.wellness-coach.ro Timișoara

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian