Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Gemoterapie pentru animalul de companie

• Terapiile alternative au pătruns și în domeniul vete­rinar, la cererea stăpânilor de animale care doresc abor­dări naturiste de tratament •

Printre tratamentele naturale, tot mai so­li­citate de stăpânii de animale, se numără și gemoterapia. Ea nu vindecă singură orice afecțiune, dar poate aduce certe avantaje pentru redobândirea sănătății prietenilor noștri necuvântători, inclusiv ca metodă complementară, atunci când sunt tratați prin metodele clasice.

Abordarea tratamentului gemoterapic la ani­male este prezentată în cartea medicului veterinar american Stephen Blake, care a fost tradusă și în lim­ba română. Dr. Blake s-a orientat către medi­cina veterinară integrativă, în cadrul căreia prac­tică, de peste 30 de ani, printre alte terapii natu­rale, și ge­moterapia. Cartea sa, „Gemoterapie pen­tru prie­te­nii noștri necuvântători” este o in­cursi­une cu sfa­turi și recomandări în peste 50 de afecțiuni ale animalelor de companie.

Vă prezint aici doar două dintre recomandările oferite de dr. Stephen Blake în această carte, pentru infecțiile urinare la câini și pisici și pentru detoxi­fierea periodică a animalului de companie.

Infecțiile urinare la câini și pisici

Este o afecţiune care se întâlneşte mai mult la pisici, în special la motani, însă apare uneori şi la câini.

Semnele și simptomele caracteristice (prezente și la oameni) sunt:    urinarea frecventă, stringența de a urina, durerea la urinare și eforturile fără suc­ces de a urina.

În cazul motanilor, dr. Blake atenționează că aceștia ar putea avea căile urinare blocate, de aceea este important să se apeleze la medicul veterinar, care îi poate învăța pe stăpânii lor cum să palpeze o vezică urinară şi ce să caute atunci când există o obstrucţie. Un motan care are căile urinare blocate este foarte bolnav şi letargic. Doar dacă animalul are căile uri­nare libere se poate începe adminis­tra­rea unui trata­ment gemo­te­rapic. De re­ținut că    99% din cazu­rile de inflamaţii ale trac­tului urinar sunt ste­rile, aşa­dar, în marea ma­jo­ritate a cazu­rilor, nu este nevoie de an­tibiotice.

Pentru motani

Câte 3 picături de Ex­tract din mlădiţe de Ienu­păr, de fiecare dată când încearcă să urineze. Dacă nu observaţi o ameliorare după şase administrări re­petate, adăugaţi şi 3 pică­turi de Extract din mu­guri de Coacăz negru. Chiar da­­că animalul începe să uri­­neze normal, suntem sfătuiți să îi administrăm în continuare,câte 3 pi­cături de Extract din mlădiţe de Ienu­păr, de fiecare dată când uri­nează. Dacă ob­servăm că întâmpină difi­cultăţi la urinare, se repetă ad­minis­trarea de 3 picături de Ex­tract din mlădiţe de Ie­nu­păr. Dacă nu se ob­servă o ameliorare, trebuie ape­lat de urgență la medicul veterinar.

Administrând la motani trata­mentul ge­mo­terapic descris, dr. Blake spune că nu a fost nevoie să apeleze la cateter sau să in­tervină chirurgical (ureterostomie perinea­lă).

Pentru pisici femele

La pisicile femele, dr. Blake recomandă acelaşi tratament gemoterapic. În cazul lor nu este nevoie să ne îngrijorăm în privinţa obs­truc­ţionării căilor uni­nare, ca în cazul motanilor, datorită diferen­ţelor anato­mice.

Pentru câini

La câini, recomandarea este Extractul din mlădiţe de Ienupăr şi Extractul din mu­guri de Mes­teacăn ar­gin­tiu. Se vor ad­mi­nistra câte 5-10 pi­cături de Ex­tract din mlă­diţe de Ienupăr, de fie­care da­tă când câi­nele în­cearcă să urineze. Atâta timp cât se ob­servă ame­lio­rarea stă­rii, se poate con­tinua în siguranţă tra­ta­mentul.

Dacă nu se observă nicio ame­liorare după 5 sau 6 administrări de Extract din mlădiţe de Ie­nupăr, adăugaţi şi Extract din muguri de Mes­teacăn argintiu: câte 5-10 pi­cături din fiecare gemoterapic, de fiecare dată când câinele încearcă să urineze. Atâta timp cât observaţi ameliorarea stării câinelui, admi­nistraţi în continuare mai puţine picături, mai rar. În caz contrar, apelaţi ime­diat la medicul vete­rinar. Acest tratament gemoterapic poate însoți și un tratament cla­sic, dat de veterinar, pentru a se ajunge la o refacere cât mai rapidă.

Cura periodică de detoxifiere

Pentru a întări ficatul și ri­nichii animalului nostru de com­panie, dr. Blake reco­man­dă cure de 6 săptămâni cu Ex­tract din mlădițe de Ie­nupăr, 3-5 picături, o dată pe zi. Aces­ta este cunoscut pen­tru acțiu­nea profundă antiinfla­matoare și detoxi­fiantă la ni­vel hepatic și renal.

Cel puțin o dată pe an, în special primăvara, se poate fa­ce animalului și o cură de deto­xifiere cu Extract din mlădițe de Ienupăr, administrat zilnic timp de 6 săptă­mâni.

Modul de administrare

Dr. Blake sugerează trei mo­dalități de administrare a picăturilor de extract gemo­terapic: introdu­ce­rea picătu­rilor în mân­ca­rea anima­lului; aplicarea lor pe nasul ani­malului sau prin masare pe partea lip­sită de păr a urechii; intro­du­cerea picăturilor într-un bol se­pa­rat, cu apă, des­tinat tratamen­tului.

În ce privește numărul de pi­cături, este de reținut faptul că este vorba de extractele gemoterapice în formă dilu­ată, la care dr. Blake face re­ferire (cele cu ins­cripția MG=D1, adăugate după denumirea în limba latină a plantei), iar dacă aveți ge­mo­terapice concentrate, ar trebui în prealabil diluate de 10 ori. De asemenea, cantitatea de extract gemo­te­rapic poate varia și în funcţie de nivelul de sen­sibilitate al animalului, dr. Blake descrie 3 ni­veluri:

Nivelul 1 – foarte sensibil: animalul este uşor influenţat de schimbări în dietă, de vreme, de schimbări ale mediului său ambiental, călăto­rii, schimbarea rutinei. Administraţi doar o pică­tură de gemoterapic.

Nivelul 2 – mediu: animalul are multiple afec­ţiuni cronice, cu manifestări ocazionale in­tense, nimic însă de origine severă. Adminis­traţi 3 picături de gemoterapic.

Nivelul 3 – rezistent: animalul are o cons­tituţie solidă, nu suferă de afecţiuni cronice. Ad­ministraţi 5 picături de gemoterapic.

Îndemn final

Dr. Stephen Blake consideră că toți suntem elevi ai Naturii, iar profesorii noștri sunt necu­vân­tătoarele. În cartea sa, ne sfătuiește să ne res­pectăm acești profesori, care ne învață dragostea ne­condiționată:

„Zâmbetul pe care animalele îl im­primă în inima mea este un dar nepre­ţuit. Tot ce pot face este să continui să dau mai departe, cu fiece zi ce tre­ce, tuturor celor care vor să mă asculte, ceea ce ele m-au învăţat şi continuă să mă în­veţe. Tot ce rog pe oricine îmi ascultă vorbele es­te să le împărtăşească apoi tuturor cu­nos­cu­ţilor şi să îi roage să facă la fel”.

Cartea dr. Blake poate fi achi­ziționată pe site-ul www.gemoterapie.

Farm. sp. CARMEN PONORAN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian